Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Impozitare micro 2024: conditii de mentinere a aplicabilitatii cotei de impozitare

Data actualizarii: 18 Decembrie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Impozitare micro 2024: conditii de mentinere a aplicabilitatii cotei de impozitare
impozit micro 2024cote de impozitare microconditii micro 2024definitie microintreprindere

 

Microintreprinderile platesc impozit in cota de 1% daca cifra de afaceri este sub 60.000 euro sau 3% daca cifra de afaceri depaseste acest plafon de 60.000 euro, incadrandu-se in plafonul de 500.000 euro anual.

Conditia privitoare la salariat se considera indeplinita daca angajarea se efectueaza in termen de 30 de zile inclusiv de la data inregistrarii persoanei juridice respective.

In cazul in care persoana juridica romana nou-infiintata nu mai are niciun salariat si nu angajeaza in decurs de 30 de zile de la infiintare, aceasta aplica cota de impozitare de 16% la profit, incepand cu trimestrul in care nu mai indeplineste conditiile de microintreprindere.

Un contract de munca cu norma intreaga este echivalent cu doua sau mai multe contracte cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi, in contextul conditiilor de indeplinit de catre o microintreprindere.

Impozit MICRO 2024. Optimizare fiscala - Ghid de exceptie pentru contabili

V-am pregatit un ghid de exceptie, Impozit MICRO 2024. Optimizare fiscala. Acesta explica impecabil, intr-un stil clar si excelent argumentat, ce obligatii aveti, ce aspecte trebuie sa urmariti cu precadere si – foarte important! - va ofera o selectie a celor mai frecvente si controversate spete intalnite in practica. 

De ce este necesar sa aveti acest ghid?
 


Experienta arata ca orice modificare legislativa este urmata intotdeauna de o perioada de incertitudini, cand va confruntati cu numeroase situatii interpretabile, unde puteti comite usor erori costisitoare (cu atat mai mult in domeniul fiscal, unde amenzile, conform Codului de procedura fiscala, ajung la 27.000 de lei!). 
 
Schimbarea regimului de impozitare a microintreprinderilor nu face exceptie. Deja exista numeroase semne de intrebare, legate de exemplu de cazurile cand, in cursul anului fiscal, veniturile realizate de o microintreprindere depasesc plafonul de 60.000 euro sau microintreprinderea incepe sa desfasoare activitati in IT/Medical/Horeca/Juridice. ...detalii click aici >>
 
Ghidul pe care vi-l oferim limpezeste impecabil toate neclaritatile! 
Si face acest lucru atat prin comentarii profesioniste ale prevederilor legale, cat si prin prezentarea, analizarea si solutionarea unor spete practice provenite din mediul fiscal-contabil. Parcurgeti aceste spete si veti realiza imediat ca toate semnele dvs. de intrebare dispar, unul cate unul.

...Vezi aici cuprinsul lucrarii >>

Lucrarea va ofera solutiile pentru 14 spete controversate!

Este vorba despre 14 situatii frecvent intalnite in practica, unde apar, fara exceptie, dificultati. Ghidul nostru le trateaza cu profesionalism si va pune la dispozitie modul de aplicare a solutiilor contabile si fiscale in cazul microintreprinderii. Iata cateva exemple:

Intrebarea 1
“Societate comerciala care are obiect de activitate restaurant a depasit in cursul anului 2023 plafonul de 500.000 euro al cifrei de afaceri. In anul 2024 va schimba vectorul fiscal, va deveni platitoare de impozit pe profit?”
 
Intrebarea 2

“Societate infiintata in 2023, a trecut la impozit pe profit deoarece nu a avut angajat cu norma intreaga. Are angajat contabil cu 2 ore/luna, pentru transmiterea declaratiilor. Nu desfasoara activitate pe tot parcursul anului. Poate trece la impozit pe venit, microintreprindere de la 1 ianuarie 2024? Daca da, pana cand trebuie sa transmita D700?”
 
Intrebarea 3
“Cum se face analiza incadrarii la 1% sau 3%  de la 1 ianuarie 2024? Se considera cifra de afaceri de la sfarsitul anului 2023 sau se iau in calcul veniturile din 2024? De la 1 noiembrie 2023, pentru cei din constructii se mai tine cont de plafonul de 80% pentru cifra de afaceri din constructii? A ramas valabil in continuare?”
 
Toate spetele solutionate fac referire la situatii noi, cu care firmele se confrunta de la 1 ianuarie 2024, in conditiile aplicarii Legii nr. 296/2023. Lucrarea este, asadar, de maxima actualitate si prezinta marele avantaj ca va ofera raspunsuri profesioniste atat pentru probleme cu care va confruntati acum, cat si pentru probleme care pot aparea la un moment dat. Si, cand vor aparea, veti fi pregatit.

Ghidul se poate comanda aici >>

Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X