email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pot fi distribuite dividende in lipsa situatiei financiare interimare sau anuale? Studiu de caz

Pot fi distribuite dividende in lipsa situatiei financiare interimare sau anuale? Studiu de caz
dividendecod fiscalsituatii financiare

Una dintre provocarile cu care se confrunta firmele nou infiintate are legatura cu distribuirea dividendelor, mai ales ca, incepand din anul 2018, profitul poate fi repartizat si trimestrial, nu doar o data de an. Aceasta operatiune implica intocmirea situatiilor financiare interimare si alte reguli cu care atat asociatii, cat si contabilii ar trebui sa fie la curent.
 

Vom dezbate mai jos cazul unui asociatul unic al unei microintreprinderi, ce a fost infiintata in luna martie 2018. Firma a obtinut in trimestrul IV 2018, pana la data de 20.12.2018, un profit de aproximativ 62.000 lei, suma ce se constituie in totalitate in dividende. Acesta a fost motivul pentru care in ultima parte a anului 2018 a ridicat din cont suma de 50.000 lei drept dividend.

Vom afla de la specialist ce obligatii declarative privind impozitul pe dividend si CASS exista si care sunt termenele de raportare si plata a acestor obligatii.
 

Iata raspunsul specialistului!

 Conform art. 67 alin. 3 coroborat cu alin. 2 din Legea societatilor nu se pot distribui dividende decat din profituri determinate potrivit legii, adica anual pe baza de situatii financiare anuale ori, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare, cu obligativitatea regularizarii anuale. Mai mult, incasarea ori plata de dividende, sub orice forma, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite, in lipsa situatiei financiare interimare/anuale sau contrar celor rezultate din aceasta reprezinta infractiune pedepsita cu inchisoarea de la un an la 5 ani (art. 272^1 lit. b din legea amintita).

De asemenea, potrivit art. 28 alin. 8^1 din Legea contabilitatii 82/1991, asa cum a fost modificata prin art. I pct. 3 din legea 163/2018 obligativitatea intocmirii situatiilor financiare interimare intervine in situatia in care se opteaza pentru repartizarea trimestriala a dividendelor, respectiv atunci cand se opteaza,  in cursul exercitiului financiar, pentru repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati,  in limita profitului contabil net realizat trimestrial, urmand ca regularizarea sumelor repartizate in cursul anului sa aiba loc pe baza situatiilor financiare anuale aprobate. Aceasta prevedere acopera situatiile in care se doreste repartizarea de dividende din profitul exercitiului financiar in curs, nedefinitivat.

La intocmirea situatiilor financiare interimare se vor in vedere prevederile art. III-V din OMFP 3067/2018 conform carora situatiile financiare interimare reprezinta situatii financiare cu scop special, fiind destinate repartizarii de dividende in cursul exercitiului financiar si trebuie depuse la organul fiscal, in termen de 30 de zile de la aprobarea lor de catre AGA.

Cu alte cuvinte, mai intai trebuie sa existe intocmite situatii financiare (anuale sau interimare) aprobate, din care sa reiasa profitul contabil distribuit pentru dividende si mai apoi se poate trece la plata/ridicarea dividendelor.

In acest cadrul legal asociatul unic nu putea ridica profitul in ultima parte a anului 2018 sub forma de dividende deoarece nu avea intocmite la acel moment situatii financiare interimare aprobate (spre exemplu, la 30.09.2018), care sa fie depuse ulterior la organul fiscal, astfel ca suma ridicata din cont de 50.000 lei in cursul trim. IV 2018 nu poate fi tratata ca dividend, ci ca un avans ridicat de asociatul unic in scop personal si nedecontat (contul 461).

Deoarece exercitiul financiar 2018 s-a incheiat deja, trebuie sa se procedeze la intocmirea si aprobarea situatiei financiare anuale, iar profitul rezultat din contul de profit si pierderi aprobat sa fie repartizat sub forma de dividende. Dupa aprobarea situatiei financiare anuale si repartizarea profitului pentru dividende (nota contabila 1171 = 457 intocmita la momentul respectiv – spre exemplu, in luna ianuarie 2019), se poate proceda la regularizarea platii dividendelor cuvenite prin compensarea cu avansul ridicat in anul 2018 si nedecontat (nota contabila 457 = 461 tot in luna ianuarie 2019).

Deabia la momentul aprobarii situatiei financiare anuale si aprobarii repartizarii profitului pentru dividende se poate vorbi de dividende distribuite si incasate.

Referitor la impozitul pe dividende, potrivit art. 97 alin. 7 din Codul fiscal dividendele repartizate/distribuite asociatilor/actionarilor se impun cu o cota de 5% din suma bruta a dividendelor, impozitul fiind final. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine societatii, odata cu plata dividendelor catre asociat. Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata (in cazul prezentat, 25 februarie 2019). Daca mai raman dividende distribuite, dar neplatite pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat situatia financiara anuala, impozitul pe dividende se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator.

Impozitul se declara de catre societatea platitoare cu ajutorul formularului D100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat" pana la termenul de plata al impozitului conform art. 132 alin. 1 din Codul fiscal si, informativ, prin formularul 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit", pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat potrivit art. 132 alin. 2 din Codul fiscal.

Referitor la CASS, obligatia de plata revine doar persoanei fizice/asociatului unic care obtine veniturile din dividende. Desi suma de 50.000 lei a fost ridicata din cont in 2019, aceasta nu va fi luata in calculul CASS pentru 2018, ci pentru anul 2019, cand va fi tratata ca dividend distribuit si incasat pe baza de situatie financiara anuala (de cea interimara nu poate fi vorba, asa cum s-a aratat anterior), in conformitate cu prevederile art. 170 alin. 2 lit. e din Codul fiscal.

Deoarece dividendele in cuantum de 50.000 lei se vor considera achitate in luna ianuarie 2019, rezulta ca a fost depasit plafonul de 12 salarii de baza minime brute pe tara (12 x 2.080 lei = 24.960 lei), iar asociatul unic va datora CASS pentru anul 2019 la suma de 24.960 lei x 10% = 2.496 lei, pe care o va declara prin intermediul declaratiei unice, care se depune in termen de 30 de zile de la data incasarii, avand in vedere prevederile art. 174 alin. 10 din Codul fiscal.

 

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa – Economist.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dividendecod fiscalsituatii financiare


Data aparitiei: 24 Ianuarie 2019

Votati articolul "Pot fi distribuite dividende in lipsa situatiei financiare interimare sau anuale? Studiu de caz":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X