In cazul urmator, o societate achizitioneaza servicii de consultant pentru realizarea unui transfer de active conform prevederi art. 128 alin. (7) Cod fiscal. Furnizorul de servicii emite factura cu TVA.
In ce masura e deductibil TVA-ul din factura furnizorului de servicii in conditiile in care transferul de active nu este operatiune impozabila?
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Cum se interpreteaza art. 145, alin. (2), lit. e) Cod fiscal:..., daca taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv?
In conformitate cu art. 145 alin. (2) lit. a) din codul fiscal, dreptul de deducere a TVA pentru achizitiile efectuate de catre o persoana impozabila, inregistrata in scop de TVA, este acceptata daca aceste achizitii sunt utilizaze pentru efectuarea de operatiuni impozabile (taxabile), din care va rezulta TVA colectata, scutita cu drept de deducere sau neimpozabila in Romania.
Consultanta contractata de catre firma cesionara a transferului de active este destinata efectuarii unor operatiuni taxabile, deoarece, dupa finalizarea transferului, succesorul cedentului va efectua operatini supuse TVA, cu ajutorul bunurilor respective.
Ca urmare, TVA aferenta consultantei este deductibila.
Transferul de active este o operatiune economica ce nu este inclusa in sfera de TVA (nu se colecteaza TVA de catre cedent odata cu transferul bunurilor catre cesionar), conform art. 128 alin. (7) din codul fiscal.
Insa primitorul activelor, persoana impozabila, va trebui sa efectueze ajustarile de TVA in favoarea statului pentru bunurile primite de la cedent (punctul 6 alin. (8) din normele date in aplicarea art. 128 alin. (3) din codul fiscal), bunuri pentru care cedentul a dedus TVA la achizitia lor si cu ajutorul carora nu va mai desfasura operatiuni economice.
La acelasi punct 6 alin. (8) din norme, ultima teza, se specifica faptul ca "Aplicarea regimului de taxare pentru transferul de active de catre persoanele impozabile nu va fi sanctionata de organele de inspectie fiscala, in sensul anularii dreptului de deducere a taxei la beneficiar, daca operatiunile in cauza sunt taxabile prin efectul legii sau prin optiune, cu exceptia situatiei in care se constata ca tranzactia a fost taxata in scopuri fiscale."
Aceasta prevedere se traduce astfel: in cazul in care la transferul de active, cedentul a emis factura si a aplicat TVA colectata, organele fiscale vor permite cesionarului sa deduca TVA, daca operatiunile sunt taxabile prin efectul legii sau prin optiune (cu referire la livrarea de terenuri si cladiri - care sunt scutite fara drept de deducere sau taxabile prin lege sau prin optiune, conform art. 141 alin. (2) lit. f) si art. 141 alin. (3) din codul fiscal).
Pentru acest aspect, art. 145 alin. (2) lit. e) din codul fiscal precizeaza ca cedentul de active are drept de deducere a TVA pentru bunurile achizitionate si apoi transferate cesionarului prin colectare de TVA, in cadrul unei operatiuni de transfer de active prin vanzare, conform art. 128 alin. (7) din codul fiscal si punctului 6 alin. (8) ultima teza din norme.
Manual de politici contabile - Stick USB
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman, expert contabil si consultant fiscal