Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Studii de caz

Intreprinderi legate: studiu de caz privind impozitarea si conformitatea fiscala

Data aparitiei: 24 Martie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intreprinderi legate: studiu de caz privind impozitarea si conformitatea fiscala
intreprinderi legateimpozit pe profitimpozit microconditii micro 2024

Conform noilor modificari propuse pentru Codul Fiscal, doua societati pot fi considerate intreprinderi legate daca indeplinesc oricare dintre conditiile specificate, inclusiv daca o persoana (fizica sau juridica) detine, direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot in ambele societati, sau are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere.

Atentie! In privinta regimului microintreprinderilor, daca societatile sunt considerate legate, veniturile lor se cumuleaza pentru determinarea eligibilitatii la acest regim. Prin urmare, daca suma veniturilor depaseste limita de 500.000 euro, atunci nu vor putea beneficia de regimul microintreprinderilor.

Va reamintim ca pe site-ul MFP a fost publicat un proiect de OUG care aduce o serie de clarificari privind statutul intreprinderilor legate precum si modul de calcul al veniturilor acestor entitati.

Extras din proiectul de lege publicat in 13.03.2024:

Articolul 47, alineatul (1 1) din Codul iscal, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(1.1) In aplicarea prevederilor alin. (1) lit. c) limita privind veniturile realizate se verifica luand in calcul veniturile realizate de persoana juridica romana, cumulate cu veniturile intreprinderilor legate cu aceasta. In sensul prezentului alineat, persoana juridica romana care verifica conditia de la alin. (1) lit. c) este legata cu o alta persoana daca exista oricare dintre urmatoarele raporturi:

a) persoana juridica romana detine la cealalta persoana juridica romana, direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere ale/ai celeilalte persoane juridice romane;

b) persoana juridica detine la persoana juridica romana care verifica conditia, direct si/sau indirect, peste de 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere ale/ai persoane juridice romane;

c) persoana juridica romana este legata cu o alta persoana juridica romana daca o persoana detine, in mod direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere atat la prima persoana juridica, cat si la cea de-a doua persoana juridica;

d) actionarul/asociatul persoanei juridice romane care detine, direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale acestei persoane juridice romane, desfasoara activitate economica prin intermediul unei persoane fizice autorizate/ intreprinderi individuale/intreprinderi familiale/altei forme de organizare a unei activitati economice, fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare. In acest caz, veniturile persoanei fizice autorizate/intreprinderii individuale/intreprinderii familiale/altei forme de organizare a unei activitati economice fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare, inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, se cumuleaza cu cele realizate de persoana juridica romana/alte intreprinderi legate.

e) pentru incadrarea in conditia privind nivelul veniturilor realizate de intreprinderile legate", in vederea aplicarii limitei prevazuta la art. 47 alin. (1) lit. c), se iau in calcul elementele care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53.

Urmatorul studiu de caz isi propune sa ofere contabililor un cadru clar de interpretare a legislatiei si o abordare strategica pentru abordarea optima a provocarilor intampinate in practica de zi cu zi.

Intreprinderi legate - studiu de caz

"Avem o societate micro cu un asociat unic, 100%, si o alta societate micro cu 2 asociati, un asociat cu 95% si al doilea asociat cu 5%. Asociatul cu 95 % din a doua societate este si asociatul unic al primei societati. Ambele societati impreuna nu depasesc venitul de 500.000 euro. Intrebarea mea este daca cele doua societati pot ramane, in continuare, microintreprinderi?"

Raspunsul specialistului: Potrivit prevederilor art. 47 alin. (1) din Codul fiscal, microintreprinderea este definita ca fiind persoana juridica care indeplineste cumulativ la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent conditiile de la alin. (1) printre care si cele privind suma veniturilor realizate (lit. c) si pe cea privind detinerile asociatilor (lit. h).

Pe site-ul MFP a fost publicat un proiect de OUG care aduce o serie de clarificari privind statutul intreprinderilor legate precum si modul de calcul al veniturilor acestor entitati.
In cazul prezentat in intrebare, cele doua intreprinderi sunt considerate ca fiind legate deoarece unul dintre asociati detine mai mult de 25% din titlurile de participare la ambele societati.

In aceste conditii, potrivit dispozitiilor OUG nr. 115/2023 trebuie verificat si nivelul veniturilor realizate de catre cele doua microintreprinderi pentru a se stabili daca ambele raman platitoare de impozit pe profit sau nici una.

Incadrarea in categoria de microintreprinderi se face verificand respectarea criteriilor in baza situatiei existente la data de 31.12.2023.
Pentru incadrarea in conditia privind nivelul veniturilor realizate de "intreprinderile legate , in vederea aplicarii limitei prevazuta la art. 47 alin. (1) lit. c), se iau in calcul elementele care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53 din Codul fiscal.

Mentionam ca daca veniturile realizate impreuna de cele doua persoane juridice nu depasesc echivalentul in lei a 500.000 euro, asociatii pot decide care dintre acestea isi poate mentine statutul fiscal de platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.

Conform dispozitiilor art. 55 alin. (5) din Codul fiscal, persoana juridica platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care devine platitoare de impozit pe profit ca urmare a neindeplinirii conditiilor prevazute de art. 47 din Codul fiscal, trebuie sa comunice organului fiscal competent modificarea vectorului fiscal pana la data de 31 martie.

Instiintarea organului fiscal se efectueaza prin depunerea formularului 700 Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale, precum si pentru radierea inregistrarii fiscale, aprobat prin Opanaf nr. 2079/2023.

Societatea care trece la impozit pe profit, completeaza sectiunea C Date privind vectorul fiscal pentru impozitele directe datorate in care bifeaza pct. 1.1 pentru luarea in evidenta ca platitor de impozit pe profit incepand cu data de 01.01.2024 si pct. 2.4 pentru scoaterea din evidenta ca platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor cu data de 01.01.2024.

 

Raspuns oferit in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X