Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | TVA

Regimul TVA al schimbului de bunuri sau servicii

Data aparitiei: 05 Iunie 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
regimul TVAschimbul de bunuribartermarfurilivrare de bunuriplata TVA

In ultimii ani, in practica comerciala este tot mai intalnit barterul. Barter-ul este un acord prin care partile convin sa schimbe intre ele marfuri sau servicii de valori egale.

Din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata, in situatia in care se efectueaza o livrare de bunuri si/sau o prestare de servicii in schimbul unei livrari de bunuri si/sau prestari de servicii, fiecare persoana impozabila se considera ca a efectuat o livrare de bunuri si/sau o prestare de servicii cu plata.

Exemple de astfel de operatiuni:
- plata prin produse agricole, care constituie livrare de bunuri, a serviciului de prelucrare/obtinere a produselor agricole;
- plata prin produse agricole, care constituie livrare de bunuri, a arendei, care constituie o prestare de servicii.
- prestarea unor servicii de publicitate in schimbul folosintei unui spatiu comercial s.a.

Fiecare operatiune din cadrul schimbului este tratata separat aplicandu-se prevederile in materie de TVA in functie de calitatea persoanei care realizeaza operatiunea, cotele si regulile aplicabile fiecarei operatiuni in parte.

Fiecare persoana impozabila care efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii in schimbul unei livrari de bunuri sau servicii are obligatia de a emite o factura in conformitate cu prevederile art. 155 din Codul fiscal. Pentru fiecare operatiune regimul TVA se va stabili avandu-se in vedere: locul livrarii de bunuri/prestarii de servicii, scutirile de TVA aplicabile, cotele de TVA aplicabile, persoana obligata la plata TVA.

Spre exemplu, societatea Alfa incheie un contract de arendare cu societatea Beta pentru un teren agricol pe care il detine in proprietate in urmatoarele conditii:



Suprafata terenului 10 ha
Arenda in natura – 500 kg cereale / ha
Pretul produselor 0,6 lei/kg
Valoare/ha 300 lei (500 kg/ha x 0,6 lei/kg)
Valoare totala: 3.000 lei (300 lei/ha x 10 hectare)

Intrucat plata arendei se face prin produse agricole societatea Alfa efectueaza o achizitie de de servicii (arenda) si o livrare de bunuri (produse agricole), fiecare operatiune fiind tratata separat din punct de vedere al TVA.
Livrarea de bunuri este operatiune impozabila din punct de vedere al TVA iar societatea Beta va emite o factura cu TVA colectata. Arendarea terenului se poate efectua in regim de scutire de TVA fara drept de deducere conform art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal sau in regim normal de taxare, daca societatea Alfa opteaza pentru taxarea operatiunii conform  articolului 141 alin. (3) din Codul fiscal.


Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X