Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"
Prin O.U.G. nr. 156/2024 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, a fost reglementata obligatia de a calcula, declara si plati impozitul pe constructii de catre contribuabilii persoane juridice romane.
Impozitul pe constructii se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea cladirilor pentru care se datoreaza impozit pe cladiri. Intra sub incidenta acestor prevederi si valoarea cladirilor din parcurile industriale, stiintifice si tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe cladiri, informeaza DGRFP Galati.
In situatia constructiilor de natura domeniului public/privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale, impozitul este datorat de contribuabilii care le au in administrare/concesiune/folosinta cu titlu gratuit/inchiriere.
In situatia in care, in cursul anului curent, se inregistreaza operatiuni de majorare sau diminuare a valorii constructiilor mentionate la art. 497 din Codul fiscal (constructiile sunt cele prevazute in grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe), impozitul pe constructii calculat nu se recalculeaza. Aceste modificari sunt luate in considerare pentru determinarea impozitului pe constructii datorat pentru anul urmator.
Pentru contribuabilii care intra sub incidenta art. 16 alin. (5) din Codul fiscal, respectiv contribuabilii care au optat, in conformitate cu legislatia contabila in vigoare, pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic pot opta ca anul fiscal sa corespunda exercitiului financiar, prevederile se aplica cu anul fiscal modificat care incepe in anul 2025.
Contribuabilii sunt obligati sa calculeze si sa declare impozitul pe constructii, pana la data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datoreaza impozitul.
Impozitul pe constructii, se plateste in doua rate egale pana la datele de 30 iunie, respectiv 31 octombrie inclusiv.
Cartea Verde a Contabilitatii
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
Intrebare: "In contul 212 Constructii sunt inregistrate, la 31.12.2024, pe langa cladirile pentru care se datoreaza si se plateste impozit pe cladiri, si alte constructii (instalatie de gaze, apa, canalizare, alei exterioare cu imbracaminte din pavaj), constructii care sunt complet amortizate, dar care sunt inca in folosinta si pentru care nu se datoreaza si nu se plateste impozit pe cladiri.
Cum trebuie procedat privind taxa pe stalp (vector fiscal, calcul, declarare)?"
Raspuns:
Impozitul pe constructiile speciale se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade doar valoarea cladirilor pentru care se datoreaza impozitul local pe cladiri.
Desi ati mentionat ca exista in contabilitate cladiri complet amortizate, valoarea evidentiata contabil in soldul conturilor corespunzatoare constructiilor (212) nu este zero.
Conform art. 497, constructiile ce intra sub incidenta acestui impozit sunt cele din Grupa 1 a Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.
Conform art. 498:
Impozitul pe constructii se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior.
Se scade valoarea constructiilor pentru care se datoreaza impozit pe cladiri, potrivit Titlului IX din Codul fiscal.
Cota de impozitare este 1% din baza impozabila.
SECTIUNEA a 2-a - Cota de impozitare si baza impozabila:
2. (1) In aplicarea prevederilor art. 498 alin. (1) din Codul fiscal, prin valoarea constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior se intelege valoarea evidentiata contabil in soldul conturilor corespunzatoare constructiilor, fara a lua in considerare constructiile inregistrate in conturi in afara bilantului, conform reglementarilor contabile aplicabile.
(2) Pentru determinarea bazei impozabile stabilite prin prevederile art. 498 alin. (1) din Codul fiscal, corelat cu reglementarile in vigoare pentru determinarea impozitului pe cladiri, potrivit prevederilor titlului IX din Codul fiscal, in cazul in care valoarea evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor este diferita de valoarea care a reprezentat baza pentru determinarea impozitului pe cladiri, potrivit prevederilor titlului IX din Codul fiscal, valoarea care se scade este valoarea evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor.
Conform art. 499:
Impozitul se declara pana la 25 mai a anului pentru care este datorat.
Plata se efectueaza in doua rate egale:
o Prima rata: pana la 30 iunie;
o A doua rata: pana la 31 octombrie.
Conform Art. 498 alin. (3), cheltuiala cu impozitul pe constructii este deductibila la calculul rezultatului fiscal pentru determinarea impozitului pe profit.
In cazul in care valoarea constructiilor se modifica (ex. extinderi, reevaluari), aceste modificari nu afecteaza impozitul datorat pentru anul in curs. Ele vor fi luate in considerare pentru impozitul aferent anului urmator.
Conform unui proiect de ordin pus recent in dezbatere de ANAF, se va completa vectorul fiscal cu o noua obligatie fiscala de declarare - taxa pe stalp. Concret, contribuabilii obligati la plata acestuia isi vor modifica vectorul fiscal prin depunerea declaratiilor 700.
De asemenea, tot ca proiect, impozitul pe constructiile speciale se va declara prin formularul 100.
Trebuie sa asteptam pana la 31.03.2025, termenul pana la care trebuie sa apara normele metodologice de aplicare ale impozitului pe constructii speciale.
Raspuns oferit in luna februarie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Mijloace fixe. Manual actualizat. Legislatie explicata. Studii de caz
Descoperiti acum:
rezolvari profesioniste pentru toate problemele specifice domeniului mijlocelelor fixe!
cum sa aveti inregistrari fiscale si contabile perfecte
cum sa evitati erori de inregistrare
cum sa fiti ferit de amenzi devastoase, dobanzi pentru intarzieri sau penalizari!
Acum aveti tot sprijinul necesar! Acum aveti Manualul mijloacelor fixe!
Articole similare
IMPOZITUL PE CONSTRUCTII SPECIALE: 6 modificari anuntate de MFPIMPOZITUL PE CONSTRUCTII SPECIALE: Cine este obligat sa-l plateasca si cand?Impozitul pe constructii 2025: Ce trebuie sa stii si un exemplu practicImpozit pe constructii datorat la buget din perspectiva Noului Cod Fiscal. Cand se datoreaza impozit?Modificarile importante in Noul Cod Fiscal 2016Ultimele articole
Ce nu stiati despre Codul fiscal din 2016. Bonus: Lista taxe si impozite majorateGuvernul a aprobat Noul Cod Fiscal 2015! Care sunt noile prevederi si care vor fi efectele lorCe obligatii de plata exista pentru investitiile in constructii speciale?Studiu de caz privind IMPOZITUL PE CONSTRUCTII SPECIALEUnde vor merge pana la urma banii din taxa pe stalp?Articole similare
TAXA PE STALP: Guvernul a decis reducerea si aplicarea diferentiata a cotelor de impozitareImpozitul pe constructii speciale: 6 modificari anuntate de MFPImpozitul pe constructii 2025: Ce trebuie sa stii si un exemplu practicImpozitul pe constructiile speciale - Ce este important sa cunoasteti in 2025ANAF a actualizat formularele de inregistrare fiscala 010, 013 si 700Ultimele articole
Noul Cod fiscal 2016. PFA-urile au o varianta cu impunere de 3% cu o conditie. Scurt interviu cu Irina Coma, expert contabilCodul fiscal a fost aprobat de Parlament. Principalele amendamenteCele 6 modificari din Codul fiscal de care depinde economia RomanieiCe nu stiati despre Codul fiscal din 2016. Bonus: Lista taxe si impozite majorateAcordul politic privind Codul fiscal. Ce a declarat un reprezentant al BNR