Intrebare:
As dori sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarea speta.
Societatea noastra beneficiaza de servicii furnizate de PFA-uri, intrebarea mea este daca intervine obligativitatea mea, ca agent platitor, sa retin la sursa impozitul de 10%, reprezentand plati anticipate la impozitul pe venit al persoanei fizice autorizate, sau nu ?
Raspuns:
Exista obligatia de retinere la sursa a impozitului de catre platitorul venitului, potrivit art. 52 alin. (1) din Codul fiscal, doar in cazul platii urmatoarelor categorii de venituri:
a) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
b) venituri din vanzarea bunurilor in regim de consignatie;
c) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial;
d) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, conform optiunii exercitate de catre beneficiarul venitului;
e) venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara.
In aceste cazuri, impozitul ce trebuie retinut la sursa se stabileste aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut. Impozitul astfel retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Registrul de Evidenta Fiscala PFA
De asemenea, exista obligatia de retinere la sursa a impozitului in cazul venitului obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica, care nu genereaza o persoana juridica. In acest caz, impozitul ce trebuie retinut se stabileste aplicand cota de impunere prevazuta pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor la veniturile ce revin persoanei fizice din asociere.
In oricare alte cazuri, obligatia de plata a impozitului revine beneficiarului venitului, respectiv PFA-ului, neexistand nicio obligatie de retinere a impozitului de catre platitorul venitului. Valoarea impozitului se determina de catre PFA fie in baza normelor de venit, fie in baza datelor din contabilitatea in partida simpla.