email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Monografie contabila: Asocieri in participatiune

asocieri in participatiunemonografii contabileCodul comercialCodul fiscalOMFP 3055/2009OMFP 3512/2008

 

de Mihaela Benta, valabil la 06-Aug-2010

Intrebare: Totul despre contract de asociere in participatiune cu o persoana juridica cu acelasi cod CAEN 9200 (monografie contabila) si cum anume se poate tine contabilitatea distinct in programul de contabilitate ciel.

DETALII CLICK AICI

Raspuns:

Vom elabora acest raspuns prin detalierea unor aspecte aplicabile activitatii cu cod  CAEN 9200 (jocuri de noroc) insa si prin enuntarea unor dispozitii comune sau situatii intalnite in practica.
 
Pentru a raspunde la intrebare va reamintim cadrul legal aplicabil asocierii in participatiune:
Art. 251 – 256 din Codul comercial, ce reglementeaza contractul de participatiune. Astfel, acesta este intotdeauna intocmit in forma scrisa si va cuprinde cel putin elementele:


-partile cu date de identificare                                
-obiectul participatiunii, cota fiecarui participant,
-sediul participatiunii                      
-drepturile si obligatiile fiecarui participant                                                    
-conditiile de incetare a contractului                                                  
-foarte important din punctul nostru de vedere este desemnarea persoanei ce va conduce evidenta contabila si va asigura reprezentarea si decontarea cu autoritatile fiscale.
 
Potrivit art. 127 alin. (10) din Codul fiscal, asocierarea in participatiune in baza unui contract, nu conduce la o noua persoana platitoare de TVA. Acest lucru este subanteles deoarece participatiunea nu are personalitate juridica. Se retine acest aspect din prisma celuilalt asociat, avand in vedere ca jocurile de noroc sunt scutite de TVA, fara drept de deducere conform art. 141 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal.                     
 
Mijloacele fixe sunt aportate la participatiune la valoarea contabila de intrare (costul istoric). Proprietarii nu mai continua amortizarea in evidenta proprie. Participatiunea evidentiaza amortizarea acestora conform regulilor stabilite deja. Licentele pentru mesele de joc in opinia noastra nu pot fi transferate.
 
Acest punct de vedere privind amortizarea difera de modul descris in utilizarea contului 458,  din OMFP 3055/2009, insa va reamintim ca prin transferul activului imobilizat, acesta nu se mai afla la proprietar ci la participatie.
 
Din punctul de vedere al decontarii cheltuielilor si veniturilor cu asocierea din participatiune se va utiliza formularul de decont de cheltuieli/venituri in participatiune, reglementat de OMFP 3512/2008, privind documentele utilizate in activitatea financiar contabila. Va recomandam utilizarea intocmai a acestui document, autoritatile fiscale tinand cont atat de forma cat si de continutul documentului.
 
Avand caracterul oricarei cheltuieli si amortizarea se deconteaza la participanti pe baza de decont de cheltuieli. Facem precizarea ca pentru a fi deductibila se vor respecta ambele reguli de la art. 21 alin. (1) din Codul fiscal, respectiv se deduce amortizarea aferenta unor venituri taxabile, iar ca metoda se permite una dintre cele stabilite de art. 24 din Codul fiscal.
 
Participatiunea conduce contabilitatea conform OMFP 3055/2009, privind contabilitatea armonizata cu directivele comunitare, fara a avea obligatia intocmirii situatiilor anuale.  Din punctul de vedere al utilizarii softului comercializat de compania CIEL, nu cunoastem funtionarea tehnica a acestuia, persoana ce editeaza acest raspuns, utilizeaza un alt produs. Insa consideram ca puteti sa il folositi pana la nivel de balanta intocmai ca pentru o societate comerciala. 
                           
Este obligatoriu intocmirea documentelor justificative pentru operatiile contabile. Activitatile sunt consemnate in documente, asa cum se inregistreaza in evidenta unei societati comerciale. Formatul si modul de utilizare a acestor documente este stabilit de OMFP 3512/2008, privind documentele utilizate in activitatea financiar contabila.
Avand in vedere prestarea de servicii pentru persoane fizice se necesita utilizarea casei de marcat fiscala si evident inregistrarea punctului de lucru la Registrul comertului.
 
Va anexam o monografie contabila pentru contract in participatiune ca model, avand observatia ca nu putem elabora una exact pe situatia dvs deoarece nu ati precizat procentele in care asociatii isi transfera veniturile si cheltuielile.
 
Structura transferurilor se realizeaza prin intermediul contului 458 – Decontari cu asociatii.
 
Avand in vedere marea majoritate de operatii ce pot fi efectuate intr-o participatiune vom exemplifica cu transferul unui activ, a unei cheltuieli si a unui venit.
 
Aport un activ, de exemplu un echipament, a unei sume de bani si a unui stoc de marfa:           
a)213A (Asociat A) = 458 A (Analitic distinct )                         
b)5311 = 458 B (Asociat B) Analitic distinct, pentru suma depusa in caserie.
c)371 (asociat B) = 458 Analitic distinct, pentru stocul  de marfa.
d)Obtinerea unui venit la nivelul participatiunii, din jocul de noroc articol contabil 4111 = 708
e)Decontarea venitului catre asociati articol contabil 708 = 458 A sau B
f) Efectuarea unei cheltuieli cu un serviciu de la un tert 628 = 401
g)Decontarea catre participanti 458 Analitic distinct = 628

In exemplul nostru au fost prezentate secvential cateva inregistrari. In cazul practic va recomandam sa urmariti intotdeauna existenta relatiei activ = pasiv, aplicand corect si cu atentie acest fundament veti observa ca la finalizarea contractului de participatiune soldul contului 458 este soldat.

.... CITESTE DETALII CLICK AICI

NOUTATI din Legislatia Contabila

[LIVE] Participati la Conferinta Nationala de Contabilitate din 2 Iulie


Va invitam la Video Conferinta
Nationala de Fiscalitate si Contabilitate


Atentie! Video Conferinta din 2 iulie 2024 de la Bucuresti
va fi transmisa LIVE pe Internet! 

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
asocieri in participatiunemonografii contabileCodul comercialCodul fiscalOMFP 3055/2009OMFP 3512/2008


Data aparitiei: 06 August 2010

Votati articolul "Monografie contabila: Asocieri in participatiune":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X