Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Ce nu stiati despre Codul fiscal din 2016. Bonus: Lista taxe si impozite majorate

Data aparitiei: 01 Septembrie 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Codul fiscal2016impozitul pe cladiriimpozitul pe dividenteactivitati independentePFAcontributii

Daca multe dintre masurile despre care s-a discutat in ultima vreme, in contextul includerii lor in noul Cod fiscal, sunt in sfera TVA-ului si a unor impozite mai cunoscute, exista si unele prevederi pe care Guvernul nu le-a adus la fel de mult in prim plan.

Vorbim astfel de reglementari deloc favorabile si care vor influenta negativ atat activitatea unor cateva sute de mii de profesionisti, dar si veniturile romanilor incepand cu anul 2016.

Daca pana nu demult ne grabeam catre un Cod fiscal adoptat in forma finala, iata ca sunt masuri pe care ar fi trebuit sa ne dorim sa nu le vedem vreodata aprobate.

Votul final pentru Codul fiscal ar trebui sa fie dat saptamana aceasta de Camera Deputatilor, urmand ca forma finala sa fie trimisa duminica spre promulgare.


Cu o contributie individuala la pensii majorata la 10,5% pentru profesiile independente, sumele pe care le vor plati acestea pot atinge un cuantum semnificativ. Sunt dezavantajati cei care castiga mai putin, iar beneficiile cad in partea celor cu venituri mult mai mari. In plus, PFA-urile care au si contracte incheiate cu societatile, ca salariati, pot ajunge sa plateasca de trei ori contributii, asa cum a explicat in cadrul unui interviu acordat pentru Contabilul.ro, consultantul fiscal Adrian Benta:

"Daca aceeasi microintreprindere este detinuta de persona fizica rezidenta Adrian Benta, atunci impozitarea cuprinde: 3% impozit pe venit microintreprindere; 5% impozit pe divdende; 5,5% contributia la sanatate, in total 13,5%. Contributia la sanatate se achita chiar daca platesc iarasi contributia de sanatate atat ca PFA, cat si ca salariat, in aceeasi perioada fiscala. Faptul ca s-a introdus un plafon maximal de 5 x salariu mediu pe economie este bun pentru protejarea persanelor fizice cu bani multi, pentru persoanele fizice care castiga un venit mediu de pana la 2.500 Eur/luna, impozitarea este aspra."


Noile decizii cu privire la masurile de relaxare fiscala care raman valabile pentru inceputul anului 2016 pastreaza reducerea cotei de TVA la 20%.

Noul Cod fiscal vine cu diferente privind impozitarea firmelor. "De exemplu, plata de

dividende a unei societati din Romania catre o multinationala din alt stat membru este scutita de dividend. Aceeasi plata de dividende de la aceeasi societate romaneasca catre o societate-mama din Romania este impozitata cu 5% conform noului Cod fiscal. Si exemplele pot continua cu platile de redevente, dobanzi scutite de impozit cand sunt catre multinationale din alte state membre si impozitate cand sunt catre persoane rezidente", a explicat consultantul fiscal Adrian Benta, in interviul amintit mai sus.

Se diferentiaza impozitul pe cladiri in functie de scopul utilizarii, astfel ca pentru sediile sociale ale IMM-urilor sau ale persoanelor care deruleaza activitati independente, impozitul va suferi o majorare de pana la zece ori mai mare, in conditiile in care aceasta crestere anuntata se va incadra intre procentele de 0,2% - 1,3% din valoarea constructiei.


Printre masurile de relaxare fiscala anuntate, regasim unele modificari amanate pentru 2017, ceea ce nu face decat ca in 2016 sa simtim consecintele unor inaspriri de sanctiuni si majorari de taxe si impozite.

Se amana eliminarea supraaccziei la carburanti si se pastreaza in continuare taxa pe stalp. Exceptie face  taxa pe stalp pentru investitiile in agricultura care va fi eliminata incepand cu 1 ianuarie 2016.

Atragem aici atentia asupra faptului ca o masura importanta, si anume, reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% se amana tot pentru 2017.

In ce priveste aceasta masura, Contexpert.ro atrage atentia asupra urmatorului fapt:

"De exemplu, desi impozitul pe dividende nu mai scade de la 16% la 5%, ramane in vigoare prevederea care stabileste ca obligatorie plata CASS si pentru aceste venituri. in prezent, persoanele care au contracte de munca nu platesc CASS pentru veniturile din dividende. in acelasi timp, este amanata si prevederea prin care baza de calcul a CASS se plafona la 5 salarii medii lunare".

Regasiti mai jos acele taxe si impozite care se majoreaza, potrivit unei selectii facute de Gandul.info:

Taxe si impozite care cresc:

- CAS pentru venituri din activitati independente (desi cota scade de la 26,5% la 10,5%, baza de calcul creste semnificativ)
- CASS (5,5%) pentru dividende, dobanzi, drepturi de autor – anterior nu se datorau daca existau venituri din salarii sau activitati independente;
- Impozitul pe cladiri datorat de persoane fizice pentru spatii cu destinatie comerciala.

Acestea sunt taxele si impozitele care se diminueaza:

"- Cota standard de TVA pentru toate bunurile si serviciile va scadea in 2016 de la 24% la 20%

- Impozitul pe cladiri pentru locuinte, la persoane fizice, pentru mai multe imobile detinute (se elimina majorarea de pana la 300%);

- Impozitul pe cladiri, pentru locuinte detinute de persoane juridice - de la 1,5% la intre  0,08-0,2%, in functie de decizia autoritatilor locale
- Se elimina impozitul pe constructii speciale ("taxa pe stalp") pentru constructiile din agricultura."

Se remarca, pana la acest moment, o tendinta amintita si in interviul de mai sus, referitor la mutarea sarcinii fiscale de la societate la persoana fizica. Ramane astfel de vazut in ce masura noile masuri vor echilibra totusi aceasta balanta si daca nu cumva persoanele care deruleaza activitati independente vor fi obligate sa duca greul unor masuri de relaxare fiscala.

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X