email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lichidare microintreprindere - cum procedam

lichidaremicrointreprindere

 

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 2009

Intrebare:

In cazul lichidarii unei S.R.L. microintreprindere, cum se calculeaza datoriile la stat, atat din punct de vedere al societatii cat si din cel al persoanelor fizice (asociati), avand in vedere ca la lichidare activele societatii au fost distribuite acestora prin Hotarare AGA?

Ce obligatii declarative exista pentru SRL si pentru asociati?

Raspuns:

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 2009

Potrivit Normei metodologice privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor comerciale, precum si retragerea sau excluderea unor asociati din cadrul societatilor comerciale si tratamentul fiscal al acestora, aprobata prin Ordinul Ministerului Finantelor nr. 1376/2004, operatiunile care se efectueaza in situatia dizolvarii societatii comerciale, cu exceptia dizolvarii prin falimentul societatii sunt:

1. Inventarierea si evaluarea elementelor de activ si de pasiv ale societatilor comerciale care urmeaza sa se lichideze, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, normelor si reglementarilor contabile, inregistrarea rezultatelor inventarierii si ale evaluarii, efectuate cu aceasta ocazie;

2. a) intocmirea situatiilor financiare de catre societatile comerciale care urmeaza sa se lichideze si care aplica Reglementarile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene si cu Standardele Internationale de Contabilitate,

b) intocmirea situatiilor financiare de catre societatile comerciale care urmeaza sa se lichideze si care aplica Reglementarile contabile simplificate, armonizate cu directivele europene

  Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 2009

3. Stabilirea de catre adunarea generala a actionarilor sau a asociatilor a operatiunilor care urmeaza sa fie efectuate de catre lichidator in numele societatii comerciale;

4. Valorificarea elementelor de activ (vanzarea imobilizarilor si a stocurilor, incasarea creantelor, a investitiilor financiare pe termen scurt etc.);

5. Achitarea datoriilor societatii comerciale catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, precum si a celorlalte obligatii sociale catre alte fonduri, salariati si alti terti;

6. Stabilirea rezultatului lichidarii (profit sau pierdere);

7. Calcularea, retinerea si virarea impozitului pe profit/venit si a impozitului pe dividende in urma actiunii de dizolvare/lichidare;

8. Intocmirea bilantului de partaj, in conformitate cu formatele prevazute la pct. 2;

9. Efectuarea partajului capitalului propriu (activului net) al societatii comerciale, rezultat din lichidarea societatii comerciale, in functie de:

a) prevederile statutului si/sau ale contractului de societate;

b) hotararea adunarii generale a actionarilor/asociatilor, consemnata in registrul sedintelor adunarii generale;

c) cota de participare la capitalul social.

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 2009

Partajul consta in impartirea capitalului propriu (activului net), rezultat din lichidare, intre actionarii sau asociatii societatii comerciale.

Potrivit revederilor punctului 14 din Titlul IV al Normei de aplicare a Legii nr 571/2003 privind Codul fiscal, la calculul impozitului pe venit datorat de microintreprinderile care isi inceteaza existenta in urma operatiunilor de divizare, dizolvare sau lichidare nu sunt impozitate: rezervele constituite din profitul net, rezervele constituite din diferente de curs favorabil aferente capitalului social in devize sau disponibilului in devize, precum si sumele aferente unor reduceri ale cotei de impozit pe profit, repartizate ca surse proprii de finantare pe parcursul perioadei de functionare, potrivit legii, pentru societatile care pe parcursul perioadei de functionare au fost si platitoare de impozit pe profit.

Cu privire la distribuirea activelor catre actionari, aceasta se va efectua in cadrul operatiunilor de valorificare a elementelor de activ, fiind asimilata cu o vanzare de active catre actionari.

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 2009

Potrivit art. 7 alin. (1) punctul 12, lit.c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, dividendul preprezinta o distribuire in bani sau in natura, efectuata de o persoana juridica unui participant la persoana juridica, drept consecinta a detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica, exceptand o distribuire in bani sau in natura, efectuata in legatura cu lichidarea unei persoane juridice. Prin urmare distribuirea activelor catre asociati nu este considerata dividend si nu va fi impozitata ca atare.

In ceea ce priveste taxa pe valoare adaugata, in conformitate cu art. 128 alin. (5) din Codul fiscal, orice distribuire de bunuri din activele unei persoane impozabile catre asociatii sau actionarii sai, persoane neimpozabile, inclusiv o distribuire de bunuri legata de lichidarea sau de dizolvarea fara lichidare a persoanei impozabile, constituie livrare de bunuri efectuata cu plata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial.

Astfel, inainte de incheierea lichidarii, societatea care se dizolva colecteaza si vireaza TVA-ul calculat la valorea net contabila a activelor distribuite catre asociatii persoane fizice daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial.

In conformitate cu articolul 67 alin. (3) lit. d) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, venitul impozabil obtinut din lichidarea unei persoane juridice de catre actionari/asociati persoane fizice se impune cu o cota de 16%, impozitul fiind final. Obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine persoanei juridice. Impozitul calculat si retinut la sursa se vireaza pana la data depunerii situatiei financiare finale la oficiul registrului comertului, intocmita de lichidatori.

Daca lichidarea se prelungeste peste durata unui exercitiu financiar, lichidatorii sunt obligati sa intocmeasca situatiile financiare anuale.

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 2009

             
           Societatea comerciala trebuie sa intocmeasca si sa depuna la organul fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrata ca platitor de impozite si taxe urmatoarele:

- Formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat"

- Formularul 300 "Decont de TVA"- in situatia in care s-a colectat TVA pentru distribuirea activelor catre asociati, in conditiile expuse.

- Formularul 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit"

In conformitate cu art. 83 alin. (3) lit. c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, asociatii, persoane fizice, nu au nicio obligatie declarativa pentru veniturile sub forma de dividende, impozitul calculat si retinut fiind impozit final.

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 2009

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
lichidaremicrointreprindere


Data aparitiei: 19 Ianuarie 2010

Votati articolul "Lichidare microintreprindere - cum procedam":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X