In analiza de mai jos, avem ca exemplu o societate care are ca metoda de evaluare la intrarea stocurilor - costul de achizitie pentru toate clasele de stocuri de materiale. Incepand cu ianuarie 2017 societatea doreste ca pentru anumite stocuri, respectiv, materii prime, materiale auxiliare si materiale pentru ambalat sa schimbe medoda de evaluare la intrarea in societate - pret standard.
Stabilim in ce masura reglementarile contabile permit evaluarea diferita la intrare a stocurilor: materii prime, materiale auxiliare, materiale pentru ambalat - pretul standard iar pentru alte categorii, materiale consumabile, piese schimb, ambalaje, etc. la costul de achizitie.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
La punctul 61 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 se arata:
"61. _
(1) Administratorii entitatii trebuie sa aprobe politici contabile pentru operatiunile derulate, inclusiv proceduri proprii pentru situatiile prevazute de legislatie."
La punctul 60 se arata:
"60. _
(1) Politicile contabile reprezinta principiile, bazele, conventiile, regulile si practicile specifice aplicate de o entitate la intocmirea si prezentarea situatiilor financiare anuale.
(2) Exemple de politici contabile sunt urmatoarele: alegerea metodei de amortizare a imobilizarilor; reevaluarea imobilizarilor corporale sau pastrarea costului istoric al acestora; inregistrarea, pe perioada in care imobilizarile corporale sunt trecute in conservare, a unei cheltuieli cu amortizarea sau a unei cheltuieli corespunzatoare ajustarii pentru deprecierea constatata; alegerea metodei de evaluare a stocurilor; contabilitatea stocurilor prin inventarul permanent sau intermitent etc."
Cartea Verde a Contabilitatii
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
La punctul 286 din reglementari se arata:
"286. _
(1) In functie de specificul activitatii, pentru determinarea costului pot fi folosite, de asemenea, metoda costului standard, in activitatea de productie sau metoda pretului cu amanuntul, in comertul cu amanuntul.
(2) Costul standard ia in considerare nivelurile normale ale consumurilor de materiale si consumabile, manoperei, eficientei si capacitatii de productie. Aceste niveluri trebuie revizuite periodic si ajustate, daca este necesar, in functie de conditiile existente la un moment dat.
(3) Diferentele de pret fata de costul de achizitie sau de productie trebuie evidentiate distinct in contabilitate, fiind recunoscute in costul activului."
La punctul 287 din reglementari se arata:
"287. _
(1) Metoda aleasa trebuie aplicata cu consecventa pentru elemente similare de natura stocurilor si a activelor fungibile de la un exercitiu financiar la altul. Daca, in situatii exceptionale, administratorii decid sa modifice metoda pentru un anumit element de stocuri sau alte active fungibile, in notele explicative trebuie sa se prezinte urmatoarele informatii:
- motivul modificarii metodei, si
- efectele sale asupra rezultatului.
(2) O entitate trebuie sa utilizeze aceleasi metode de determinare a costului pentru toate stocurile care au natura si utilizare similare. Notiunea de "utilizare similara" este proprie fiecarei entitati.
(3) Pentru stocurile cu natura sau utilizare diferita, folosirea unor metode diferite de calcul al costului poate fi justificata.
(4) O diferenta in localizarea geografica nu este suficienta pentru a justifica alegerea de metode diferite."
La functiunea contului 308 din reglementarile contabile se prevede:
"Contul 308 "Diferente de pret la materii prime si materiale"
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta diferentelor (in plus sau nefavorabile,
respectiv in minus sau favorabile) intre pretul de inregistrare standard (prestabilit) si costul de achizitie, aferente materiilor prime, materialelor consumabile si materialelor de natura obiectelor de inventar."
Din textele citate din reglementarile contabile se retin urmatoarele:
- se poate utiliza, ca metoda de evaluare a stocurilor la intrare, metoda costului standard pentru o anumita categorie de stocuri (materii prime, materiale auxiliare, materiale pentru ambalat) si metoda costului de achizitie pentru a altza categorie de stocuri (materiale consumabile, piese de schimb, ambalaje);
- deci, se pot utiliza metode diferite de evaluare pentru stocurile care nu au aceeasi natura si aceeasi utilizare;
- in cazul utilizarii metodei costului standard, trebuie stabilite diferentele de cost intre costul standard si costul de achizitie al acelor bunuri, diferente care se evidentiaza cu ajutorul contului 308;
- metodele de evaluare a diferitelor categorii de stocuri trebuie prezentate in politicile contabile ale societatii, aprobate de catre conducatorul acesteia.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman, expert contabil si consultant fiscal