email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dividende distribuite in plus dintr-o eroare contabila. Cum putem remedia situatia

Dividende distribuite in plus dintr-o eroare contabila. Cum putem remedia situatia
dividendesituatii financiare interimaresanctiune

Analizam in continuare un studiu de caz despre dividendele distribuite in plus dintr-o eroare contabila. Cum putem remedia aceasta situatie? Sa aflam concret ce putem face pornind de la urmatoarea situatie: in luna ianuarie 2022 contabilul a trecut profitul anului 2021 in 1171 Rezultatul reportat. Din greseala, in loc de 25.000 lei a trecut 55.000 lei. In noiembrie 2022 tot soldul lui 1171 l-a repartizat pe dividende, fara sa isi dea seama de greseala.

A constatat aceasta greseala abia acum, lucrand la situatiile financiare pentru 2022. Cum va proceda cu dividendele distribuite in plus? Nu a depus situatii intermediare la 30.09.22. Este corect sa le puna pe dividende intermediare si sa calculeze impozit de 8%? Sa aflam raspunsul specialistului!

 Art. 272 1 din Legea societatilor nr. 31/1990, republicata

Se pedepseste cu inchisoare de la un an la 5 ani fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societatii care:

b)incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din profituri fictive (nu neapart fictive, ci, mai degraba, din profituri incorecte) ori care nu puteau fi distribuite in cursul exercitiului financiar pe baza situatiei financiare interimare si anual, pe baza situatiilor financiare anuale, sau contrar celor rezultate din acestea.

Dividende distribuite in plus dintr-o eroare contabila. Ce ar fi de facut?

- Fie corectati distribuirea, faceti nota contabila corecta, asociatii ramburseaza valoarea dividendelor incasate in plus si depuneti rectificativa la declaratia 100, prin care s-a declarat impozitul pe dividende.

- Daca in trimestrul 3 aveti profit din care s-ar putea repartiza dividende interimare (exact diferenta pe care din greseala ati inregistrat-o ) lasati repartizarea asa, corectati

nota contabila, sumele distribuite in plus pot fi asimilate ca fiind distribuiri interimare aferente trimestrului 3 2022, singura problema este cea legata de situatiile interimare la 30.09.2022, care ar fi trebuit aprobate intr-o sedinta AGA.
In aceasta situatie este de dorit sa se intocmeasca situatia financiara interimara din care sa reiasa existenta profitului distribuit interimar pentru dividende, care sa fie aprobata prin Hotarare AGA, care sa stea la baza acordarii dividendelor in noiembrie 2022.

Bineinteles ca puteti depune si acum situatiile financiare interimare. Nedepunerea in termenul legal de 30 de zile la organul fiscal teritorial a situatiei financiare interimare constituie contraventie, care se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 4.500 lei, avand in vedere ca perioada de intarziere depaseste 30 de zile lucratoare, in conformitate cu prevederile art. 41 pct. 2 lit. e si art. 42 alin. 1 lit. j din Legea contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile ulterioare.

Plata amenzii pentru depunerea cu intarziere a situatiei financiare interimare este de preferat riscului expunerii la o sanctiune penala, in cazul in care fapta expusa in situatia prezentata este descoperita si cercetata ca infractiune.

In opinia mea, consider ca fiind vorba de o eroare, cea mai corecta varianta ar fi prima.
 

Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2023

Cum va asigurati ca declaratia 406 nu contine erori?


Solutia o constituie lucrarea Declaratia 406 SAF-T. Cazuri practice care va prezinta 50 de situatii dificile intalnite frecvent de contribuabili in momentul raportarii SAF-T, insotite de raspunsuri clare, complete, excelent argumentate de specialisti.

Lucrarea are un caracter 100% practic si elimina din start o multime de neclaritati, oferindu-va siguranta si o mare economie de timp

Nu uitati! Practica este intotdeauna cel mai bun profesor.

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dividendesituatii financiare interimaresanctiune


Data aparitiei: 30 Mai 2023

Votati articolul "Dividende distribuite in plus dintr-o eroare contabila. Cum putem remedia situatia":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Politici Contabile esentiale pentru orice firma - 42 modele editabile

    • Politicile contabile influenteaza dimensiunea rezultatului contabil, a elementelor bilantiere si, ca o consecinta, valoarea indicatorilor economico-financiari. Ele trebuie alese astfel incat sa reflecte cat mai fidel imaginea firmei. Modificarea politicilor contabile poate fi efectuata numai la inceputul unui exercitiu financiar si doar daca apar schimbari legislative sau daca noile politici ofera informatii mai relevante si mai credibile referitoare la operatiunile...» citeste mai departe aici

  • Cota de TVA creste la 9% pentru achizitia unei locuinte noi in 2024

    • Anul 2024 vine cu o modificare importanta privind TVA-ul pentru locuinte. Astfel, potrivit proiectului de lege privind masurile fiscale pus marti in dezbatere publica, TVA pentru locuintele cu o valoare sub 600.000 lei se va majora de la 5% la 9% incepand cu 1 ianuarie 2024. Desigur, cota redusa de 5% se va mentine pana la final...» citeste mai departe aici

  • Amenzi de la 5.000 lei la 30.000 lei pentru bunuri fara documente de provenienta

    • Documentele de provenienta, precum factura, avizul de insotire a marfii, documentele vamale sau orice alte documente justificative, sunt esentiale pentru a stabili legalitatea si autenticitatea bunurilor. Acestea ofera informatii despre provenienta, proprietarul si traseul bunurilor, ceea ce este crucial pentru a asigura conformitatea cu legile vamale, fiscale si comerciale. In plus, sunt esentiale pentru a preveni evaziunea fiscala. In acest context, in c...» citeste mai departe aici

  • Ce cote de TVA se vor modifica de la 1 ianuarie 2024

    • Anul 2024 aduce noi modificari privind cotele de TVA. Iata o sinteza a celor mai importante masuri care vizeaza TVA, asa cum arata proiectul cu care Guvernul va merge in Parlament pentru asumarea raspunderii. Modificari fiscale 2024: noile cote de TVA anuntate de Guvern Astfel, va creste TVA de la 5% la 9% pentru: - livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, incl...» citeste mai departe aici

  • Cum se completeaza Ordinul de plata multiplu electronic (OPME): instructiuni pas cu pas

    • Reamintim ca Ordinul de plata multiplu electronic (Formularul F1129) poate fi utilizat pentru a efectua plati online. Acesta se foloseste de catre institutiile publice care sunt inregistrate in Registrul entitatilor publice si de catre operatorii economici si alte entitati decat institutii publice pentru efectuarea de plati din conturile deschise la unitatile Trezoreriei Statului prin care isi desfasoara activitatea proprie. Administratia Judeteana a Finan...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X