email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contractul de arenda

contract de arendacontabilitate

Multumim Revistei de Monografii Contabile

drd. Adelina Blajanu

Contractul de arenda

Ce este contractul de arenda?

Art. 2 din Legea nr. 16/1994 mentioneaza ca arenda este contractul incheiat intre proprietar, uzufructar sau alt detinator legal de bunuri agricole, denumit arendator si arendas, cu privire la exploatarea bunurilor agricole, pe o durata determinata si la un pret stabilite intre parti.

Contractul de arenda se intocmeste in scris, cate un exemplar pentru fiecare parte si un exemplar care se depune la consiliul local in raza teritoriala a caruia se afla bunurile arendate, in termen de 15 zile de la data incheierii.

In categoria bunurilor agricole care pot fi arendate sunt terenurile cu destinatie agricola, si anume: terenurile agricole productive – arabile, viile, livezile, pepinierele viticole, pomicole, arbustii fructiferi, plantatiile de hamei si duzi, pasunile impadurite, terenurile ocupate cu constructii si instalatii agrozootehnice, amenajarile piscicole si de imbunatatiri funciare, drumurile tehnologice, platformele si spatiile de depozitare care servesc nevoilor productiei agricole si terenurile neproductive care pot fi amenajate si folosite pentru productia agricola, precum si animalele, constructiile de orice fel, masinile, utilajele si alte asemenea bunuri destinate exploatarii agricole.

Partile contractante ale contractului de arenda

Partile contractante pot fi persoane fizice sau juridice, care trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • arendasul, persoana fizica, trebuie sa fie cetatean roman sau nerezident cu pregatire de specialitate agricola sau un atestat de cunostinte agricole ori de practica agricola si sa prezinte garantiile solicitate de arendatori;
  • arendasul, persoana juridica romana sau straina, trebuie sa aiba ca obiect de activitate exploatarea bunurilor agricole si sa prezinte garantiile solicitate de arendator.

ATENTIE!

Regiile autonome, institutele si statiunile de cercetare si productie agricola, societatile comerciale si alte unitati care au in patrimoniu sau in administrare terenuri proprietate de stat nu pot da in arenda bunurile agricole. De asemenea, agentii economici cu capital majoritar de stat prestatori de servicii, rezultati din transformarea fostelor statiuni de mecanizare a agriculturii, nu pot lua in arenda terenuri agricole.

Legea mentioneaza ca durata contractului este aceea care se stabileste de parti, prin contract.

Componentele contractului de arenda

Contractul de arendare va cuprinde:

  • partile contractante si domiciliul sau sediul acestora;
  • obiectul contractului, complet si precis determinat – acesta trebuie sa cuprinda descrierea amanuntita a tuturor bunurilor agricole arendate, inventarul acestora si planul de situatie al terenurilor;
  • obligatiile fiecareia dintre parti, expres si complet mentionate;
  • durata arendarii;
  • arenda, modalitatile si termenele de plata a acesteia;
  • raspunderile fiecarei parti – orice suprafata de teren sau orice alt bun agricol ce se va retine de catre arendator se va specifica separat in contract;
  • alte clauze convenite de parti si permise de lege.

  De asemenea, in contract vor fi incluse si clauzele de asigurare a bunurilor agricole, care sunt in sarcina arendasului.

Din punct de vedere contabil, in cazul unui arendas persoana juridica, contractul de arenda este tratat ca si un contract de inchiriere, plata arendei (in bani sau natura) fiind evidentiata in contul 612 „Cheltuieli cu redeventele, locatiile de gestiune si chiriile”.

  In ceea ce priveste plata impozitelor si taxelor aferente terenului dat in arenda, legea mentioneaza ca aceasta intra in sarcina arendatorului, arendasul fiind impozitat pentru veniturile realizate din exploatarea bunurilor arendate.

