email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dizolvarea si lichidarea societatilor comerciale

dizolvarelichidaresocietate comercialacontabilitate

Multumim Revistei Romane de Monografii Contabile

drd. Adelina Blajanu

Dizolvarea si lichidarea societatilor comerciale

Cadrul legal

  • Codul civil al Romaniei
  • Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare
  • Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, cu modificarile si completarile ulterioare
  • Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare
  • Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.376/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor comerciale, precum si retragerea sau excluderea unor asociati din cadrul societatilor comerciale si tratamentul fiscal al acestora

I. Cadrul juridic cu privire la operatiunea de dizolvare

In legislatia in vigoare, nu exista o definitie a termenului de „dizolvare”, cadrul legal mentionand numai elementele care duc la dizolvarea unei societati comerciale. Astfel, prevederile Codului civil fac referire la modalitatile de „incetare a societatii”, in timp ce Legea nr. 31/1009 face referire la „dizolvarea” societatilor comerciale.

Ambele referiri nu prezinta altceva decat modalitatea juridica de incetare a unei societati. Cu toate acestea, prevederile Legii nr. 31/1990 mentioneaza ca societatea care intra in procedura divizarii isi pastreaza personalitatea juridica pana la lichidarea acesteia.

In acest context, operatiunea de dizolvare este etapa premergatoare operatiunii de lichidare, moment in care bunurile societatii se transforma in bani, se platesc creditorii si se distribuie catre actionari rezultatul lichidarii. Deci, in cazul dizolvarii, societatea comerciala se bucura de o personalitate juridica limitata strict la operatiunile ce tin de lichidarea acesteia.

In Legea societatilor comerciale se precizeaza cauze comune referitoare la operatiunea de dizolvare a societatilor comerciale, precum si cauze specifice referitoare la aceasta operatiune, stabilite in functie de forma de constituire a societatii comerciale, supusa divizarii (de exemplu societate pe actiuni, societate in comandita simpla, societate cu raspundere limitata).

Pentru a usura parcurgerea materialului, vom vorbi doar despre cauzele generale referitoare la dizolvarea societatilor comerciale.

In conformitate cu prevederile art. 227 alin.(1) din Legea nr. 31/1990, cauzele comune tuturor tipurilor de societati comerciale sunt urmatoarele:

  • trecerea timpului stabilit pentru durata societatii;
  • imposibilitatea realizarii obiectului de activitate;
  • declararea nulitatii societatii;
  • hotararea adunarii generale;
  • hotararea tribunalului;
  • falimentul societatii;
  • reducerea capitalului social sub minimul admis de prevederile legale;
  • reducerea pentru o perioada de minimum 9 luni a numarului minim de actionari prevazut de legea speciala de organizare si functionare a societatii comerciale;
  • alte cauze prevazute de lege sau de actul constitutiv al societatii.

Sa discutam despre fiecare posibilitate de dizolvare in parte.

1. Trecerea timpului stabilit pentru durata societatii

Prelungirea duratei societatii este posibila prin vointa asociatilor cu conditia ca aceasta sa aiba loc cu cel putin 3 luni inainte de expirarea duratei societatii stabilita in actul constitutiv. Consultarea asociatilor cade in sarcina consiliul de administratie, respectiv a directoratului.

2. Imposibilitatea realizarii obiectului de activitate

In cazul in care societatea se afla in imposibilitatea realizarii obiectului de activitate, asociatii pot opta fie pentru modificarea obiectului de activitate in conditiile prevazute de art. 204 din Legea societatilor comerciale, fie pentru dizolvarea societatii comerciale.

3. Declararea nulitatii societatii comerciale

Declararea nulitatii societatii nu poate interveni decat pe baza hotararii instantei de judecata prin care se constata nerespectarea conditiilor de fond si de forma impuse de normele imperative privind constituirea societatilor comerciale. Nulitatea actului constitutiv atrage nulitatea societatii infiintate in baza lui.

4. Hotararea adunarii generale

In conformitate cu prevederile art. 231 din Legea nr. 31/1990, asociatii pot reveni asupra hotararii de dizolvare a societatii (cu majoritatea ceruta pentru constituirea actului constitutiv) atat timp cat nu s-a facut nicio repartitie din activ. Totodata, creditorii si orice parte interesata pot face opozitie la tribunal impotriva hotararii, in termen de 30 de zile de la publicarea acesteia in Monitorul Oficial al Romaniei partea a IV-a.

5. Hotararea tribunalului

Dizolvarea societatii comerciale se poate realiza la cererea oricarui asociat, pentru motive temeinice, precum neintelegerile grave dintre asociati, care impiedica functionarea societatii. Neintelegerile grave dintre asociati si temeinicia acestora vor fi apreciate de instanta de judecata, in functie de probele administrate in cauza.

