In cadrul conferintei de presa cu ocazia careia a fost prezentat Raportul privind inflatia, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a precizat ca majorarea accizei la carburanti a reprezentat principala presiune asupra inflatiei in al doilea trimestru.
Totodata, BNR a redus luni prognoza de inflatie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an si de la 3,3% la 3% pentru 2015, informeaza HotNews.ro, fiind anuntate prognoze privind rata medie a inflatiei de 1,4% in acest an si 2,4% in 2015.
Conform informatiilor furnizate de BNR, se estimeaza ca riscuri pot aparea "pe fondul tensiunilor geopolitice si regionale recente, al continuarii procesului de dezintermediere transfrontaliera si de restructurare a unor grupuri bancare din zona euro, precum si in contextul incertitudinilor asociate impactului posibilelor ajustari ale conduitelor politicii monetare a principalelor banci centrale la nivel mondial", noteaza HotNews.ro.
Mai jos redam cateva dintre declaratiile guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, asa cum au preluate de sursa amintita mai sus:
Observam o evolutie pozitiva descendenta a inflatiei atat in trimestrul II cat si in trimestrul al treilea din 2014
Factori tranzitorii care au dus la aceasta evolutie: aprecierea peste asteptari a leului (determinata de intrari importante de capitaluri), scaderea preturilor de tranzactionare a certificatelor verzi si oferta abundenta de legume. In sens negativ au actionat majorarea accizei pentru carburanti din aprilie 2014 si cresterea cotatiilor la titei.
Factori persistenti: deficitul de cerere, ajustarea descendenta a asteptarilor privind inflatia si inflatia joasa din zona euro
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Tendinta de scadere a inflatiei nu este la noi, ci in intreaga regiune. Am intrat in grupul european si suntem in apropierea tarilor fost comuniste care nu sunt inca membre ale zonei Euro.
Avem o inflatie mai ridicata decat cea din tarile fost comuniste ne-membre ale zonei Euro, dar asta nu e un motiv de ingrijorare. Daca vrem sa avem o crestere economica mai mare nu inflatia ne impiedica. E nevoie de cresterea locurilor de munca, de a stimula inovatia si a unui management performant.
Romania a indeplinit in aceste luni si ultimul criteriu care mai era de indeplinit din punct de vedere al criteriilor de la Maastricht.
Majorarea accizei la carburanti a reprezentat principala presiune asupra inflatiei in al doilea trimestru.
Avem o redresare lenta a pietei muncii.
Reducerea ratei dobanzii de politica monetara s-a transmis in mai mare masura asupra dobanzilor la creditele noi decat asupra celor la depozitele noi la termen.
La credtul de consum, Romania are cele mai mici dobanzi din regiune, iar la cel pentru locuinte suntem la nivelurile cele mai coborate in regiune.
Prognozam un an agricol normal in 2015, dar e dificil de prognozat cum va fi vremea peste un an de zile.