In randurile de mai jos, veti afla de la specialistii PortalContabilitate.ro daca doua intreprinderi legate, ambele platitoare de impozit pe profit, cu acelasi cod CAEN 4322, pot factura intre ele prestare de servicii (pe care una le efectueaza pentru cealalta, deoarece prima nu are suficient personal sau nu are personal calificat pentru o anumita lucrare).
Prestarea serviciilor trebuie sa fie justificata cu contract incheiat intre parti
O societate poate factura serviciile celeilalte societati, chiar daca cele doua societati sunt considerate intreprinderi legate, neexistand nicio interdictie legala in acest sens.
Dat fiind faptul ca raporturile care exista intre intreprinderile legate conform art. 47 alin. (11) din Codul fiscal sunt similare celor dintre persoane afiliate potrivit art. 7 pct. 26 lit. c) si d) din Codul fiscal, este nevoie ca prestarea serviciilor sa fie justificata cu contract incheiat intre parti, care sa contina clauze contractuale clare cu privire la obiectul contractului, drepturile si obligatiile partilor, valoare etc., precum si cu documentatia aferenta (situatii de lucrari, rapoarte de lucru etc.) care sa probeze ca serviciile au si fost prestate in mod efectiv, in functie de natura serviciilor.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
In caz contrar, in eventualitatea unui control fiscal, organele de control vor putea sa nu ia in considerare tranzactia (prestarea de servicii facturata) pe motiv ca nu are scop economic sau o vor putea reincadra, cu consecintele fiscale de rigoare, in temeiul art. 11 alin. (1) din Codul fiscal.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
In plus, la stabilirea contravalorii serviciilor facturate trebuie sa se aiba in vedere principiul valorii de piata (pretul de transfer) deoarece, in temeiul art. 11 alin. (4) din Codul fiscal organele fiscale pot ajusta, in cazul in care principiul valorii de piata nu este respectat, sau pot estima, in cazul in care contribuabilul nu pune la dispozitia organului fiscal datele necesare pentru a stabili daca preturile practicate respecta principiul valorii de piata, suma venitului sau a cheltuielii aferente rezultatului fiscal oricareia dintre partile afiliate pe baza nivelului tendintei centrale a pietei.
Foto: pixabay.com