6. Falimentul societatii

Falimentul societatii este dispus de instanta de judecata, falimentul fiind urmat de dizolvarea acesteia si de radierea din Registrul Comertului.

7. Alte cauze prevazute de lege sau de actul constitutiv al societatii

Legea nr. 31/1990 mentioneaza ca la cererea oricarei persoane interesate, precum si a Oficiului National al Registrului Comertului, tribunalul va putea pronunta dizolvarea societatii in cazurile urmatoare:

  • Societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot intruni.
  • Societatea nu a depus, in cel mult 6 luni de la expirarea termenelor legale, situatiile financiare anuale sau alte acte care, potrivit legii, se depun la oficiul registrului comertului.
  • Societatea si-a incetat activitatea, nu are sediul social cunoscut ori nu indeplineste conditiile referitoare la sediul social sau asociatii au disparut ori nu au domiciliul cunoscut ori resedinta cunoscuta. Este exceptata situatia in care societatea a fost in inactivitate temporara. Durata inactivitatii nu poate depasi 3 ani.
  • Societatea nu si-a completat capitalul social in conditiile legii.
    Impotriva hotararii tribunalului orice persoana interesata poate face apel, in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.

II. Operatiunile care se efectueaza in situatia dizolvarii societatii comerciale, cu exceptia dizolvarii prin falimentul societatii

In continuare mentionam, exemple de astfel de operatiuni:

a) inventarierea si evaluarea elementelor de activ si pasiv ale societatii, inregistrarea rezultatelor inventarierii si evaluarii;

b) intocmirea situatiilor financiare de catre societatea care urmeaza sa se lichideze, in functie de rezultatele inventarierii si evaluarii;

c) stabilirea de catre AGA a operatiunilor care urmeaza sa fie efectuate de catre lichidator;

d) valorificarea elementelor de activ;

e) achitarea datoriilor societatii comerciale catre:

  • bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul fondurilor sociale;
  • salariati;
  • alti terti (cum ar fi: furnizori, creditori diversi).

f) stabilirea rezultatului lichidarii;

g) calcularea, retinerea si virarea obligatiilor fiscale (impozit pe profit si impozit pe dividende, TVA);

h) intocmirea bilantului de partaj;

i) efectuarea partajului capitalului propriu. Partajul consta in impartirea activului net rezultat din lichidare, intre asociatii/actionarii societatii, in functie de prevederile actului constitutiv, ale hotararii AGA si de cota de participare la capitalul social.

NOTA

Daca lichidarea se prelungeste peste durata unui exercitiu financiar, lichidatorii sunt obligati sa intocmeasca situatiile financiare anuale.

EXEMPLU

Societatea comerciala „X”, cu actionari doua persoane fizice:
• A, care detine 40% din capitalul social al entitatii „X” si
• B care detine 60% din capitalul social al entitatii „X”,
prezinta inainte de lichidare urmatoarele elemente patrimoniale.

Elemente

Valori

Imobilizari corporale

14.000

Amortizarea imobilizarilor corporale

9.000

Stocuri

6.000

Conturi la banci

20.000

Datorii

7.000

Capital social

17.000

Rezerve

7.000

In vederea efectuarii operatiunii de lichidare, societatea comerciala inventariaza elementele de activ si datorii. In urma operatiunii de inventariere nu au rezultat diferente intre inregistrarile faptice si cele scriptice. Totodata, cu ocazia efectuarii operatiunilor premergatoare lichidarii, societatea comerciala procedeaza la reevaluarea imobilizarilor corporale, noua valoare a acestora fiind de 7.000 lei.

Lichidatorul desemnat de instanta judecatoreasca, cu aprobarea AGA, procedeaza la vanzarea elementelor de activ, in vederea achitarii datoriilor entitatii si a distribui asociatilor rezultatul din lichidare, astfel:

  • Imobilizarile corporale sunt vandute pentru suma de 12.000 lei.
  • Stocurile sunt vandute pentru 8.000 lei.
  • Onorariul incasat de lichidator pentru operatiunile efectuate este de 3.000 lei.

