email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Alocatia pentru nasterea copilului - precizari de la Minsterul Muncii

alocatiecopilnastere

 

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) a considerat necesar sa aduca clarificari cu privire la proiectul de modificare legislativa privind instituirea alocatiei pentru nasterea copilului in valoare de 350 lei.

Astfel, potrivit comunicatului de presa din data de 3 februarie 2010, MMFPS mentioneaza urmatoarele: „In sprijinul acordarii unor prestatii sociale eficient adresate publicului vulnerabil, Legea nr. 482/2006 prevede o noua forma de sprijin pentru familiile in care se nasc copii, respectiv trusoul pentru nou-nascuti. Acesta urma sa fie acordat sub forma unui set de produse destinate nou-nascutului. Dat fiind insa ca procedura de achizitie a produselor pentru trusou, in conditiile prevazute de OUG nr. 34/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, impune o perioada destul de lunga pentru realizarea tuturor demersurilor pentru achizitie si avand in vedere diversitatea produselor existente pe piata si volumul achizitiei, prin OG nr. 3/2007, cu modificarile ulterioare, s-a stabilit ca pentru copiii nascuti in perioada ianuarie 2007 – decembrie 2009 sa fie acordata contravaloarea trusoului.

In continuare, evaluarile realizate la nivelul autoritatilor administratiei publice locale demonstreaza faptul ca inca exista dificultati in gasirea unui furnizor care sa asigure toate produsele ce vor compune trusoul pentru nou-nascuti, dificultati ce conduc la imposibilitatea acordarii dreptului persoanelor indreptatite. Din aceste considerente, a fost necesara prelungirea termenului de acordare a contravalorii in lei a trusoului, pana la sfarsitul anului 2010, astfel incat dreptul conferit de lege sa fie acordat si copiilor nascuti dupa 31 decembrie 2009.

Astfel, a fost aprobata Ordonanta Guvernului nr. 5/2010, prin care se modifica art. III alin.(1) din OG nr. 3/2007 in sensul acordarii contravalorii trusoului reglementat de Legea nr. 482/2006 pentru toti copiii nascuti in perioada ianuarie 2007 – decembrie 2010.

Mai mult, pentru a simplifica acordarea prestatiilor sociale pentru familiile in care se nasc copii, pe site-ul MMFPS a fost publicat un proiect de act normativ care prevede unificarea alocatiei pentru nou nascuti, reglementata de Legea nr. 416/2001, cu trusoul pentru nou-nascuti, reglementat de Legea nr. 482/2006, si acordarea unei singure alocatii destinate nasterii copilului, in valoare de 350 lei”.

In comunicatul de presa, Ministerul Muncii motiveaza necesitatea elaborarii unui astfel de proiect, subliniind ca, in prezent, alocatia pentru nasterea unui copil se acorda in baza a doua legi speciale diferite, urmatoarele prestatii sociale:

a. In baza Legii nr. 416/2001 - alocatia pentru nou-nascuti
• cuantumul alocatiei este de 230 lei;
• se acorda pentru primii patru copii nou nascuti vii;
• se suporta din bugetul de stat alocat MMFPS pentru un numar mediu anual de 182.100 copii;
• documente necesare: certificat nastere copil/copii, carte identitate mama / reprezentant legal,adeverinta care sa demonstreze ca dreptul nu a mai fost solicitat in cazul in care nasterea s-a produs in alta localitate decat cea de domiciliu;


• plata efectiva a drepturilor se realizeaza de primarie in baza fondurilor asigurate de agentiile teritoriale pentru prestatii sociale.

b. In baza Legii nr. 482/2006 - trusoul pentru nou-nascuti
• cuantumul trusoului este de 150 lei;
• se acorda pentru toti copiii nou nascuti vii;
• se suporta din bugetul de stat alocat MMFPS pentru un numar mediu anual de 202.700 copii;
• documentele necesare pentru solicitarea dreptului, procedura de solicitare si de plata a contravalorii trusoului sunt aceleasi ca si in cazul alocatiei pentru nou-nascuti.

MMFPS atrage atentia asupra faptului ca, pentru primii 4 copii nou nascuti vii se beneficiaza, in prezent, de o suma totala de 380 lei/copil, insa incepand cu al cincilea nascut se beneficiaza de o suma de numai 150 lei.
In schimb, „prin legiferarea propunerii publicate pe site-ul MMFPS, s-ar acorda aceeasi suma pentru toti copiii, indiferent de rangul nou-nascutului”.

Ministerul Muncii explica si motivul pentru care noua alocatie unitara propusa are o valoare nominala mai mica decat suma celor 2 existente in prezent: „dintr-o ratiune foarte simpla: cuantumul sumei de la bugetul de stat alocat pentru aceasta prestatie sociala ramane acelasi. Pe parcursul anului 2010 este practic imposibila alocarea unor sume suplimentare de la bugetul de stat (5,7 milioane RON daca s-ar pastra cuantumul de 380 RON). Aceasta solutie propusa este singura posibila in contextual economic actual care sa contribuie la eliminarea discriminarilor intre copii (in fond, necesitatile la nastere ale copiilor sunt aceleasi, indiferent de rangul nou-nascutului) si sa creasca eficienta in acordarea prestatiilor sociale prin diminuarea birocratiei si a costurilor administrative”.

MMFPS considera ca acest demers legislativ reprezinta un prim pas in restructurarea si rationalizarea celor peste 200 de tipuri de prestatii sociale la nivel national, acordate atat familiilor, cat si indivizilor, si se inscrie in prevederile Programului de Guvernare 2010 – 2012.

Propunerea supusa atentiei publice isi urmeaza cursul firesc determinat de procedurile specifice de initiere a actelor normative.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Atentie la noutatile privind PROCEDURILE CONTABILE!


Important: modificarile fiscale privind subiectele sensibile pentru orice contabil sunt luate acum in vizor in lucrarea specializata Proceduri Contabile pentru Societati Comerciale:

• ajustarea pentru depreciere
• TVA
• contributii sociale
• contributia asiguratorie pentru munca
• impozite si taxe locale
  - decontarea unei parti din salariu
  - organizarea adunarilor generale ale actionarilor

Va oferim 40 de modele de proceduri gata scrise, in conformitate perfecta cu noua legislatie fiscala! 

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
alocatiecopilnastere


Data aparitiei: 08 Februarie 2010

Votati articolul "Alocatia pentru nasterea copilului - precizari de la Minsterul Muncii":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 9 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X