Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Proiect ANAF: Modificari in Nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit

Ultima actualizare: 28 Noiembrie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Proiect ANAF: Modificari in Nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit
sistem real de impunereactivitati independentevenit net anualreforma fiscala

ANAF a publicat un Proiect de Ordin pentru modificarea OMF nr. 925 din 23 iunie 2017 privind aprobarea Nomenclatorului activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, activitati desfasurate de contribuabilii care realizeaza venituri din activitati de productie, comert, prestari de servicii. In cele ce urmeaza, iata care sunt principalele modificari potrivit Referatului de aprobare.

Potrivit reglementarilor in vigoare, in cazul persoanelor fizice care desfasoara activitatea de servicii executate in domeniul informaticii, altele decat cele care genereaza drepturi de autor sau drepturi conexe drepturilor de autor, prevazute la codurile CAEN 6202 - Activitati de consultanta in tehnologia informatiei, 6203 - Activitati de management (gestiune si exploatare) al mijloacelor de calcul, venitul net anual se determina pe baza normelor anuale de venit si nu exista obligatia de a conduce evidenta contabila. Aceste activitati sunt prevazute la pozitia 120 din Nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, activitati desfasurate de contribuabilii care realizeaza venituri din activitati de productie, comert, prestari de servicii, aprobat prin Ordinul ministrului finantelor nr. 925/2017. 

Printre masurile prevazute in cadrul componentei de reforma fiscala este si analizarea amanuntita a legislatiei fiscale romanesti in ceea ce priveste domeniul impozitelor si contributiilor sociale datorate pe veniturile obtinute de persoane fizice. Aceasta analiza a fost efectuata de Banca Mondiala, iar setul de reforme propus include reformarea impozitarii veniturilor din munca pentru a creste echitatea si a imbunatati stimulentele de munca pentru lucratorii cu venituri mici. Astfel, se recomanda eliminarea scutirilor de impozit pe venit pentru lucratorii din agricultura, constructii si sectorul IT, avand in vedere faptul ca aceste reforme au fost, in parte, motivate de povara fiscala ridicata suportata de lucratorii cu venituri mici si medii, care va fi atenuata de reformele propuse pentru domeniul impozitului pe venit. De asemenea, se apreciaza ca prin largirea bazei de impozitare, aceasta reforma va spori atat eficienta, cat si echitatea sistemului fiscal.

Prin Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung a fost implementata restrangerea facilitatilor fiscale acordate persoanelor fizice care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor in aceste domenii/sectoare de activitate.

In contextul prezentat, se impune eliminarea distorsiunilor care pot aparea prin alegerea formei de desfasurare a activitatii in functie de tratamentul fiscal favorabil, respectiv exercitarea activitatilor de servicii executate in domeniul informaticii sub forma unei activitati independente pentru care venitul net anual se stabileste pe baza normelor anuale de venit.

Principalele prevederi ale proiectului de ordin

Prevederile proiectului de ordin au in vedere restrangerea aplicarii regimului fiscal avantajos pentru activitatea de creare de programe pentru calculator in cazul veniturilor determinate in baza normelor anuale de venit, prin eliminarea pozitiei 120 din Nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, activitati desfasurate de contribuabilii care realizeaza venituri din activitati de productie, comert, prestari de servicii, aprobat prin Ordinul ministrului finantelor nr. 925/2017.

Drept consecinta, in cazul desfasurarii acestei activitati sub forma unei activitati independente, venitul net anual se va determina pe baza datelor din contabilitate (sistemul real de impunere).


 

Foto: pixabay.com






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X