Achizitionam un autoturism pentru nevoile societatii, insa il utilizam si in scop personal. Cunoastem faptul ca utilizarea mixta a unui autoturism implica deductibilitatea limitata (50%) a taxei pe valoarea adaugata dedusa la achizitie. Vom afla cum se poate ajusta TVA dedusa la achizitie atunci cand bunul a fost achizitionat in regim de taxare inversa, cum ar fi, de exemplu, printr-o achizitie intracomunitara.
In studiul de caz de mai jos va prezentam, alaturi de monografia contabila, tratamentul fiscal al TVA nedeductibile, precum si modul in care aceasta se va reflecta in valoarea de intrare a mijlocului fix.
Studiu de caz: O societate X achizitioneaza din Germania o masina SH; atat furnizorul cat si clientul sunt platitori de TVA. Factura de achizitie este emisa fara TVA si este mentionat pe factura: „Livrare scutita de impozit conform art. 4 si art. 6 UStG, Scutirea de taxa se acorda numai daca sunt indeplinite conditiile de livrare intracomunitara”.
Masina este folosita pentru deplasarea administratorului la clienti si in regim mixt. Valoarea masinii este 157.000 euro. Cum se inregistreaza factura?
Raspuns:
Din cele prezentate de dumneavoastra inteleg urmatoarele:
Societatea din Romania inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal a achizitionat un autoturism second-hand de la o societate din Germania inregistrata in scopuri de TVA;
Cu toate ca autoturismul este second-hand, conform celor mentionate pe factura, furnizorul a aplicat regimul de scutire aferent unei livrari intracomunitare potrivit art. 4 si 6 din Legea privind taxa pe valoarea adaugata din Germania.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Societatea din Romania realizeaza o achizitie intracomunitara pentru care va aplica masura de simplificare a taxarii inverse, in conformitate cu prevederile art. 307 alin. (6) si (331) din Codul fiscal.
Autoturismul achizitionat urmeaza sa fie utilizat in regim mixt, prin urmare taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiei are deductibilitatea limitata la 50% potrivit prevederilor art. 298 din Codul fiscal.
Avand in vedere aceasta stare de fapt si tinand seama de prevederile legale mai sus mentionate, in conformitate cu Reglementarile contabile aprobate prin O.M.F.P. nr. 1.802/2014, propun urmatoarea monografie contabila:
Studiul de caz a fost preluat din editia lunii octombrie a revistei Monitorul Contabil.
Foto: pixabay.com