email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ghidul contabilului din constructii. 8 aspecte importante in 2022

Ghidul contabilului din constructii. 8 aspecte importante in 2022
constructiifacilitati fiscalecodul fiscalleasing

Indiferent ca firma dvs. doreste sa achizitioneze un imobil, sa amenajeze un spatiu de birouri in vederea desfasurarii activitatii sau sa inchirieze/vanda un depozit sau o hala, operatiunile legate de constructii sunt prezente si ridica intotdeauna mari probleme. Motivul probabil il banuiti: legislatia extrem de stufoasa.

Operatiunile legate de constructii si servicii asociate acestora sunt reglementate consistent, de aici si dificultatile practice legate de tratamentul lor fiscal: evaluare, avans, TVA, taxe, amortizare, reevaluare, casare etc. Stiti sa gestionati corect toate aceste aspecte? Avem solutia: Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor actualizat.  Lucrarea abordeaza in mod profesionist toate elementele pe care le implica buna desfasurare a operatiunilor cu imobilizari corporale. 

Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii, ca urmare a desfasurarii activitatii in domeniul constructiilor precum si in principalele domenii de producere a materialelor de constructii, beneficiaza in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028 inclusiv, de scutirea de la plata impozitului pe venit si a contributiei sociale de sanatate precum si de reducerea cotei contributiei de asigurari sociale daca sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal.

PROFITA de oferta speciala de toamna - 35% REDUCERE. 

 Aplicarea facilitatilor din constructii, un nou capitol

Aceste conditii au suferit modificari majore in anul 2022. Aceste modificari au fost aprobate printr-o succesiune de acte normative/proceduri. Aplicantii facilitatilor au dificultati in a stabili de cand se aplica anumite prevederi, cum se calculeaza cifra de afaceri sau de cand este limitat salariul la 10.000 lei (anterior modificarilor acest plafon fiind de 30.000 lei).

8 aspecte practice pe care trebuie sa le aveti in vedere, tratate pe larg in lucrare

1. Tratamentul contabil si fiscal al constructiilor este diferit in functie de natura activitatii

Constructiile pot fi incadrate ca imobilizari, investitii imobiliare sau stocuri. Achizitia constructiilor se reflecta in contabilitate in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile, dar si cu respectarea prevederilor Codului Fiscal. 

2. Modalitatile de intrare in companie a unei constructii sunt:

- achizitie directa cu plata;
- aport la capitalul social;
- achizitie cu plata in rate;
- achizitie in leasing;
- productie - in functie de destinatia acestora, activitatea de productie se incadreaza la productie de imobilizari sau productie de stocuri.

3. Constructiile sunt bunuri cu durata de viata mare

Din acest motiv, lucrarea pe care v-o oferim prezinta si tratamentul cheltuielilor ulterioare efectuate asupra unui imobil.

4. Prin derogare de la evaluarea pe baza principiului costului de achizitie sau al costului de productie, firmele pot proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale existente la sfarsitul exercitiului financiar, astfel incat acestea sa fie prezentate in contabilitate la valoarea justa, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluari in situatiile financiare intocmite pentru acel exercitiu.

5. Imobilele pot iesi din patrimoniu prin diverse operatiuni

Este vorba aici despre vanzare, casare, dare in plata, aport la capitalul altei societati, transfer catre asociati in urma lichidarii. Lucrarea stabileste care este modalitatea de inregistrare a iesirilor din patrimoniu, precum si tratamentul TVA aferent. CLICK AICI pentru a completa formularul de comanda. ►
           
6. O societate poate sa utilizeze in activitatea sa un imobil inchiriat sau primit in comodat

7. Amenajarile spatiilor inchiriate se recunosc in contabilitate, dar si din punct de vedere fiscal, ca imobilizari corporale amortizabile. Tratamentul acestor operatiuni se regaseste in capitolul dedicat „Amenajarea/modernizarea spatiilor inchiriate/in comodat”.
 
8. Domeniul constructiilor civile este unul dintre cele mai dezvoltate domenii in economia romaneasca in acest moment. Lucrarea vine in intampinarea dvs. cu exemple si monografii contabile specifice acestui domeniu, esentiale pentru stabilirea unor tratamente fiscale (TVA, cifra de afaceri, salarii etc.).

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor abunda in studii de caz care analizeaza situatii frecvent intalnite in practica si care ofera solutii in concordanta perfecta cu legislatia actuala. 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Stiati ca intocmirea procedurilor cade in sarcina dvs.?


Puteti scapa acum, fara efort, de aceasta grija!

Va oferim 35 de modele de proceduri gata scrise, in conformitate perfecta cu noua legislatie fiscala la doar 93 lei + 5% TVA, pret redus cu 50%!

Procedurile sunt detaliate si respecta structura ceruta de lege. Aflati dintr-o privire:    

-> Scopul procedurii contabile
-> Domeniul de aplicare
-> Reglementarile aplicabile activitatii respective
-> Descrierea procedurii contabile

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
constructiifacilitati fiscalecodul fiscalleasing

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 12 Septembrie 2022


Votati articolul "Ghidul contabilului din constructii. 8 aspecte importante in 2022":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii