Doua dintre masurile deja controversate anuntate de guvernul Mihai Tudose ar putea sa nu se mai aplice. Taxa de solidaritate ar urma sa fie de 25% pentru persoanele care ating plafonul de minim 10 salarii minime pe economie, ceea ce inseamna, ca cifra, 14.500 lei. Taxa de solidaritate a fost propusa pentru ce depaseste 14.500 lei net.
Chiar si asa, prin comparatie, in tari precum Italia o astfel de taxa este de doar 5% pentru cei care castiga peste 90.000 de euro pe an si de 10% pentru cei care castiga peste 150.000 de euro anual. Un procent de un sfert la suta din salarii si care depaseste cu mult impozitul pe venit inseamna o reducere extrem de mare a veniturilor si care s-ar apropia de injumatatirea veniturilor (41% impozitare).
Conform unor surse oficiale, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, la Parlament, ca taxa de solidaritate și impozitul pe cifra de afaceri nu se vor aplica daca se va constata "ca fac rau" economiei. De retinut ca desi guvernul propus de PSD a facut public acest program de guvernare, reactiile mediului de afaceri nu au intarziat sa apara, fiind vehemente si atragand atentia ca impozitul pe cifra de afaceri contravine directivelor europene si ca, daca ar fi aplicat, Romania ar risca procedura de infringement. Mai mult, economistii au atras atentia cu privire la faptul ca odata cu acest impozit, 2 din 3 firme mari din Romania ar intra in insolventa. Inclusiv guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a atras atentia cu privire la acest impozit, considerand ca e bun doar daca ai un birt ca afacere.
"Daca creeaza defectiuni in alta parte a economiei nu va fi aplicata", a precizat Liviu Dragnea vorbind despre impozitul pe cifra de afaceri, in contextul reactiilor din aceasta perioada.
"Cele doua masuri sunt cuprinse in varianta revizuita a programului de guvernare, cu care premierul Tudose s-a prezentat in fata Parlamentului. Cu toate astea, imediat dupa ce masurile au fost facute publice de presa si au fost unanim criticate de mediul de afaceri, premierul Tudose si-a exprimat, pe surse, scepticismul in privinta aplicarii lor", informeaza Republica.ro.
Aceeasi sursa scrie ca "o pozitie foarte transanta in aceasta chestiune au avut-o companiile americane din Romania, care prin organizatia profesionala care le reprezinta, AmCham, au criticat noua "revolutie fiscala" incercata de Liviu Dragnea.”
Ambasadorul american Hans Klemm si presedintele Romaniei, Klaus Iohannis au accentuat ieri, aflati la Ambasada SUA, cu ocazia Zilei Americii, ca Statele Unite asteapta de la Romania un mediu fiscal predictibil si stabil.
In ce priveste discutiile cu Mihai Tudose pe aceasta tema, Liviu Dragnea a declarat, conform aceleiasi surse:
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
"Am avut o discutie aplicata cu dl. Tudose in timpul receptiei si dupa receptie". De asemenea, sursa citata a mentionat ca au existat discutii si cu Calin Popescu Tariceanu, acesta din urma exprimandu-si opozitia fata de masurile fiscale incluse in noul program de guvernare.