email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: taxare inversa

taxare inversatva

 

Intrebare

O societate in calitate de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania, cumpara bunuri de la o societate cu sediul in SUA. Societatea din SUA achizitioneaza aceste bunuri de la o societate din Germania care este inregistata in scopuri de TVA. Bunurile respective sunt din Comunitatea Europeana; ele sunt transportate direct din Germania la societatea din Romania (dar facturate de societatea din SUA) fara sa paraseasca spatial comunitar.
Care este regimul din punct de vedere al TVA pentru aceasta operatiune?
Poate fi considerata taxare inversa?

Raspuns

In acest caz, bunurile sunt expediate de pe teritoriul unui stat comunitar, motiv pentru care operatiunea se poate considera o achizitie intracomunitara de bunuri pentru care se datoreaza TVA prin aplicarea regimului de taxare inversa concretizata prin formula contabila 4426 = 4427.
Faptul ca firma din SUA are calitatea de cumparator-revanzator al unor bunuri de la un furnizor stabilit in Germania pe care le revinde ulterior unui cumparator, nu schimba natura operatiunii deoarece bunurile sunt de origine comunitara.
 
Operatiunea este o achizitie intracomunitara  de bunuri asa cum este definita la articolul  125^1 ,,Semnificatia unor termeni si expresii,, alineatul 1  punctul 2 coroborat cu  articolul 130^1 (1). Prin  acest articol  achizitia intracomunitara de bunuri are in vedere  doar bunurile mobile corporale expediate sau transportate   catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor. 

Faptul ca bunurile au fost expediate din  Germania inseamna ca operatiunea este o achizitie intracomunitara din Germania pe teritoriul Romaniei.
 


In acest context  sunt aplicabile prevederile articolului  132^1 denumit  ,, Locul achizitiei intracomunitare de bunuri,, conform caruia locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor, deci in Romania.

Pentru achizitia intracomunitara efectuata, firma din Romania este obligata la plata taxei conform articolului  151 ,,Persoana obligata la plata taxei pentru achizitii intracomunitare,, ,,Persoana care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri care este taxabila. este obligata la plata taxei.,,.

Deoarece este o achizitie intracomunitara, operatiunea se  evidentiaza fiscal in jurnalul pentru cumparari si jurnalul pentru vanzari completat pentru perioada fiscala in care are loc achizitia. Prin decontul de TVA, operatiunea   se raporteaza   la urmatoarele randuri:
- randul 4  corespunzator rulajului creditor al contului 4427. 
- randul 15  corespunzator rulajului debitor al contului 4426.

Deoarece se declara prin decontul de TVA ca o achizitie intracomunitara, operatiunea trebuie raportata la organul fiscal teritorial in baza formularului "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri" cod 390 reglementat prin  O.M.E.F. nr. 552 din 28 martie 2008, modificat prin O.M.E.F. nr. 788 din 24 aprilie 2009.
  Din acest ordin, rezulta faptul ca  pentru achizitiile intracomunitare de bunuri in cazul in care furnizorul nu comunica un cod valabil de TVA, dar bunurile sunt transportate de pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, achizitia se declara in declaratia recapitulativa astfel:

- la coloana "Tara": se inscrie  codul tarii membre din care s-a efectuat livrarea intracomunitara, respectiv Germania;
- la coloana "Cod operator intracomunitar":   se inscrie  codul de inregistrare in scopuri de TVA a casei de expeditie;
- la coloana "Denumire/Nume, prenume operator intracomunitar": se inscrie  denumirea/numele, prenumele furnizorului care a emis factura;
- la coloana "Tipul operatiunii": - se inscrie  "A";
- la coloana "Baza impozabila": se inscrie  valoarea tranzactiei  efectuate in perioada de raportare cu respectivul furnizor.

Nu se precizeaza daca:

- intre firma din Germania si firma din S.U.A. exista vreo relatie de reprezentare, eventual firma din Germania sa fie reprezentantul fiscal firmei din SUA;
- firma din SUA este inregistrata in scopuri de TVA pe teritoriul:
a) Germaniei, caz in care are loc o livrare pe teritoriul national al Germaniei catre firma din SUA;
b) Romaniei, caz in care  firma din Germania  considera  livrarea de bunuri catre partenerul din SUA operatiune scutita de TVA;
- pe factura emisa furnizorul din SUA a inscris mentiuni referitoare la obligatia platii TVA;
- exista vreo relatie de afiliere sau de subordonare (o filiala) intre firma din SUA si destinatarul bunurilor din Romania.

Deoarece legislatia fiscala din statele membre este armonizata cu Directiva 112, exista posibilitatea ca legislatia fiscala din Germania sa oblige firma din SUA sa se inregistreze d.p.d.v. al TVA pentru efectuarea unei livrari intracomunitare, asa cum prevede legislatia fiscala din Romania la articolul 153 alineatul 5:
 
"O persoana impozabila nestabilita in Romania si neinregistrata in scopuri de TVA in Romania, care are sau nu un sediu fix in Romania, care intentioneaza sa efectueze o achizitie intracomunitara de bunuri, pentru care este obligata la plata taxei, conform art. 151, sau o livrare intracomunitara de bunuri scutita de taxa, va solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform acestui articol, inaintea efectuarii achizitiei intracomunitare sau a livrarii intracomunitare".

Practic, firma din SUA a efectuat o achizitie de bunuri de  pe teritoriul Germaniei, urmata de o LIC pe teritoriul Romaniei. In situatia in care exista vreo relatie de afiliere sau de subordonare (o filiala) intre firma din SUA si destinatarul bunurilor din Romania operatiunea ar reprezenta un transfer de bunuri din Germania in Romania,  operatiune considerata  asimilata unei achizitii intracomunitare.

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

IMPORTANT: E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!


1. Ce inseamna exact tranzactii B2G?

2. Tranzactiile cu societati la care statul este actionar majoritar sunt tranzactii B2G?

3. Odata inregistrati in registrul RO e-Factura, avem obligatia ca toate facturile emise de noi sa fie electronice sau doar cele in relatia B2G?

4. Facturile catre institutii publice, dar care nu implica produse cu risc fiscal, trebuie emise electronic?

5. Parohiile sunt considerate autoritati contractante? Exista pentru ele obligativitatea trimiterii facturilor electronice?

Raspunsurile sunt disponibile in lucrarea E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
taxare inversatva

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 07 Ianuarie 2010


Votati articolul "Studiu de caz: taxare inversa":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 07 Ianuarie 2010 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X