Potrivit prevederilor de la art. 25 (1) din Codul fiscal, pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cele efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice.
De asemenea, la art. 25(4) din Codul fiscal sunt prevazute cheltuielile nedeductibile la determinarea rezultatului fiscal, printre care nu se regasesc cheltuielile inregistrate in baza unor facturi care nu sunt transmise in sistemul national e-Factura.
- Sep 2399 locuri disponibileWebinarul NOUTATI privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Sep 3062 locuri disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, editia 74
2024, Hotel Crowne Plaza, BucurestiVezi detaliiInscriere - Sep 3099 locuri disponibileVideo Seminarul National de Legislatia Muncii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2239 locuri disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 22100 locuri disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Factura netransmisa prin SPV - deductibilitate cheltuieli
Intrebare: "Va rog sa ma ajutati cu informatii cum procedam cu facturile care nu apar in SPV:
- Se pot inregistra ca si cheltuieli nedeductibile?
- Pe ce cont contabil se inregistreaza, de exemplu daca sunt facturi de la BOLT (transport) se inregistreaza pe 624.analitic nededutibil sau 6583?"
Cheltuielile pot fi deduse in baza unui document care indeplineste calitatea de document justificativ.
Potrivit prevederilor din OMFP 2634/2015, documentele justificative trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente principale:
- denumirea documentului;
- denumirea/numele si prenumele si, dupa caz, sediul persoanei juridice/adresa persoanei fizice care intocmeste documentul;
- numarul documentului si data intocmirii acestuia;
- mentionarea partilor care participa la efectuarea operatiunii economico-financiare (cand este cazul);
- continutul operatiunii economico-financiare si, atunci cand este necesar, temeiul legal al efectuarii acesteia;
- datele cantitative si valorice aferente operatiunii economico-financiare efectuate, dupa caz;
- numele si prenumele, precum si semnaturile persoanelor care raspund de efectuarea operatiunii economico-financiare.
In cuprinsul oricarui document emis de catre o entitate trebuie sa se mentioneze si elementele prevazute de legislatia in domeniu, respectiv forma juridica, codul de identificare fiscala si capitalul social, dupa caz.
Prin urmare, apreciez ca aceste cheltuieli sunt deductibile la determinarea rezultatului fiscal, chiar daca facturile nu sunt primite prin SPV.
Dispozitiile legale, respectiv OUG 120/2021 si Codul fiscal, fac referire doar la TVA care se deduce in baza exemplarului original al facturii electronice care este fisierul de tip XML insotit de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Manual de politici contabile - Stick USB
Ca si inregistrare, factura de la Bolt se inregistreaza in contul 624, avand in vedere in acest cont se tine evidenta cheltuielilor privind transportul de bunuri si personal, executate de terti.
Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com