de Nicolae Nina, valabil la 17-Feb-2010
Intrebare: In urma controlului efectuat la o firma se constata lipsa efectiva a stocului de marfa , cont 371 , lipsa neimputabila. Care sunt consecintele fiscale - TVA - modul de calcul, inregistrarile contabile precum si incadrarea faptei conform Codului Fiscal? Aceasi intrebare si pentru gestiunea cu amanuntul.
Raspuns: Tratamentul fiscal al bunurilor lipsa sau a bunurilor depreciate calitativ
Constatarea lipsurilor cantitative si a deprecierilor calitative a bunurilor din gestiunea unei entitati are loc prin efectuarea inventarierii anuale, care este obligatorie conform prevederilor din Legea contabilitatii 82/1991.
In situatia in care pentru bunurile respective s-a exercitat dreptul de deducere a TVA la momentul achizitiei acestora, lipsa sau deprecierea acestora este echivalenta cu livrarea pe teritoriul Romaniei.
Altfel spus, contravaloarea bunurilor lipsa sau depreciate calitativ reprezinta operatiuni asimilate unor livrari de bunuri pe teritoriul Romaniei pentru care se colecteaza TVA.
Constatarea de bunuri lipsa din gestiune, a caror valoare nu poate fi imputata, are drept efect colectarea TVA, operatiunea fiind denumita "livrare catre sine", reglementata prin articolul 128 alineatul 4 litera d) din Codul fiscal.
In situatia in care se constata bunuri lipsa din gestiune, proprietarul bunurilor trebuie sa colecteze TVA in situatia in care la momentul achizitiei acestora a exercitat dreptul de deducere a TVA.
Pentru colectarea T.V.A. trebuie emisa o autofactura, document justificativ necesar pentru inregistrarea operatiunii atat in evidenta fiscala cat si in evidenta contabila.
Astfel de operatiuni sunt considerate asimilate unei livrari de bunuri numai daca pentru bunurile constatate lipsa sau depreciate s-a exercitat dreptul de deducere la momentul achizitiei sau producerii acestora.
Din punct de vedere contabil:

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Manualul Contabilului Incepator - stick USB
se inregistreaza autofactura in evidenta contabila a lunii decembrie 2009 si se preia in balanta contabila a lunii decembrie 2009 prin formula contabila:
658 "Alte cheltuieli de exploatare" = %
371 "Marfuri"
4427 "TVA colectata"
Din punct de vedere fiscal:
se emite autofactura, pentru colectarea sumei TVA in luna ianuarie 2010 aferenta lipsurilor cantitative si a bunurilor depreciate pentru care nu sunt indeplinite cumulativ conditiile impuse de lege, din anul 2009;
se evidentiaza autofactura emisa in jurnalul pentru vanzari intocmit pentru luna ianuarie 2010;
se raporteaza prin decontul de TVA aferent lunii ianuarie 2010, cu termen de depunere cel mai tarziu pana in data de 25 februarie 2010, informatiile preluate din jurnalul pentru vanzari.
Din punct de vedere contabil:
la data de 31 decembrie 2009 se inregistreaza contravaloarea bunurilor lipsa si depreciate calitativ, pe baza Procesului verbal de valorificare a inventarierii, utilizand pentru luna decembrie 2009 contul 4428 "TVA neexigibila".
Inregistrarile care se efectueaza sunt:
658 "Alte cheltuieli de exploatare" = %
371 "Marfuri"
4428 "TVA neexigibila"
la data de 31 ianuarie 2010 se inregistreaza suma TVA colectata pe baza autofacturii emise prin formula contabila:
4428 "TVA neexigibila" = 4427 "TVA colectata"