email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contracte financiare pentru diferenta

contractefinanciarediferenta

Instrumente financiare derivate

- Contracte financiare pentru diferenta –

de drd. Monica Julean, autor Revista Romana de Monografii

Contractele Financiare pentru Diferenta, denumite prescurtat CFD ( Contract For Difference) sunt instrumente financiare derivate diferite de contractele futures clasice si constituie o alternativa de tranzactionare pentru investitorii pe piata de capital.

Un CFD este o intelegere intre un cumparator si un vanzator prin care acestia sunt de acord sa-si deconteze diferenta de valoare a unui activ intre momentul deschiderii si cel al inchiderii contractului. Diferenta este determinata prin referire la pretul unui activ suport - o actiune, un index, rata de schimb valutar si la perioada de detinere a respectivului CFD (intervalul de timp intre momentul deschiderii si inchiderii pozitiei) ) - sursa: www.sibex.ro .

Diferenta dintre CFD si contractul futures consta in faptul ca CFD este un instrument derivat care nu are scadenta, investitorii putand sa ramana pe pozitii atata timp cat considera necesar.

CFD pe actiuni se aseamana mai mult cu actiunile decat cu contractele futures pe actiuni, diferenta fiind ca ele nu confera detinatorilor dreptul de vot si ca permit investitorilor tranzactionarea pretului respectivelor actiuni cu o investitie initiala mult mai mica decat pe piata spot, fiind tranzactii in marja.

Marjele sunt concepute pentru a proteja stabilitatea financiara a pietei deoarece la tranzactionare apare implicit riscul unei pierderi, deoarece pretul poate sa se modifice impotriva asteptarilor investitorului.

Marja este un depozit care garanteaza ca investitorul isi va putea onora obligatiile in momentul lichidarii contractului. In timp ce Casa Romana de Compensatie calculeaza marjele pentru toti intermediarii (brokerii), acestia colecteaza de la clienti aceste garantii pentru pozitiile deschise pe piata CFD.

Marjele pentru CFD acopera cel putin o variatie maxima zilnica admisa pentru activul suport, in cazul actiunilor listate – minim 15% din valoarea acestora, iar intermediarii pot sa perceapa clientilor marje mai mari.

In Romania, CFD se tranzactioneaza la Bursa din Sibiu - SIBEX si beneficiaza de un sistem de compensare centralizata, Casa Romana de Compensatie (CRC) constituindu-se ca si contraparte centrala pentru toate tranzactiile.

La sfarsitul fiecarei zile de tranzactionare, pozitiile deschise pe contracte CFD sunt marcate la piata de catre Casa Romana de Compensatie.

Modificarile de pret pe piata CFD vor determina actualizarea sumei din contul de marja, investitorul putand sa retraga profitul acumulat in urma miscarilor favorabile a pretului fara a fi obligat sa-si inchida pozitia. In cazul in care suma din cont scade sub nivelul marjei, investitorul trebuie sa acopere pierderile temporare.

Contractele Financiare pentru Diferenta permit sa se profite de miscarile preturilor actiunilor fara a cumpara sau vinde de fapt aceste active.

Contractul ofera investitorului beneficiile unei investitii in actiuni, fara ca acesta sa detina actiunile respective.

Dreptul la dividende

In cazul in care emitentul actiunii suport pentru CFD distribuie dividende, fiecare pozitie CFD pe actiuni deschisa este ajustata astfel incat sa reflecte aceleasi efecte economice precum cele ale actiunii suport.

Acest lucru inseamna ca ori de cate ori are loc o actiune de acordare a dividendelor, ajustarile aferente se realizeaza prin decontare de fonduri -cumparatorii de CFD vor primi de la vanzatorii de CFD contravaloarea in cash a dividendelor.

Deschiderea unei pozitii long, de cumparator, presupune si plata unei dobanzi catre vanzator, investitorul aflat in pozitie short.

Dobanda pe contract - este platita zilnic de catre detinatorii de pozitii long si incasata de detinatorii de pozitii short. Rata dobanzii pe contract este stabilita de obicei in functie de rata dobanzii de referinta si este modificata ori de cate ori este modificata rata dobanzii de referinta.

Investitorii care detin pozitii deschise pe contracte CFD nu pot opta pentru livrarea fizica a activului suport, lichidarea pozitiilor se face prin decontare finala in fonduri la inchiderea pozitiei pe piata.

Principalele avantaje ale utilizarii contractelor CFD sunt urmatoarele:

· CFD-urile nu au scadenta. Ele sunt perpetue prin natura lor. Singura modalitate de a inchide o pozitie este de a efectua o tranzactie de sens invers celei initiale.

· CFD reflecta pretul activului suport: spre deosebire de alte forme ale derivatelor (options sau futures). Costurile investitiei si dividendele nu sunt reflectate in pretul CFD-urilor.

· Cumparatorii de CFD beneficiaza de drepturile financiare detinute de investitorii in actiuni, cum ar fi dreptul de a primi dividende.

· Spre deosebire de actiuni, unde un investitor de obicei cumpara si apoi vinde actiuni, prin contractele CFD se poate deschide direct o pozitie short (de vanzare) pentru a profita de scaderea preturilor.

EXEMPLU:

Actiunile societatii „M” se tranzactioneaza la pretul de 1 leu/ actiune.

Contractul CFD pe actiunile societatii „M” este pentru 100 de actiuni, se tranzactioneaza la pretul de 100 lei/contract si are o marja de 0,2 lei/actiune (20%).

