Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Joi – 30 mai 2019 – termenul limita pentru depunerea situatiilor financiare

Data aparitiei: 28 Mai 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Joi – 30 mai 2019 – termenul limita pentru depunerea situatiilor financiare
situatii financiaresanctiunimijloace fixe

Societatile pentru care exercitiul financiar este anul calendaristic au termen pana joi 30 mai 2019, inclusiv, sa depuna situatiile financiare aferente exercitiului financiar 2018. Principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale au fost reglementate prin OMFP nr. 10 din 14 ianuarie 2019.

In vederea emiterii situatiilor financiare spre aprobare este recomandat sa se efectueze lucrari pregatitoare prin care sa se asigure aplicarea corecta a politicilor si reglementarilor contabile si evitarea erorilor contabile, precum:

    1. Verificarea inregistrarii corecte in conturi a tuturor operatiunilor efectuate, intocmirii documentelor justificative pentru toate operatiunile economico financiare efectuate si inregistrarea corecta in contabilitate.

    2. Verificarea concordantei dintre evidenta operativa si contabilitate:

    • soldul din Registrul de casa este egal cu soldul contului 531 „Casa”;

    • totalul soldurilor din extrasele de cont bancar este egal cu soldul contului 512 „Conturi la banci”;


    • verificarea componentei analitica a conturilor de terti;

    • transferul sumelor reprezentand avansuri de trezorerie, acordate potrivit legii si nedecontate pana la data bilantului in contul de debitori diversi (461 "Debitori diversi") sau creante in legatura cu personalul (4282 "Alte creante in legatura cu personalul"), in functie de natura creantei.

    • verificarea componentei analitice a contului 473 – „Decontari din operatii in curs de clarificare” si clarificarea sumelor. Conform reglementarilor contabile sumele inregistrate in acest cont trebuie clarificate de catre entitate intr-un termen de cel mult trei luni de la data constatarii.

    • verificarea soldurilor conturilor de TVA;

    • verificarea inchiderii contului 581 - "Viramente interne";

    • verificarea inregistrarii in contabilitate a rezultatelor inventarierii efectuata la inchiderea exercitiului financiar;

    • verificarea evaluarii creantelor si datoriilor in valuta si inregistrarea diferentelor de curs;

    • verificarea evaluarii creantelor si datoriilor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute si inregistrarea diferentelor de curs.

    • verificarea inregistrarii amortizarilor mijloacelor fixe;

    • verificarea inregistrarii cheltuielilor cu impozitul pe profit/venit/specific;

    3. Efectuarea operatiunilor de delimitare in timp a veniturilor si cheltuielilor

    4. Inregistrarea rezervelor legale daca acestea nu au fost constituite ori daca s-a efectuat majorarea capitalului social
Sumele reprezentand rezerve constituite din profitul exercitiului financiar curent, in baza unor prevederi legale, se inregistreaza prin articolul contabil 129 "Repartizarea profitului" = 106 "Rezerve".

    5. Constituirea, revizuirea si ajustarea provizioanelor. Provizioanele trebuie revizuite la data fiecarui bilant si ajustate pentru a reflecta cea mai buna estimare curenta. In cazul in care pentru stingerea unei obligatii nu mai este probabila o iesire de resurse, provizionul trebuie anulat prin reluare la venituri. Provizioanele se evalueaza inaintea determinarii impozitului pe profit, tratamentul fiscal al acestora fiind cel prevazut de legislatia fiscala.

Situatiile financiare anuale se semneaza de persoanele abilitate potrivit legii. Aceste persoane abilitate potrivit legii sunt persoanele prevazute de Legea contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare care organizeaza si conduc contabilitatea. Astfel, conform art. 10 alin. (2) din aceasta lege contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare. Prin persoana imputernicita sa indeplineasca functia de director economic sau contabil-sef se intelege o persoana angajata potrivit legii, care are studii economice superioare si care are atributii privind conducerea contabilitatii entitatii.

Contabilitatea poate fi organizata si condusa si pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.

Asadar, situatiile financiare si raportarile contabile se semneaza de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Daca contabilitatea este organizata si condusa pe baza de contract de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania aceste persoane semneaza situatiile financiare.

De asemenea, situatiile financiare anuale se semneaza si de catre administratorul sau persoana care are obligatia gestionarii entitatii.

Nerespectarea reglementarilor privind semnarea situatiilor financiare anuale si, dupa caz, a situatiilor financiare anuale consolidate, precum si a raportarilor contabile constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 3.000 lei.
Situatiile financiare anuale sunt supuse aprobarii de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor.

Entitatile pot depune situatiile financiare anuale si documentele cerute de lege:

    • in format hartie si in format electronic, la registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata. Entitatile depun situatiile financiare anuale la registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, pe suport magnetic, impreuna cu situatiile financiare anuale listate cu ajutorul programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice, semnate potrivit legii.

    • sau numai in forma electronica pe portalul www.e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa.

 
Nedepunerea situatiilor financiare in termenul legal se sanctioneaza in functie de perioada de intarziere astfel:


    • de cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei, daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 1 si 15 zile lucratoare,
    • cu amenda de la 1.000 lei la 3.000 lei, daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 16 si 30 de zile lucratoare, si
    • cu amenda de la 1.500 lei la 4.500 lei, daca perioada de intarziere depaseste 30 de zile lucratoare.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X