In randurile de mai jos, stabilim daca pentru baza de calcul la microintreprinderi din anul 2016 un imobil reevaluat de mai multe ori (1996) si vandut in luna iunie care are in contul 105 de rezerve o suma se adauga pentru calculul impozitului pe venit. De asemenea, vom vedea care este monografia contabila pentru vanzare imobil cu o valoare de 80.000 lei.
Cont 212 - 40000 lei
Cont 281 - 8.500 lei
Cont 105 - 3.500 lei
Potrivit art. 53 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal, in baza impozabila pentru calculul impozitului pe profit se adauga rezervele din reevaluare care au fost deduse la calculul profitului impozabil si nu au fost impozitate in perioada in care microintreprinderile au fost si platitoare de impozit pe profit.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Prin urmare, daca societatea a fost platitoare de impozit pe profit si daca a dedus amortizare majorata, rezultata in urma reevaluarilor, fara a impozita rezervele, atunci adaugati la baza de calcul rezervele din reevaluare.
"ART. 53 - Baza impozabila
(2) Pentru determinarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor, la baza impozabila determinata potrivit alin. (1) se adauga urmatoarele:
c) rezervele, cu exceptia celor reprezentand facilitati fiscale, reduse sau anulate, reprezentand rezerva legala, rezerve din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, care au fost deduse la calculul profitului impozabil si nu au fost impozitate in perioada in care microintreprinderile au fost si platitoare de impozit pe profit, indiferent daca reducerea sau anularea este datorata modificarii destinatiei rezervei, distribuirii acesteia catre participanti sub orice forma, lichidarii, divizarii, fuziunii contribuabilului sau oricarui altui motiv;"
Vanzarea cladirii:
461 = 7583 80.000 lei
Scoaterea din evidenta a imobilizarilor:
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea Verde a Contabilitatii
% = 212 40.000 lei
6583 31.500 lei
2812 8.500 lei
105 = 1175 3.500 lei
Operatiunile de mai sus sunt valabile atat pentru vanzarea catre persoane fizice cat si pentru vanzarea catre persoane juridice, livrarea de constructii vechi si terenuri fiind scutita conform art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal
.
In cazul in care ati dedus tva la achizitie, aveti obligatia sa ajustati tva conform art. 305 din Codul fiscal.
Ajustarea taxei deductibile se efectueaza in situatia in care bunul de capital este folosit de persoana impozabila pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere a taxei. In situatia dumneavoastra, livrati cladirea scutit fara drept de deducere.
Perioada de ajustare incepe de la data de 1 ianuarie a anului in care bunurile au fost achizitionate, iar perioada de ajustare este de 20 de ani pentru achizitia unui imobil.
O alta varianta, in cazul in care ati dedus tva la achizitie, ar fi sa optati pentru taxarea operatiunii. In aceasta situatie nu se mai face ajustarea taxei deductibile.
Potrivit art. 292 alin. (3) din Codul fiscal, orice persoana impozabila poate opta pentru taxarea operatiunilor prevazute la alin. (2) lit. e) si f), in conditiile stabilite prin normele metodologice.
Optiunea de taxare se notifica organelor fiscale competente si se va exercita de la data inscrisa in notificare. O copie de pe notificare se transmite clientului. Depunerea cu intarziere a notificarii nu anuleaza dreptul persoanei impozabile de a aplica regimul de taxare si nici dreptul de deducere exercitat de beneficiar in conditiile art. 297 - 301 din Codul fiscal. Dreptul de deducere la beneficiar ia nastere si poate fi exercitat la data la care intervine exigibilitatea taxei, si nu la data primirii copiei de pe notificarea transmisa de vanzator. In situatia in care optiunea se exercita numai pentru o parte din bunul imobil, aceasta parte din bunul imobil care se intentioneaza a fi utilizata pentru operatiuni taxabile se comunica in notificarea transmisa organului fiscal.
Din punct de vedere al tva, pentru livrari de bunuri si prestari de servicii, baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata este constituita din tot ceea ce constituie contrapartida obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta de furnizor ori prestator din partea cumparatorului, beneficiarului sau a unui tert, conform art. 286 alin (1) lit. a) din Codul fiscal.
In cazul in care cumparatorul este persoana afiliata, se vor respecta prevederile art. 286 alin. (1) lit. e si alin. (2), respectiv vanzarea se realizeaza la valoarea de piata.
Vanzarea cu tva a cladirii catre o persoana juridica, platitoare de tva se inregistreaza similar inregistrarilor de mai sus, cu diferenta ca la rubrica de tva din factura nu se va mentiona scutit, ci "taxare inversa", conform masurilor de simplificare prevazute la art. 331 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal.
Vanzarea cladirii catre o persoana fizica sau juridica neplatitoare de tva se inregistreaza:
461 = %
7583
4427
Restul inregistrarilor contabile se pastreaza.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu, expert Contabil