Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Planul de conturi general 2025"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Planul de conturi general 2025
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Dividende interimare: Atentie la modificarea cotei de impozit pentru sumele neachitate!

Data actualizarii: 01 Iulie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Dividende interimare: Atentie la modificarea cotei de impozit pentru sumele neachitate!
Dividende interimareimpozit dividende 2025Dividende interimare neplatite integral:cota impozit dividende

Dividendele reprezinta o parte din profitul unei societati distribuit actionarilor (celor care detin actiuni) sau asociatilor (celor care detin parti sociale) proportional cu participarea lor la capitalul social.

Ce sunt dividendele si ce este dreptul la dividende

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Ce sunt dividendele si ce este dreptul la dividende

Conform art. 7(11) din Codul Fiscal:

Dividendul este o distribuire in bani sau in natura, efectuata de o persoana juridica unui participant, drept consecinta a detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica.
Potrivit Legii societatilor nr. 31/1990:

- Art. 67 (1): Cota-parte din profit ce se plateste fiecarui asociat, constituie dividend.

- Art. 67 (2): Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial (pe baza situatiilor financiare interimare) si anual (dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale).

Cum se distribuie dividendele?

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Cum se distribuie dividendele?

Dividendele se distribuie in functie de deciziile adunarii generale a actionarilor sau a asociatilor, urmand procedurile legale si statutare ale companiei. Calculul dividendelor se face pe baza profitului net realizat, dupa deducerea cheltuielilor si rezervelor obligatorii.

Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Incepand cu anul 2018, se pot realiza si repartizari interimare de dividende (trimestrial) care se inregistreaza in contabilitate si se reflecta in situatiile financiare interimare drept creante fata de actionari, respectiv asociati, conform art. 19 din

Legea contabilitatii nr. 82/1991.

Acesta repartizare trimestriala a profitului, se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad pierderile reportate si sumele depuse in rezerve, pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala, conform art. 28 alin. 8 indice 1) din Legea contabilitatii nr. 81/1992.

Repartizare dividende interimare. Plata ulterioara - Studiu de caz

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Repartizare dividende interimare. Plata ulterioara - Studiu de caz

Intrebare: "O societate distribuie dividende si constituie impozit 10% la data AGA. Ulterior, se modifica procentul pentru impozit pe dividende, dar nu sunt platite catre actionar toate dividendele distribuite.

Pentru suma ramasa neachitata se recalculeaza procentul aferent impozitului?"

Raspuns:
Potrivit dispozitiilor art. 97 alin. 7 din Codul fiscal, obligatia calcularii si retinerii impozitul pe dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata sumelor respective.

Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata dividendelor, cu exceptia cazului in care sumele distribuite nu au fost platite asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, iar impozitul aferent trebuie platit pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator distribuirii.

Cota de impozit pe dividende aplicabila este cea in vigoare la momentul platii dividendelor, respectiv data de 31 decembrie, in cazul dividendelor distribuite, dar neachitate pana la finele anului in care au fost distribuite.

In speta prezentata de d-voastra, daca situatia financiara interimara insotita de hotararea AGA de distribuire a dividendelor se depune pana la data modificarii printr-un act normativ a cotei de impozitare, se mentine procentul in vigoare, de 10%.

Distribuirea dividendelor interimare se efectueaza conform dispozitiilor Omfp nr. 32067/2018, act normativ care stabileste si parcurgerea unor pasi cum sunt cei privind inventarierea patrimoniului, intocmirea situatiilor financiare interimare, pasi care stau la baza deciziei de distribuire a acestora.

In conformitate cu prevederile art. 43 din Codul fiscal, impozitul pe dividendele distribuite incepand cu anul 2025 se stabileste prin aplicarea cotei de impozit de 10% asupra dividendului brut platit unei persoane, conform dispozitiilor legale existente.

Daca, intre timp, se vor publica alte acte normative care vor modifica cota, acestea trebuie sa specifice exact cu ce data se aplica.

Concluzie

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Concluzie

Asa cum se prevede la art. 11 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, cu modificarile ulterioare, legile si celelalte acte normative adoptate de Parlament, hotararile si ordonantele Guvernului, deciziile primului-ministru, actele normative ale autoritatilor administrative autonome, precum si ordinele, instructiunile si alte acte normative emise de conducatorii organelor administratiei publice centrale de specialitate trebuie sa fie publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Data intrarii in vigoare a unui act normativ, cum ar fi o lege sau o ordonanta, este, de obicei, stabilita in textul sau, iar daca nu este prevazuta expres, acestea sunt aplicabile (intra in vigoare) la 3 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.

Atunci cand se emite un nou act normativ (de exemplu pentru modificarea Codului fiscal), acesta trebuie sa cuprinda dispozitii tranzitorii pentru ca prin punerea lui in aplicare sa se evite retroactivitatea sau conflictul intre normele succesive.

Citeste si: Impozit dividende 2025: Ce cota se aplica daca plata efectiva are loc dupa 1 septembrie


Raspuns oferit in luna iunie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Planul de conturi general 2025"


X