Â
Ministerul muncii a modificat proiectul de lege care prevedea, dupa cum a relatat capital.ro, in cazul PFA si a profesiilor independente, obligatia de a plati contributiile sociale la pensii la intreg venitul care aparea in statisticile Fiscului si nu la suma pentru care a optat contribuabilul.
Daca pana acum se datorau contributii pe dividende, venituri din cesiunea actiunilor, din lichidare sau din profesii liberale, doar daca beneficiarul nu avea si salariu, in noul proiect de lege (ambele variante)aplicarea contributiilor la veniturile nesalariale se va face in toate cazurile. Cititi aici exact despre cum s-au modificat articolele de lege.
Exista si o veste buna, dupa cum semnaleaza avocatul Gabriel Biris: au fost introdus un plafon pentru nivelul maxim al contributiilor datorate. Ce este peste cinci salarii medii, nu se impoziteaza.
Critici la adresa guvernului
“Ca urmare a aparitiei in mass-media a unor comentarii cu privire la continutul articolului 11 din proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice, act normativ postat pe site-ul ministerului in data de 26 ianuarie 2010, va informam ca in cuprinsul articolului mentionat s-a strecurat o eroare de redactare”, se arata intr-un anunt al ministerului Muncii.
Articolul in care am semnalat initiativa legislativa a atras un numar record, de peste 160 de comentarii din partea cititorilor capital.ro, care critica aprins masurile la care s-a gandit guvernul, care ar fi creat presiuni suplimentare, sau chiar ar fi pus lacatul pe sute de mii de initiative priviate.
Ministrul Muncii, Mihai Seitan, nu a putut fi contactat pentru explicatii, consilierii sai afirmand ca se afla intr-o intalnire cu premierul Boc.
Varianta din 26 ianuarie
„Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaratia individuala de asigurare si care, anual, se regularizeaza pe baza declaratiei privind veniturile realizate, depusa la organele fiscale, daca diferenta dintre veniturile realizate si cele declarate este mai mare de 10%”. (articolul 11, aliniatul (2) ).
Varianta din 27 ianuarie

Manual de politici contabile - Stick USB

Examen Consultant Fiscal 2025

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
„Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaratia individuala de asigurare si nu poate fi mai mic decat valoarea coeficientului de ierarhizare 1, utilizat in Legea salarizarii unice (n.r. salariul minim din sectorul bugetar de 705 lei/luna) si mai mare decat valoarea corespunzatoare a cinci salarii medii brute.”
O veste buna: plafon maxim pentru taxe
Avocatul Gabriel Biris, specializat pe probleme fiscale, spune ca totusi, proiectul de lege contine si un element pozitiv: plafonarea contributiilor datorate lunar, care nu le pot depasi pe cele datorate pentru cinci salarii medii brute.
 "Venitul lunar asigurat (...) nu poate fi mai mare decat valoarea corespunzatoare a cinci salarii medii brute", se arata in cea mai recenta varianta a proiectului.
Biris sustine ca prin impunerea unei limite maxime, decente, pentru nivelul contributiei, va scadea "motivatia" celor care au venituri foarte mari de a nu le declara.
Sursa: capital.ro