email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Factura nereceptionata in SPV: Cum se inregistreaza corect in contabilitate

Factura nereceptionata in SPV: Cum se inregistreaza corect in contabilitate
deducere tvadeductibilitate cheltuielicontul 408factura neprimita spv

Daca factura nu este inca disponibila prin SPV, puteti inregistra cheltuielile pe baza documentelor justificative, iar deducerea TVA-ului se va face ulterior, la primirea facturii electronice.

Factura nereceptionata in SPV: studiu de caz

Intrebare: "In cazul in care primesc de la un furnizor o factura in format fizic (factura care insoteste marfa) si aceasta nu este incarcata in SPV pana la finalul lunii, solutia ANAF este de a inregistra avizul de marfa, si anume inregistrarea: 301, 4428 = 408.

Insa, cat timp putem tine aceste sume in contul 408, respectiv 4428?"

Raspuns:
Daca ati primit o factura doar in format fizic si aceasta a fost deja achitata, dar nu a fost inca transmisa prin SPV, o puteti inregistra in contabilitate in baza documentelor care atesta existenta si realitatea operatiunii (ex. contracte, situatii de lucrari, NIR-uri, etc.), fara a deduce TVA-ul.

In acest caz, puteti folosi contul 408 Furnizori facturi nesosite pentru a inregistra cheltuiala sau achizitia. Monografia ar putea fi:

La inregistrarea cheltuielii/achizitiei:
% 6xx, 4428 = 408 (pentru cheltuieli)
% 3xx, 4428 = 408 (pentru stocuri)

La plata facturii:
408 = 5121

La primirea ulterioara a facturii electronice si deducerea TVA:


4426 = 4428
408 = 401

Pentru a reflecta corect tranzactiile in contabilitate, folositi documentele justificative disponibile, cum ar fi rapoartele de lucru, situatiile de lucrari, notele de intrare-receptie (NIR) pentru bunuri, documentele de transport etc. Aceste documente pot sta la baza inregistrarii in contabilitate chiar daca factura propriu-zisa nu a fost inca primita prin e-Factura.

Este important sa aveti toate documentele care dovedesc realitatea si momentul efectuarii tranzactiei, chiar daca factura nu a fost primita prin SPV.

Deductibilitatea cheltuielilor:

Cheltuielile sunt considerate deductibile din punct de vedere fiscal daca sunt efectuate in scopul activitatii economice a firmei si sunt justificate prin documente care atesta realitatea tranzactiilor (ex. contracte, situatii de lucrari, NIR-uri etc.).

De retinut! Daca factura nu este inca disponibila prin SPV, puteti inregistra cheltuielile pe baza documentelor justificative, iar deducerea TVA-ului se va face ulterior, la primirea facturii electronice.

De altfel, incepand cu iulie 2024 se va primi decont de tva precompletat de ANAF si tva ul de pe acele facturi nu va apare ca tva deductibil in decontul de tva generat de ANAF din moment ce nu e transmisa factura in SPV.

Factura in mod normal trebuie sa o primiti in luna achizitiei, transmisa oficial prin SPV.Daca nu se intampla acest lucru, este necesar sa notificati faptul ca nu s-a receptionat factura. Urmeaza sa se elaboreze si o procedura de notificare cu privire la neprimirea facturii in termen, insa se intarzie cu emiterea documentului oficial.Pana atunci transmiteti mesaj in SPV cu privire la aceasta situatie.

Raspuns oficial ANAF:

In cazul in care contribuabilul nu emite factura, cum poate notifica destinatarul neemiterea acesteia? In legislatie este prevazuta notificarea in procedura ANAF.

ANAF: Da, se va veni cu Ordin privind procedura de notificare a contribuabilului pentru netransmiterea la timp a facturilor prin SPV.

Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

NOUTATILE momentului sunt aici:


 E-FACTURA - de la 1 iunie se dau deja amenzi!
- Legislatia explicata + Intrebari si Raspunsuri

E-TRANSPORT - intra in totalitate in vigoare - atentie, amenzi!
- CE s-a schimbat si CUM trebuie sa aplicam noua lege

E-TVA - ultimele noutati, OUG nr. 70

Impozite, Salarii, TVA, Contabilitate, Procedura fiscala, case de marcat - noutati

Dezbatem NOUTATILE la Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - transmisa LIVE in 6 august 2024

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
deducere tvadeductibilitate cheltuielicontul 408factura neprimita spv


Data aparitiei: 29 August 2024

Votati articolul "Factura nereceptionata in SPV: Cum se inregistreaza corect in contabilitate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Specialistul clarifica: Factura proforma NU se inregistreaza in contabilitate

    • Factura proforma este un document utilizat in principal pentru a detalia o oferta comerciala, in care sunt specificate bunurile sau serviciile ce urmeaza a fi livrate, impreuna cu pretul acestora. Factura proforma nu reprezinta o factura fiscala si, prin urmare, nu este un document contabil in sensul traditional al termenului. Factura proforma nu este recunoscuta ca document contabil oficial conform legislatiei contabile si fiscale din Romania. Ea nu poate fi...» citeste mai departe aici

  • Cum scoatem din evidenta contabila sumele neincasate care au depasit termenul de prescriptie

    • Pentru a scoate din evidenta contabila sumele neincasate care au depasit termenul de prescriptie, trebuie sa urmati pasii de mai jos, respectand baza legala aplicabila in Romania. Intrebare: "O societate platitoare de impozit pe profit si inregistrata in scopuri de TVA are in evidenta contabila 2 clienti cu sume neincasate ce au depasit termenul de prescriptie, fiind neincasate conform scadentelor acestora din aprilie 2019, respectiv decembrie ...» citeste mai departe aici

  • Calendar ANAF septembrie 2024 - termenele pentru depunerea declaratiilor fiscale

    • Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat lista care cuprinde termenele pentru depunerea declaratiilor fiscale in septembrie 2024. Zilele de 2, 6, 10, 16, 20, 25 si 30 septembrie sunt considerate termene importante pentru depunerea documentelor fiscale la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). In calendarul ANAF mai sunt prezentate informatii despre contribuabilii vizati si baza legala pentru fiecare obligatie fiscala in parte. ...» citeste mai departe aici

  • Bilant semestrial nedepus la timp: ce amenzi se aplica?

    • In contextul obligatiilor fiscale si contabile ale societatilor comerciale din Romania, respectarea termenelor pentru depunerea raportarilor financiare este esentiala pentru a evita sanctiunile prevazute de lege. Un exemplu relevant in acest sens este situatia in care o societate nu a depus la timp raportarea semestriala la 30 iunie 2024, termenul legal pentru aceasta fiind stabilit la 19 august 2024. Acest studiu de caz analizeaza consecintele omiterii depuner...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X