In Romania a fost instituit Sistemul RO e-Transport, un ansamblu de reguli si aplicatii informatice menit sa monitorizeze transporturile de marfuri cu risc ridicat pe teritoriul national si sa identifice eventuale nereguli, in baza asa-numitului cod UIT (cod unic generat de sistem, prin intermediul caruia se identifica bunurile care fac obiectul transportului).
Acest nou sistem a adus practic o schimbare radicala a modului de lucru al firmelor si a generat, implicit, o multime de situatii foarte dificil de gestionat, totul sub amenintarea unor sanctiuni drastice – amenzi de pana la 100.000 de lei, confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate sau chiar pedepse cu inchisoarea!
e-Transport: care sunt principalele probleme intalnite in practica?
Am selectat pentru dvs. 50 de astfel de probleme, pe cele mai reprezentative, si vi le prezentam acum, rezolvate cu profesionalism, intr-o lucrare de ultima ora si a carei utilitate in contextul actual este mai mult decat evidenta: E-Transport in 50 de intrebari si raspunsuri!
Lucrarea explica excelent prevederile principalului act normativ in domeniu, OUG 41/2022, dar si toate modificarile si completarile ulterioare aduse de OUG 106/2022, OUG 132/2022, OUG 115/2023. Veti gasi aici solutii sigure pentru situatiile controversate pe care simpla lectura a acestor acte normative nu reuseste sa le limpezeasca!
Lucrarea contine raspunsuri pentru nelamuriri des intalnite in practica!
Cele 50 de spete prezentate in lucrare au fost selectate dintre cca 400 de intrebari concrete primite de serviciul de consultanta al Grupului Rentrop & Straton, toate cu referire la dificultatile create de introducerea sistemului RO e-Transport.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Cartea verde a contabilitatii
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Simpla parcurgere a celor 50 de spete rezolvate dovedeste cat de complexe sunt lucrurile in realitate si cate chestiuni de detaliu pot aparea.
Dar dvs. puteti gestiona fara stres toate schimbarile aduse de implementarea acestui sistem. Consultati lucrarea E-Transport in 50 de intrebari si raspunsuri si veti fi mai linistit, avand la indemana solutiile unor specialisti de top. Si totodata veti beneficia de garantia ca in relatia cu ANAF procedati corect.
Exemple de intrebari extrase din lucrare
Intrebare:
„In cazul unui import, marfurile ajung pe cale maritima in portul Constanta si de acolo sunt transportate rutier in interiorul tarii, pana la sediul societatii. Este necesara raportarea in sistemul Ro e-Transport, pentru transportul rutier din port pana la sediul societatii?”
Intrebare:
„O societate transporta la comanda persoanelor fizice autoturisme rulate din Europa. Cine are obligatia obtinerii codului UIT si a declararii in sistemul RO e-Transport?”
Intrebare:
„Pentru achizitiile intracomunitare, marfuri diverse sau marfuri cu risc ridicat de valori mici, se transmite e-Transport?”
...vezi aci si alte intrebari >>
IMPORTANT!
Nerespectarea obligatiilor prevazute de legislatia privind Sistemul e-Transport se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 de lei la 50.000 de lei in cazul persoanelor fizice sau cu amenda de la 20.000 de lei la 100.000 de lei in cazul persoanelor juridice. Pentru unele contraventii se poate dispune si confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate.
Unele contraventii se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 de lei la 10.000 de lei (nerespectarea obligatiilor conducatorului auto de a prezenta codul UIT organelor de control sau a celor privind pornirea/oprirea dispozitivului de pozitionare).
Evitati aceste sanctiuni parcurgand lucrarea E-Transport in 50 de intrebari si raspunsuri! Contine solutii pentru cele mai delicate intrebari ale contribuabililor privind Sistemul e-Transport, inclusiv intrebari din sectiunea specializata de pe site-ul ANAF.
...Click aici pentru Formularul de Comanda >>
Foto: pixabay.com