email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dividende distribuite in plus dintr-o eroare contabila. Cum putem remedia situatia

Dividende distribuite in plus dintr-o eroare contabila. Cum putem remedia situatia
dividendesituatii financiare interimaresanctiune

Analizam in continuare un studiu de caz despre dividendele distribuite in plus dintr-o eroare contabila. Cum putem remedia aceasta situatie? Sa aflam concret ce putem face pornind de la urmatoarea situatie: in luna ianuarie 2022 contabilul a trecut profitul anului 2021 in 1171 Rezultatul reportat. Din greseala, in loc de 25.000 lei a trecut 55.000 lei. In noiembrie 2022 tot soldul lui 1171 l-a repartizat pe dividende, fara sa isi dea seama de greseala.

A constatat aceasta greseala abia acum, lucrand la situatiile financiare pentru 2022. Cum va proceda cu dividendele distribuite in plus? Nu a depus situatii intermediare la 30.09.22. Este corect sa le puna pe dividende intermediare si sa calculeze impozit de 8%? Sa aflam raspunsul specialistului!

 Art. 272 1 din Legea societatilor nr. 31/1990, republicata

Se pedepseste cu inchisoare de la un an la 5 ani fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societatii care:

b)incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din profituri fictive (nu neapart fictive, ci, mai degraba, din profituri incorecte) ori care nu puteau fi distribuite in cursul exercitiului financiar pe baza situatiei financiare interimare si anual, pe baza situatiilor financiare anuale, sau contrar celor rezultate din acestea.

Dividende distribuite in plus dintr-o eroare contabila. Ce ar fi de facut?

- Fie corectati distribuirea, faceti nota contabila corecta, asociatii ramburseaza valoarea dividendelor incasate in plus si depuneti rectificativa la declaratia 100, prin care s-a declarat impozitul pe dividende.

- Daca in trimestrul 3 aveti profit din care s-ar putea repartiza dividende interimare (exact diferenta pe care din greseala ati inregistrat-o ) lasati repartizarea asa, corectati

nota contabila, sumele distribuite in plus pot fi asimilate ca fiind distribuiri interimare aferente trimestrului 3 2022, singura problema este cea legata de situatiile interimare la 30.09.2022, care ar fi trebuit aprobate intr-o sedinta AGA.
In aceasta situatie este de dorit sa se intocmeasca situatia financiara interimara din care sa reiasa existenta profitului distribuit interimar pentru dividende, care sa fie aprobata prin Hotarare AGA, care sa stea la baza acordarii dividendelor in noiembrie 2022.

Bineinteles ca puteti depune si acum situatiile financiare interimare. Nedepunerea in termenul legal de 30 de zile la organul fiscal teritorial a situatiei financiare interimare constituie contraventie, care se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 4.500 lei, avand in vedere ca perioada de intarziere depaseste 30 de zile lucratoare, in conformitate cu prevederile art. 41 pct. 2 lit. e si art. 42 alin. 1 lit. j din Legea contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile ulterioare.

Plata amenzii pentru depunerea cu intarziere a situatiei financiare interimare este de preferat riscului expunerii la o sanctiune penala, in cazul in care fapta expusa in situatia prezentata este descoperita si cercetata ca infractiune.

In opinia mea, consider ca fiind vorba de o eroare, cea mai corecta varianta ar fi prima.
 

Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dividendesituatii financiare interimaresanctiune


Data aparitiei: 30 Mai 2023

Votati articolul "Dividende distribuite in plus dintr-o eroare contabila. Cum putem remedia situatia":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X