Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a preferat sa preia personal coordonarea operatiunilor de piata valutara si monetara, directie aflata in mandatul trecut in portofoliul fostului viceguvernator Eugen Dijmarescu, dupa ce in locul acestuia Parlamentul l-a votat in mod surprinzator pe Bogdan Olteanu, informeaza Ziarul Financiar.
Din aceasta pozitie, Isarescu va supraveghea direct interventiile pe curs, injectiile de lichiditate pe piata monetara, dar si administrarea rezervei valutare de peste 28 mld. euro si plasarea celor aproape 104 tone de aur.
Intrarea lui Olteanu in Consiliul de Administratie a dus la o reorganizare a structurii interne, desi din cei patru conducatori executivi, trei au facut parte si din echipa care si-a incheiat mandatul in octombrie.
Olteanu, 38 de ani, de profesie avocat, a primit statistica si serviciile informatice (aflate in trecut sub coordonarea lui Dijmarescu) si directia juridic (de la guvernatorul Isarescu), care presupun doar procesarea de date. Directiile unde sunt necesare cunostinte specifice, cum sunt operatiunile de piata sau stabilitatea financiara, au fost insa redistribuite, astfel incat Olteanu sa nu fie expus la multe detalii tehnice.
Totodata, la BNR a fost infiintat un comitet de armonizare legislativa, care va fi coordonat de Olteanu. Comitetul va avea ca sarcina revizuirea reglementarilor date pana acum de BNR, dar va trebui sa pregateasca si detaliile de natura juridica pentru adoptarea euro, la inceputul lui 2015. Stabilitatea financiara, o alta directie importanta coordonata in trecut de Dijmarescu, a fost preluata de viceguvernatorul Cristian Popa, care a pastrat directiile de politica monetara si relatii internationale.
Prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, aflat la al doilea mandat, si-a pastrat portofoliul, avand sub coordonare unele dintre cele mai importante directii - Supraveghere, Reglementare si Autorizare, Contabilitate si Emisiune si Tezaur, cat si compartimentul Gestiunea Crizelor Financiare.
Atribuirea sarcinilor de coordonare a diferitelor directii a fost decisa de Consiliul de Administratie in sedinta de la inceputul lunii noiembrie, cand a fost dezbatuta si conduita de politica monetara. Totusi, BNR nu a publicat inca noua organigrama, aceasta fiind in lucru la directia Resurse Umane, pentru definitivarea detaliilor tehnice.
Isarescu, aflat acum la al patrulea mandat de guvernator, este specialist in politicile de curs de schimb, aceasta fiind si tema lucrarii sale de doctorat, sustinuta in 1989. In toamna trecuta, in timpul atacului speculatorilor straini asupra leului, Isarescu a condus personal din dealingul BNR interventiile pe curs.
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
BNR a reusit in ultimul an sa isi protejeze rezerva valutara, care a ajuns chiar la maxime istorice de peste 28 de miliarde de euro, alimentata si de imprumutul de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.
SURSA: Mediafax, ZF