Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Retragerea asociatilor din societate: Ce aspecte contabile si fiscale trebuie sa cunoasteti

Data aparitiei: 19 August 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Retragerea asociatilor din societate: Ce aspecte contabile si fiscale trebuie sa cunoasteti
retragere asociatiactiuniinventarierecapitaluri proprii

Cazurile de retragere ale actionarilor/asociatilor din societate sunt cele prevazute de Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Intr-un articol din editia lunii iulie a Revistei de Contabilitate si Monografii Contabile, expertul contabil Gabi Popescu a oferit mai multe detalii cu privire la acest subiect.

Astfel, actionarii/asociatii se pot retrage:

- daca nu au votat in favoarea unei hotarari a adunarii generale si au, de asemenea, dreptul de a solicita cumpararea actiunilor lor de catre societate, numai daca respectiva hotarare a adunarii generale are ca obiect:
a) schimbarea obiectului principal de activitate;
b) transformarea transfrontaliera a societatii;
c) schimbarea formei societatii;
d) fuziunea sau divizarea societatii, inclusiv transfrontaliera;

- in cazurile prevazute in actul constitutiv;

- cu acordul tuturor celorlalti asociati;

- in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim, asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supuse numai apelului.

Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal. Costurile de evaluare vor fi suportate de societate.

O societate poate dobandi propriile actiuni.

Potrivit art. 103^1 din Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, unei societati i se permite sa dobandeasca propriile actiuni, fie direct, fie prin intermediul unei persoane actionand in nume propriu, dar pe seama societatii in cauza, cu respectarea urmatoarelor conditii:

a) autorizarea dobandirii propriilor actiuni este acordata de catre adunarea generala extraordinara a actionarilor, care va stabili conditiile acestei dobandiri, in special numarul maxim de actiuni ce urmeaza a fi dobandite, durata pentru care este acordata autorizatia si care nu poate depasi 18 luni de la data inregistrarii in registrul comertului, si, in cazul unei dobandiri cu titlu oneros, contravaloarea lor minima si maxima;

b) valoarea nominala a actiunilor proprii dobandite de societate, inclusiv a celor aflate deja in portofoliul sau, nu poate depasi 10% din capitalul social subscris;

c) tranzactia poate avea ca obiect doar actiuni integral liberate;

d) plata actiunilor astfel dobandite se va face numai din profitul distribuibil sau din rezervele disponibile ale societatii, inscrise in ultima situatie financiara anuala aprobata, cu exceptia rezervelor legale.

Daca actiunile proprii sunt dobandite pentru a fi distribuite angajatilor societatii, actiunile astfel dobandite trebuie distribuite in termen de 12 luni de la data dobandirii. Actiunile dobandite cu incalcarea prevederilor de mai sus trebuie instrainate in termen de un an de la dobandire. Actiunile dobandite in conformitate nu dau dreptul la dividende pe perioada detinerii lor de catre societate. Dreptul de vot conferit de actiunile respective va fi suspendat pe perioada detinerii lor de catre societate.

In cazul in care actiunile sunt incluse in activul bilantului, in pasivul bilantului se prevede o rezerva de valoare egala, care nu poate fi distribuita.

Din punct de vedere contabil:

La retragerea asociatilor/actionarilor se procedeaza la inventarierea si evaluarea elementelor de natura activelor/datoriilor/capitalurilor proprii. Plusurile de valoare, precum si minusurile de valoare rezultate din evaluarea elementelor de natura activelor, efectuata cu ocazia retragerii unui asociat, se evidentiaza ca elemente de natura activelor si capitalurilor proprii si sunt luate in considerare la determinarea sumei care i se cuvine asociatului care se retrage, fara a fi inregistrate in contabilitate.

In cazul achizitiei actiunilor de catre societate, in vederea anularii sau redistribuirii, acestea se inregistreaza in contul 109 „Actiuni proprii”. Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta actiunilor proprii, rascumparate potrivit legii.

In debitul contului 109 „Actiuni proprii“ se inregistreaza:

- pretul de achizitie al actiunilor proprii rascumparate (512);

- valoarea actiunilor detinute de societatea absorbita la societatea absorbanta, preluate de societatea absorbanta ca urmare a fuziunii prin absorbtie (456).

In creditul contului 109 „Actiuni proprii“ se inregistreaza:

- reducerea capitalului cu valoarea actiunilor proprii rascumparate si anulate, potrivit legii (101);

- diferenta dintre valoarea de rascumparare a instrumentelor de capitaluri proprii anulate si valoarea lor nominala (149);

- valoarea sumei de incasat/incasate din vanzarea actiunilor proprii (461, 512);

- diferenta dintre valoarea de rascumparare a instrumentelor de capitaluri proprii si pretul lor de vanzare (149);

- valoarea instrumentelor de capitaluri proprii cedate cu titlu gratuit (149);

- valoarea actiunilor detinute de societatea absorbita la societatea absorbanta, preluate de societatea absorbanta ca urmare a fuziunii prin absorbtie si anulate de aceasta (149).

Soldul contului reprezinta valoarea actiunilor proprii rascumparate existente.

Din punct de vedere fiscal:

Potrivit art. 94 alin. (8) din Codul fiscal, in cazul operatiunilor reglementate potrivit legii pentru excluderea/retragerea persoanelor fizice asociati/actionari, castigul/pierderea se determina ca diferenta dintre valoarea reprezentand drepturile cuvenite asociatului/actionarului cu luarea in calcul a datoriilor societatii si valoarea fiscala a titlurilor de valoare transferate.

Determinarea castigului/pierderii din transferul titlurilor de valoare, altele decat instrumentele financiare derivate, se efectueaza la data efectuarii platilor pretului tranzactiei, pe baza documentelor justificative, de catre beneficiarul devenit, daca operatiunea nu se efectueaza prin societati de intermediere.

Impozitul se determina de catre platitorul venitului si se retine la sursa prin aplicarea cotei de 10% asupra castigului din transferul titlurilor de valoare.

Castigul net anual/pierderea neta anuala se determina ca diferenta dintre castigurile si pierderile inregistrate in cursul anului fiscal respectiv, cumulat de la inceputul anului din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare. La determinarea castigului net anual/pierderii nete anuale sunt luate in calcul si costurile aferente tranzactiilor care nu pot fi alocate direct fiecarei tranzactii.

Foto: pexels.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X