Cursul actiunii „M” inregistreaza urmatoarele evolutii:

Ziua

Cursul actiunii

Diferenta de curs

Ziua 1

1,05

0,05

Ziua 2

1,10

0,05

Ziua 3

1,04

-0,06

Ziua 4

0,98

-0,06

In ziua 3, emitentul actiunii „M” repartizeaza dividende in suma de 0,1 lei/actiune

Investitorul aflat in pozitia „long”

Societatea Alfa estimeaza ca actiunile societatii „M” vor creste in urmatoarele zile. Alfa dispune achizitionarea a 6.000 de actiuni ale societatii „M” (60 contracte CFD) la pretul de 100 lei/contract.

In prima zi, investitorul trebuie sa depuna marja initiala plus dobanda pe contract si este expus variatiilor de marja.

Depuneri de numerar aferente:

Marja de 20% - 1200 lei

Dobanda pe care o plateste vanzatorului - 60 lei/zi

Comisionul practicat pentru astfel de operatiuni este de 0,5% - 30 lei

In zilele urmatoare investitorul trebuie sa plateasca doar dobanda pe contract si variatiile de marja, astfel incat aceasta sa nu scada sub nivelul de 1.200 lei.

Acesta mentine investitia pana in ziua a 3-a, cand isi incheie pozitia prin vanzarea contractelor detinute, la un pret de 1,04 lei/actiune.

Daca pretul evolueaza in defavoarea sa, investitorul va trebui sa completeze suma din contul de marja. Daca pretul urmeaza tendinta estimata initial, el va incasa in cont profitul rezultat in urma reevaluarii pozitiei sale la un pret mai mare decat cel de cumparare.

Situatia in contul de marja al investitorului

Ziua

Sold initial

Variatii

Sold final

0

0

marja

1200

1.200

1

1200

Diferenta de curs

0,05 x 6000

Dobanda platita vanzatorului

300

-60

1.500

1.440

2

1.440

Diferenta de curs

0,05 x 6000

Dobanda platita vanzatorului

300

-60

1.740

1.680

3

1680

Dobanda platita vanzatorului

-60

1.620

Dividende

0,1 x 6.000

600

2.220

Vanzare la cursul de 1,04

Diferenta de curs

- 0,06 x 6000

- 360

1.860

Ridica numerarul de la Casa de Compensatie

1.860

0

Inregistrarea in contabilitate a operatiilor

Ziua 0

· Depunerea marjei, dobanzii si comisioanelor aferente in contul deschis la broker

% = 5092 1.290

5081 „Varsaminte de efectuat pentru alte 1.200

„Alte titluri de plasament” investitii pe termen scurt”

666 60

„Cheltuieli privind dobanzile”

622 30

„Cheltuieli privind comisioanele si onorariile”

5092 = 5121 1.290

„Varsaminte de efectuat pentru alte „Conturi la banci in lei”

investitii pe termen scurt”

Ziua 1

· Inregistrarea castigului aferent contractelor CFD:

5081 = 768 300

„Alte titluri de plasament” „Alte venituri financiare”

 

· Inregistrarea dobanzii datorate vanzatorului:

666 = 461 60

„Cheltuieli privind dobanzile” „Debitori diversi”

· Retinerea dobanzii din contul de marja:

461 = 5081 60

„Debitori diversi” „Alte titluri de plasament”

Ziua 2

· Inregistrarea castigului aferent contractelor CFD:

5081 = 768 300

„Alte titluri de plasament” „Alte venituri financiare”

· Inregistrarea dobanzii datorate vanzatorului:

666 = 461 60

„Cheltuieli privind dobanzile” „Debitori diversi”

· Retinerea dobanzii din contul de marja:

461 = 5081 60

„Debitori diversi” „Alte titluri de plasament”

Ziua 3

 

· Inregistrarea dreptului de a primi dividende:

461 = 762 600

„Debitori diversi” „Venituri din investitii financiare pe termen scurt”

· Primirea dividendelor in contul de marja:

5081 = 461 600

„Alte titluri de plasament” „Debitori diversi”

· Inregistrarea dobanzii datorate vanzatorului:

666 = 461 60

„Cheltuieli privind dobanzile” „Debitori diversi”

· Retinerea dobanzii din contul de marja:

461 = 5081 60

„Debitori diversi” „Alte titluri de plasament”

· Inchiderea pozitiei “long” cu prin vanzarea contractelor pentru diferenta la pretul de 1,04, in scadere fata de ziua anterioara si incasarea sumelor din contul de marja deschis la broker):

 

% = 5081 2 .220

5121 „Alte titluri de plasament” 1.860

„Conturi la banci in lei”

6642 360

„Pierderi din investitiile pe termen

scurt cedate”

 

  • In situatia in care investitorul doreste sa isi mentina deschis contul la broker, pentru investitii ulterioare, evidentiaza numai pierderea aferenta vanzarii la un curs inferior celui de achizitie iar dividendele le putea transfera in contul de marja:

6642 = 5081 360

„Pierderi din investitiile pe termen „Alte titluri de plasament”

scurt cedate”

 

Soldul contului 5081 „Alte titluri de plasament” este 1.860 lei.

Investitorul aflat in pozitia „short”

Societatea Beta estimeaza ca actiunile societatii „M” vor scadea in urmatoarele zile. Beta dispune achizitionarea a 5.000 de actiuni ale societatii „M” (50 contracte CFD) la pretul de 100 lei/contract.

In prima zi, investitorul trebuie sa depuna.... CLICK AICI PENTRU REVISTA ROMANA DE MONOGRAFII CONTABILE

 

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contractefinanciarediferenta


Data aparitiei: 13 Aprilie 2010

Votati articolul "Contracte financiare pentru diferenta":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X