Reflectarea in contabilitate

Inventarierea si evaluarea elementelor de activ si pasiv ale societatii. Inregistrarea rezultatelor inventarierii si evaluarii

Intrucat din operatiunea de inventariere nu au fost inregistrate diferente, nu vom inregistra in contabilitate plusuri/minusuri de inventar. In schimb, va fi inregistrata valoarea reevaluata a imobilizarilor corporale, astfel:

Valoare bruta contabila = 14.000

Amortizare inregistrata= 9.000

Valoare neta contabila = 5.000

Valoare reevaluata = 7.000

Plus din reevaluare = 2.000

                      21x        =                   105               2.000
            „Imobilizari corporale”   „Rezerve din reevaluare”
 
Intocmirea situatiilor financiare de catre societatea care urmeaza sa se lichideze, in functie de rezultatele inventarierii si evaluarii

Elemente

Valori

Imobilizari corporale

16.000

Amortizarea imobilizarilor corporale

9.000

Marfuri

6.000

Conturi la banci

20.000

Datorii

7.000

Capital social

17.000

Rezerve

7.000

Rezerve din reevaluare

2.000

Vanzarea elementelor de activ

Vanzarea imobilizarilor corporale:

                        461          =          %               14.280
             „Debitori diversi”                7583           12.000 
                             „Venituri din vanzarea imobilizarilor ”
                                   si alte operatii de capital
                                                  4427              2.280

                                          „TVA colectata”


Concomitent, se inregistreaza in contabilitate scoaterea din activ a imobilizarii corporale vandute anterior:
                        %            =             21x                 16.000
                        281            „Imobilizari corporale”       9.000
     „Amortizari privind imobilizarile   
                   corporale”
                      6583                                                 7.000
     „Cheltuieli privind activele cedate
           si alte operatii de capital” 
Incasarea contravalorii imobilizarii corporale vandute:
                            5121      =           461              14.280
            „Conturi la banci in lei”    „Debitori diversi”
  • Vanzarea stocului de marfuri:

                     4111           =            %                9.520
                    „Clienti”                     707               8.000
                             „Venituri din vanzarea marfurilor”
                                                  4427               1.520 
                                           „TVA colectata”


Concomitent, se inregistreaza descarcarea de gestiune a stocului de marfuri vandut:

                            607     =              371                  6.000 
           „Cheltuieli privind marfurile”   „Marfuri”

Incasarea contravalorii marfurilor vandute:

                           5121     =             4111                   9.520 
                „Conturi la banci in lei”      „Clienti”

Achitarea datoriilor societatii comerciale

                           40x       =              5121                   7.000
        Conturi de datorii comerciale  „Conturi la banci in lei”
                            44x
    Conturi de datorii catre bugetul statului

Plata onorariului lichidatorului:

                         %        =               5121              3.570
                        622         „Conturi la banci in lei”     3.000 
      „Cheltuieli cu comisioanele

                 si onorariile”
                      4426                                               570
             „TVA deductibila” 

Stabilirea rezultatului lichidarii

Rezultatul lichidarii = Veniturile din valorificarea activelor – Cheltuielile legate de lichidare si plata datoriilor

In vederea stabilirii rezultatului se procedeaza la inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli.
  • Inchiderea conturilor de cheltuieli:
                       121          =              %              16.000
            „Profit sau pierdere”              6583             7.000
                                „Cheltuieli privind activele cedate 
                                        si alte operatii de capital” 
                                                       607              6.000 
                                      „Cheltuieli privind marfurile”
                                                       622              3.000
                                    „Cheltuieli cu comisioanele
                                                 si onorariile”
  • Inchiderea conturilor de venituri:
                      %       =             121                      20.000
                      7583         „Profit sau pierdere”         12.000
   „Venituri din vanzarea imobilizarilor 
            si alte operatii de capital”
                         707                                             8.000 
    „Venituri din vanzarea marfurilor”


Rezultatul lichidarii = 20.000 – 16.000 = 4.000
 
Calcularea, retinerea si virarea obligatiilor fiscale (impozit pe profit si impozit pe dividende, TVA)
  • Regularizarea TVA:
TVA colectata = 3.800
TVA deductibila = 570
TVA de plata = 3.230
 
                                 4427      =         %              3.800
                       „TVA colectata”           4426              570
                                              „TVA deductibila”
                                                        4423            3.230 
                                                    „TVA de plata” 
  • Stabilirea impozitului pe rezultatul din lichidare:
Impozit de plata = 4.000 x 16% = 640
 
Inregistrarea impozitului pe profitul din lichidare:
 
                   691                =               4411              640
 „Cheltuieli cu impozitul pe profit”    „Impozitul pe profit”
 
  • Inregistrarea platiilor reprezentand TVA de plata si impozitul pe profit la bugetul statului:
                         %              =            5121                   2.820
                       4423               „Conturi la banci in lei”      3.230
                „TVA de plata” 
                       4411                                                     640 
            „Impozitul pe profit”


In urma vanzarii activelor si a achitarii tuturor datoriilor societatii, bilantul acesteia arata astfel:
 

