In ce priveste un posibil risc al deflatiei in Romania, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, considera ca nu exista motiv de ingrijorare, explicand ca inflatia medie anuala era de 2,1% in mai, insa banca centrala nu are certitudinea ca rata anuala va ramane la acelasi nivel pe tot anul si in 2015, analizand inca posibilitatea de reducere a prognozei.
Comunicatul transmis de BNR dupa sedinta Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara, citat de HotNews.ro, mentioneaza urmatoarele:
"Analiza celor mai recente date macroeconomice releva situarea ratei anuale a inflatiei la niveluri scazute, pe o traiectorie pe termen scurt inferioara celei prognozate anterior, sub influenta unor factori conjuncurali (evolutia preturilor volatile, in special a celor alimentare, aprecierea nominala a monedei nationale) si pe fondul persistentei deficitului de cerere si al ameliorarii anticipatiilor inflationiste. Consolidarea pe termen mediu a acestei traiectorii nu este inca certa".
De asemenea, guvernatorul BNR a mentionat de unde apar aceste incertitudini legate de evolutia inflatiei:
"Publicul, pietele cred din ce in ce mai mult ca Romania a ajuns in situatia unei inflatii scazute, deci nu suntem siguri ca aceasta traiectorie, care este sensibil imbunatatita fata de traiectoria de la inceputul anului, este una de durata, adica nu se termina in partea a doua a anului, se duce si in 2015. Algoritmul BNR este ca rata de politica monetara sa tinteasca inflatia pe termen mediu, acesta este obiectivul nostru. Ne uitam, bineinteles, ca a ajuns la 0,9% in mai (rata anuala a inflatiei - n.r.) si e posibil sa scada chiar mai mult inflatia medie pe 12 luni, dar ne uitam la traiectoria peste 12-14 luni, aceea ne intereseaza mai mult".
Totodata, potrivit aceleias surse, acesta a declarat ca
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
El a precizat ca, BNR lucrand cu prognoze pe doi ani, tendintele inca nu sunt consolidate pentru a doua parte a anului si anul viitor, putand aparea volatilitati.
"Nu avem certitudinea ca aceasta traiectorie este ireversibil mai joasa. Pot sa apara volatilitati, pentru ca o buna parte din aceasta evolutie vine din preturile volatile, s-ar putea ca la anul sa avem alta perspectiva si atunci ne trebuie mult mai multe elemente ca sa spunem ca traiectorie este consolidata si in baza ei luam o decizie de politica monetara", a explicat guvernatorul BNR.
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei, informeaza HotNews.ro, a decis marti sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 3,5% pe an si sa reduca ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta ale institutiilor de credit, de la 18% la 16%, iar pentru cele in lei au ramas la 12%.
In opinia lui Isarescu, reducerea CAS ar trebui insotita si de alte reforme structurale pentru a fi eficienta si pentru a solutiona astfel decalajul dintre numarul de contribuabili si cel de beneficiari ai sistemului de asigurari sociale:
"Cred ca directia este buna (reducerea CAS - n.r.), nu este suficienta, ea trebuie sa fie inconjurata de mai multe masuri care sa ajute la crearea de locuri de munca. Solutia pentru Romania este sa ajungi la cel putin 6 milioane de contribuabili, altfel cercul vicios este aici, nu ai cum sa il rezolvi financiar, nici pe termen scurt, nici mediu, nici lung".