email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prestarea de servicii intre intreprinderi legate: ce este important sa aveti in vedere

Prestarea de servicii intre intreprinderi legate: ce este important sa aveti in vedere
intreprinderi legatecontract prestari serviciiprincipiul valorii de piatapret transfer

In randurile de mai jos, veti afla de la specialistii PortalContabilitate.ro daca doua intreprinderi legate, ambele platitoare de impozit pe profit, cu acelasi cod CAEN 4322, pot factura intre ele prestare de servicii (pe care una le efectueaza pentru cealalta, deoarece prima nu are suficient personal sau nu are personal calificat pentru o anumita lucrare).

Prestarea serviciilor trebuie sa fie justificata cu contract incheiat intre parti

O societate poate factura serviciile celeilalte societati, chiar daca cele doua societati sunt considerate intreprinderi legate, neexistand nicio interdictie legala in acest sens.

Dat fiind faptul ca raporturile care exista intre intreprinderile legate conform art. 47 alin. (11) din Codul fiscal sunt similare celor dintre persoane afiliate potrivit art. 7 pct. 26 lit. c) si d) din Codul fiscal, este nevoie ca prestarea serviciilor sa fie justificata cu contract incheiat intre parti, care sa contina clauze contractuale clare cu privire la obiectul contractului, drepturile si obligatiile partilor, valoare etc., precum si cu documentatia aferenta (situatii de lucrari, rapoarte de lucru etc.) care sa probeze ca serviciile au si fost prestate in mod efectiv, in functie de natura serviciilor.

In caz contrar, in eventualitatea unui control fiscal, organele de control vor putea sa nu ia in considerare tranzactia (prestarea de servicii facturata) pe motiv ca nu are scop economic sau o vor putea reincadra, cu consecintele fiscale de rigoare, in temeiul art. 11 alin. (1) din Codul fiscal.

In plus, la stabilirea contravalorii serviciilor facturate trebuie sa se aiba in vedere principiul valorii de piata (pretul de transfer) deoarece, in temeiul art. 11 alin. (4) din Codul fiscal organele fiscale pot ajusta, in cazul in care principiul valorii de piata nu este respectat, sau pot estima, in cazul in care contribuabilul nu pune la dispozitia organului fiscal datele necesare pentru a stabili daca preturile practicate respecta principiul valorii de piata, suma venitului sau a cheltuielii aferente rezultatului fiscal oricareia dintre partile afiliate pe baza nivelului tendintei centrale a pietei.

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cat de sigur sunteti ca intelegeti si aplicati perfect litera legii?


Cele mai des intalnite si mai controversate probleme generate de calculul, declararea si plata obligatiilor fiscal-contabile ce va revin, sunt rezolvate acum pentru dvs. in deplina conformitate cu cerintele noului Cod Fiscal.

Lucrarea 60 de probleme fiscal-contabile, explicate si solutionate supune atentiei dvs. cele mai frecvent intalnite probleme din activitatea fiscal-contabila zilnica structurate in 5 domenii principale:
1. TVA
2. Impozitul pe venit
3. Impozitul pe profit
4. Contabilitate
5. Monografii contabile

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
intreprinderi legatecontract prestari serviciiprincipiul valorii de piatapret transfer


Data aparitiei: 11 Iunie 2024
Ultima actualizare: 12 Iunie 2024

Votati articolul "Prestarea de servicii intre intreprinderi legate: ce este important sa aveti in vedere":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Regimul TVA aplicabil in cazul unitatilor de invatamant

    • Potrivit prevederilor art. 292 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, este scutita de TVA activitatea de invatamant prevazuta in Legea educatiei nationale nr. 1/2011, formarea profesionala a adultilor, precum si prestarile de servicii si livrarile de bunuri strans legate de aceste activitati, efectuate de institutiile publice sau de alte entitati autorizate. Scutirea se acorda in conditiile prevazute in normele metodologice. La punctul 4...» citeste mai departe aici

  • Ce trebuie sa faci daca ai emis un bon fiscal eronat

    • In activitatea zilnica pot aparea situatii in care un bon fiscal este emis eronat, fie din cauza unei greseli umane, fie a unei defectiuni tehnice a casei de marcat. In astfel de cazuri, este esential ca procedurile de corectare sa fie respectate cu strictete, pentru a evita problemele ulterioare in contabilitate sau in relatia cu autoritatile fiscale. Ce spune legislatia despre bonurile fiscale emise gresit Potrivit prevederilor de la lit c) punct ...» citeste mai departe aici

  • Factura neachitata de un client radiat: Se pot face ajustari in contabilitate?

    • Facturile neachitate constituie o problema frecvent intalnita, iar gestionarea corecta a acestora este importanta pentru mentinerea stabilitatii financiare a companiei. In continuare, ne vom concentra pe aspectele fiscale si contabile referitoare la facturile neachitate emise catre clienti care au fost radiati. Daca un client este radiat din evidentele ONRC si creanta nu mai poate fi incasata, trebuie sa scoateti aceasta creanta din contabilitate, informeaza special...» citeste mai departe aici

  • Cum sa corectezi erorile contabile: doua exemple practice

    • Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente. Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor. Potrivit reglementarilor contabile in vigoare, erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare, rezultand din greseala de a utiliza, sau de a nu utiliza, informati...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X