email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

TVA neacceptata la rambursare. Consecinte

tvarambursarecontabilitate
 

TVA neacceptata la rambursare. Consecinte

In urma unei inspectii fiscale, organele de control nu au acceptat la rambursare taxa pe valoarea adaugata aferenta unor facturi, intrucat pentru acele operatiuni se aplicau masurile de simplificare. Cum procedam in acest caz? Cum se inregistreaza in contabilitate taxa neacceptata la rambursare? Care este tratamentul fiscal? Cum se intocmesc declaratiile?

1. Din punct de vedere fiscal

Dupa finalizarea controlului fiscal, organele de control intocmesc raportul de inspectie fiscala.

Daca in urma inspectiei fiscale se stabilesc diferente care afecteaza suma solicitata la rambursare, organele de control emit decizia de impunere privind obligatiile fiscale suplimentare stabilite de inspectia fiscala, care are si rol de decizie de rambursare a TVA.

Aceasta decizie este operata in fisa pe platitor de catre organul fiscal de administrare a obligatiilor de plata datorate bugetului general consolidat.

Decontul de TVA

Intrucat decizia emisa de organele fiscale este operata in fisa pe platitor, diferentele suplimentare de plata stabilite cu ocazia inspectiei fiscale nu se raporteaza prin decontul de TVA.

Diferentele constatate de organele de control nu se inregistreaza in contul 4427 „TVA colectata“ deoarece nu sunt considerate sume de plata ale lunii in curs. Furnizorul ce nu a aplicat corect masurile de simplificare trebuie sa storneze facturile emise eronat. Atat factura de stornare cat si factura corect intocmita trebuie inregistrate in jurnalul de cumparari si in decontul de TVA intocmit pentru luna in care au fost emise.

  • Formularul (394) „Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national“

Pentru facturile eronat intocmite de furnizor si raportate prin formularul (394) „Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national“ nu trebuie sa depunem declaratie rectificativa. In schimb, facturile de stornare intocmite de furnizor le vom declara in mod corespunzator in acest formular.

Facturile corect intocmite prin aplicarea regimului de taxare inversa nu se raporteaza cu ajutorul acestui formular deoarece aceasta declaratie nu se depune in cazul operatiunilor pentru care se aplica taxarea inversa.


Monografiile Contabile „croite” special pentru cazuri limita va ajuta acum sa evitati profesionist capcanele intinse de Fisc!

2. Din punct de vedere contabil

In contabilitate, vom efectua urmatoarele inregistrari:

  • inregistrarea sumei neacceptate la rambursare de catre organele de control pe baza deciziei de impunere:

                 6581         =                              4481 
  „Despagubiri,  amenzi si         „Alte datorii fata de bugetul statului“
            penalitati“                                               

  • inregistrarea diminuarii sumei solicitate pentru a fi rambursata:

                 4481         =                                       4424 
     „Alte datorii fata  de bugetul statului“          „TVA de recuperat“
                                        

  • inregistrarea facturii de stornare in rosu:

                4426           =                                  401
        „TVA deductibila“                                  „Furnizori“

  • inregistrarea facturii corect intocmite prin aplicarea regimului de taxare inversa:

                  4426          =                            4427
             „TVA deductibila“                  „TVA colectata“ 

  • inregistrarea incasarii sumei recuperate de la furnizor.

In urma aplicarii eronate a sistemului de taxare va rezulta un sold debitor al contului 401 „Furnizori“, suma ce va trebui recuperata:

                 5121          =                              401 
         „Conturi la banci                              „Furnizori“
                   in lei“

Consilierul Contabilitate te tine la curent cu toate modificarile aparute in legislatie! Garantie 30 de zile!

Concluzie

Nu se revine asupra inregistrarii contabile efectuate in baza facturilor emise eronat. Remedierea situatiei se efectueaza prin stornarea acestor facturi si emiterea altor facturi corect intocmite prin aplicarea regimului de taxare inversa.

Acte normative aplicabile:

Art. 109 alin. (1) din Codul de procedura fiscala Cap. II lit. C pct. 2 si 3 din Metodologia de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare, aprobata prin Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 1.857/2007 privind aprobarea Metodologiei de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare

Anexa nr. 2 la Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 94/2008 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) „Decont de taxa pe valoarea adaugata“

Anexa nr. 2 la Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 702/ 2007 privind declararea livrarilor/ prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA.


Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Contabilul.ro" si link catre www.contabilul.ro. In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Acest articol este preluat din newsletterul Taxe si Impozite Actual. Avand peste 4.300 de abonati newsletterul se adreseaza acelora care vor sa munceasca usor, fara stres. Rezultat al muncii unor profesionisti in fiscalitate ce cunosc in esenta toate posibilitatile de optimizare si minimizare a taxelor si impozitelor, Taxe si Impozite Actual va ofera solutii perfect legale ce avantajeaza vizibil bugetul dvs. Descarcati gratuit numarul pe luna noiembrie si convingeti-va!

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvarambursarecontabilitate


Data aparitiei: 03 Martie 2009

Votati articolul "TVA neacceptata la rambursare. Consecinte":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X