EXEMPLU

Se considera o entitate care are ca obiect de activitate exploatarea bunurilor agricole. In data de 1 septembrie anul N se incheie un contract de arenda cu o persoana juridica romana, pentru o suprafata de teren, pe care urmeaza sa se cultive grau. Durata contractului stabilita intre parti este de 3 ani cu drept de reinnoire cu acordul partilor. Contravaloarea arendei este de 50.000 lei si se plateste in natura, la data recoltei. Costul de productie al bunurilor agricole obtinute de arendas este de 5 lei/kg grau.

Se vor inregistra in contabilitatea arendasului operatiunile ce decurg din contractul de arendare.

In contabilitatea arendasului

a) Presupunem cazul in care societatea-arendas este o entitate platitoare de T.V.A., iar arendatorul este o persoana juridica.

1. Inregistrarea arendei datorate in baza facturii emise de societatea arendatoare:

612
„Cheltuieli cu redeventele, locatiile de gestiune si chiriile”
=
               401
„Furnizori”
50.000

 

NOTA

Din punct de vedere fiscal, faptul generator si exigibilitatea T.V.A. pentru livrarile de produse agricole reprezentand plata in natura a arendei intervine la data sau la datele mentionate in contract pentru plata arendei.Data prevazuta in contract trebuie sa fie si data emiterii facturii pentru produsele livrate.

In conformitate cu prevederile art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal al Romaniei, arendarea efectuata pe teritoriul Romaniei este scutita de T.V.A.

2. Inregistrarea livrarii produselor, conform clauzelor contractuale:

411
„Clienti”
=
%
701
„Venituri din vanzarea produselor finite”
4427
„T.V.A. colectata”
59.500
50.000
9.500

3. Scaderea din gestiunea arendasului a bunurilor transmise arendatorului:

711
„Venituri din productia stocata”
=
345
„Produse finite”

50.000

Avand in vedere ca in contabilitate nu se produce o incasare efectiva de bani, ci doar se produce o compensare a unor sume de bani cu bunuri, in contabilitate se inregistreaza compensarea datoriei privind arenda cu creanta rezultata din livrarea produselor agricole drept plata in natura.

4. Compensarea datoriei cu creanta rezultata din produsele agricole:

                      401
„Furnizori”
=
411
„Clienti”

50.000

Compensarea dintre ambele firme se face pe baza documentului „ordin de compensare” prezentat in anexa nr. 2.1.din Hotararea Guvernului nr. 685/1999 pentru aprobarea Normelor metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, in vederea diminuarii blocajului financiar si a pierderilor din economie, si a Regulamentului de compensare a datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, cu modificarile si completarile ulterioare.

Incepand cu data de 1 noiembrie 1999, se interzice utilizarea altor documente de compensare in afara celor reglementate prin regulamentul de compensare aprobat prin H.G. nr. 685/1999. Compensarea reciproca de datorii si creante intre persoanele juridice se face numai pe baza ordinului de compensare, chiar si pentru facturi cu valoare mai mica de 10.000 lei.

b) Presupunem cazul in care societatea-arendas este o entitate platitoare de T.V.A., iar arendatorul este o persoana fizica.

1. Inregistrarea arendei datorate in baza contractului incheiat intre parti:

612
„Cheltuieli cu redeventele, locatiile de gestiune si chiriile”
=
               462
„Creditori diversi”

50.000

2. Inregistrarea livrarii produselor conform clauzelor contractuale:

411
„Clienti”
=
%
701
„Venituri din vanzarea produselor finite”
4427
„T.V.A. colectata”
59.500
50.000
9.500

3. Scaderea din gestiunea arendasului a bunurilor transmise arendatorului:

711
„Venituri din productia stocata”
=
345
„Produse finite”
50.000

4. Compensarea datoriei cu creanta rezultata din produsele agricole:

                   462
„Creditori diversi”
=
411
„Clienti”

50.000

 

 

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 e caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul contabilul.ro"si link catre www.contabilul.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract de arendacontabilitate


Data aparitiei: 06 Ianuarie 2009

Votati articolul "Contractul de arenda":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X