Potrivit unor declaratii noi in mediul politic, aderarea la zona euro a Romaniei in 2019 nu este imposibila. Astfel, in functie de contextul economic si de eventualele consecinte, aceasta decizie ar putea fi adoptata la noua data tinta stabilita.
In aceasta privinta, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a declarat, potrivit Agerpres:
"Sprijinim orice obiectiv pe care factorul politic, intr-o maniera consensualizata il va stabili si ne vom spune parerea daca este realist sau nu.
Despre 2018- 2019 eu nu cred ca este in afara de o anumita realitate, dar este bine, daca ne ancoram la acest obiectiv, sa punem niste termene intermediare, pentru ca nu se va intampla asa: la 1 ianuarie 2019 vine cineva cu bagheta si gata, ati intrat in zona euro. Trebuie sa stie oamenii despre ce este vorba".
In acelasi timp, acesta a mentionat ca aceasta masura nu depinde numai de BNR:
"Nu am nimic impotriva tintelor ambitioase, dimpotriva, daca ele sunt de natura sa mobilizeze nu sa descurajeze o tara, un popor, sunt binevenite, dar exact din acest motiv, pentru ca intarirea factorilor economici, financiari dar si sociali politici este o treaba mai complicata, stabilirea obiectivului este, in esenta, o tinta politica".
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Pentru ca adoptarea monedei euro sa fie posibila, e de nevoie si ca nivelul economic al Romaniei sa se apropie de cel al statelor din zona euro.
In opinia sa, pentru a adopta euro, Romania are nevoie, pe langa indeplinirea criteriilor de convergenta nominala, si de apropierea nivelului de dezvoltare de cel din tarile membre ale zonei euro.