Analizam mai jos cazul unei societati comerciale care a incheiat un contract de arenda cu o persoana fizica. In contract este mentionata contravaloarea arendei de 800 kg cereale sau echivalentul in bani.
Daca arenda se plateste in bani, vom stabili daca arendasul trebuie sa tina cont de pretul mediu al porumbului, respectiv sa-i plateasca arendatorului 800 * 0.70 lei (din care se retine impozitul la sursa) sau poate sa fixeze pretul pe kilogram. Vom vedea astfel, in cazul in care se stabileste un pret de 0.90 lei pe kilogram, daca impozitul se calculeaza si retine la 0.90kg sau pe 0.70 lei/kg.
Solutia consultantului:
Conform art. 62 alin. (2 indice 1) din Codul fiscal, in cazul veniturilor obtinute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, venitul brut se stabileste pe baza raportului juridic/contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite.
Astfel cum prevede alin. (2 indice 2), in cazul in care arenda se exprima in natura, evaluarea in lei se va face pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene si, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti, ca urmare a propunerilor directiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, hotarari ce trebuie emise inainte de inceperea anului fiscal.

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Aceste hotarari se transmit in cadrul aceluiasi termen directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, pentru a fi comunicate unitatilor fiscale din subordine.
Asadar, in situatia in care arenda se plateste in lei, venitul brut reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate.
Doar in cazul in care arenda se plateste in natura, pentru determinarea bazei impozabile se vor avea in vedere preturile medii ale produselor agricole, ultimele care au fost comunicate de catre consiliul judetean sau Consiliul General al Municipiului Bucuresti, dupa caz, in raza teritoriala a caruia se afla terenul arendat.