Elemente

Valori

Conturi la banci

29.360

Capital social

17.000

Rezerve

7.000

rezerve din reevaluare

2.000

Profit net

3.360

 
Este practic, bilantul de lichidare, bilantul de la care se porneste la partajarea drepturilor si obligatiilor fiecarui actionar/asociat in parte. In acest sens, lichidatorul va proceda plata impozitelor si taxelor aferente operatiunii de lichidare, dupa cum urmeaza:
 
  • Impozitarea rezervei legale potrivit art. 22 alin.(5) din Codul fiscal, intrucat rezerva legala a fost dedusa anterior la calculul impozitului pe profit
Impozit rezerva legala = Rezerva legala x 16% = 7.000 x 16% = 1.120
 
                 691                =               4411                   1.120
„Cheltuieli cu impozitul pe profit”   „Impozitul pe profit”/analitic
                                             distinct aferent rezervei legale
  • Impozitarea rezervei din reevaluare, in conformitate cu art. 22 alin. (5) din Codul fiscal
Impozit aferent rezervei din reevaluare = Rezerva din reevaluare x 16% = 320 u.m.
 
                 691                    =                   4411                     320
  „Cheltuieli cu impozitul pe profit”     „Impozitul pe profit”/analitic
                                           distinct aferent rezervei din reevaluare 
 
  • Inchiderea contului de cheltuieli:
                 121               =              691                  2.080
     „Profit sau pierdere”          „Cheltuieli cu impozitul
                                                    pe profit”
  • Achitarea impozitului pe profit calculat:
                       4411          =             5121                 1.440
            „Impozitul pe profit”       „Conturi la banci in lei”
 
Intocmirea bilantului de lichidare
 

Elemente

Valori

Conturi la banci

27.920

Capital social

17.000

Rezerve

7.000

Rezerve din reevaluare

2.000

Profit net

1.920

 
 
Inregistrarea partajului
 
  • Partajul capitalului social
 
Capital social = 17.000
Capital social apartinand actionarului A = 17.000 x 40% = 6.800
Capital social apartinand actionarului B = 17.000 x 60% = 10.200
 
                     1012           =               %                 17.000
       „Capital social subscris varsat”        456               6.800 
                                    „Decontari cu asociatii privind
                                              capitalul”/analitic
                                              distinct actionar A
                                                          456             10.200 
                                     „Decontari cu asociatii privind
                                             capitalul”/analitic
                                               distinct actionar B
  • Partajul rezervelor
a) Trecerea rezervei din reevaluare in categoria rezervelor:
 
                      105         =            106              2.000
         „Rezerve din reevaluare”     „Rezerve” 
   
b) Partajul propriu-zis al rezervelor:
 
                      106         =                %               9.000
              „Rezerve”                         456               3.600
                                  „Decontari cu asociatii privind
                                           capitalul”/analitic
                                           distinct actionar A
                                                      456              5.400
                                   „Decontari cu asociatii privind
                                               capitalul”/analitic
                                               distinct actionar B
 
  • Partajul profitului net:
                        121             =         %                 1.920
             „Profit sau pierdere”             456                768
                                 „Decontari cu asociatii privind
                                         capitalul”/analitic
                                       distinct actionar A 
                                                     456               1.152
                                  „Decontari cu asociatii privind
                                                capitalul”/analitic
                                              distinct actionar B


Retinerea impozitului pe dividende
 
In conformitate cu prevederile art. 67 din Codul fiscal, impozitul pe dividende este de 16%. Avand in vedere ca si rezervele entitatii vor fi distribuite actionarilor, impozitul pe dividende se stabileste la valoarea profitului plus cea a rezervelor.
 
Suma supusa impozitului pe dividende = 9.000 + 1. 920 = 10.920
 
  • Impozit pe dividende = 10.920 x 16% = 1.747
                    %               =               446                      1.747
                     456                    „Alte impozite, taxe si        699
    „Decontari cu asociatii privind     varsaminte asimilate” 
              capitalul”/analitic
             distinct actionar A
                     456                                                       1.048
„Decontari cu asociatii privind
           capitalul”/analitic
             distinct actionar B 
 
  • Plata impozitului pe dividende:
                    446              =             5121               1.747
           „Alte impozite, taxe    „Conturi la banci in lei”
         si varsaminte asimilate”


Achitarea activului net rezultat in urma lichidarii
 
                      %          =              5121                    26.173
                       456            „Conturi la banci in lei”      10.469 
       „Decontari cu asociatii privind
           capitalul”/analitic
          distinct actionar A
                        456                                                15.704
      „Decontari cu asociatii privind
               capitalul”/analitic
            distinct actionar B 


Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Contabilul.ro" si link catre www.contabilul.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

                                      

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dizolvarelichidaresocietate comercialacontabilitate


Data aparitiei: 15 Iulie 2009

Votati articolul "Dizolvarea si lichidarea societatilor comerciale":
Rating:

Nota: 4.71 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X