email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrare cheltuieli in lipsa facturii: cum procedam corect

Inregistrare cheltuieli in lipsa facturii: cum procedam corect
Principiul contabilitatii de angajamenteinregistrare factura de energiefacturi nesositeinregistrare cheltuieli fara factura

Exista numeroase cazuri in care, din diverse motive, furnizorii de utilitati nu emit facturi de utilitati lunar, ci periodic (uneori la 3 luni), cum ar fi, de exemplu, facturi pentru consumul de energie electrica.

Este corect sa nu inregistram cheltuieli cu energia in perioadele pentru care nu avem emisa inca factura, cu toate ca am consumat energie in aceasta perioada?

Din studiul de caz de mai jos vom observa ca, potrivit principiului contabilitatii de angajamente, se vor evidentia in conturile de venituri si creantele pentru care nu a fost intocmita inca factura, respectiv in conturile de cheltuieli sau bunuri, datoriile pentru care nu s-a primit inca factura.

Intrebare:
In perioada martie-septembrie, furnizorul nostru de energie electrica (Electrica S.A.) nu a emis facturi de consum pentru punctul de lucru unde se afla unitatea de productie, pe motivul ca au probleme cu sistemul de facturare pentru clientii de tip prosumator. Unitatea noastra este de tip prosumator, avand implementat un sistem de panouri fotovoltaice.

Consumul la acest punct de lucru este considerabil, prin urmare si cheltuiala generata, dar care nu a fost inregistrata in contabilitate din lipsa de date si facturi. Recent am primit din partea Electrica un tabel in excel cu datele indecsilor si a consumurilor, precum si un calcul estimat conform tarifelor din contract.

Ar trebui sa inregistrez pe cheltuiala cu o nota contabila sumele respective, prin contul de facturi nesosite si eventual cand se vor emite facturile sa se faca regularizarea?

Sumele sunt consistente si afecteaza calculul impozitului pe profit, dar nu mi se pare corect sa nu inregistrez nimic pe cheltuiala pana in momentul in care vom avea facturile, si asta nu se stie cand.

Comanda acum revista Monitorul Contabil care iti ofera: cunoasterea si aplicarea corecta in practica a cerintelor legale, solutii pentru problemele frecvent generate de legislatia in vigoare, sfaturi, recomandari si atentionari din partea specialistilor (spete rezolvate, monografii contabile, comentarii legislative, declaratii etc.). Detalii aici >>

Inregistrare cheltuieli in lipsa facturii: raspunsul specialistului

Principiul contabilitatii de angajamente presupune, intre altele, sa se tina cont de veniturile si cheltuielile aferente exercitiului financiar, indiferent de data incasarii veniturilor sau data platii cheltuielilor.

Potrivit acestui principiu, se vor evidentia in conturile de venituri si creantele pentru care nu a fost intocmita inca factura, respectiv in conturile de cheltuieli sau bunuri, datoriile pentru care nu s-a primit inca factura, pe baza documentelor care atesta livrarea bunurilor, respectiv prestarea serviciilor (de exemplu, avize de insotire a marfii, situatii de lucrari etc.),dupa cum se prevede la pct. 53 alin. (2) din Reglementarile contabile aprobate prin O.M.F.P. nr.1.802/2014.

In cazul prezentat, prin aplicarea prevederilor amintite, societatea va putea sa-si inregistreze in cheltuieli consumurile de energie pe baza calcului estimat primit de la furnizor (nota contabila 6051 Cheltuieli privind consumul de energie = 408 Furnizori-facturi nesosite), urmand sa procedezela regularizare la momentul primirii facturii (nota contabila contabila % 408 Furnizori-facturi nesosite/6051 Cheltuieli privind consumul de energie/4426 TVA deductibila= 401 Furnizori).

Din punctul de vedere al impozitului pe profit se va tine cont de faptul ca, la calculul rezultatului fiscal/profitului impozabil, veniturile si cheltuielile luate in considerare sunt cele inregistrate in contabilitate potrivit reglementarilor contabile, dupa cum se arata la art. 19 alin. (1) din Codul fiscal si pct. 5 alin. (1)din Normele metodologice de aplicare, astfel ca respectivele cheltuieli vor fi deductibile in masura in care ele sunt inregistrate in contabilitate cu respectarea reglementarilor contabile amintite anterior.

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Principiul contabilitatii de angajamenteinregistrare factura de energiefacturi nesositeinregistrare cheltuieli fara factura


Data aparitiei: 08 Noiembrie 2023
Ultima actualizare: 03 Ianuarie 2024

Votati articolul "Inregistrare cheltuieli in lipsa facturii: cum procedam corect":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X