Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Asociere in participatie. Cum se intocmeste balanta de verificare? EXEMPLU

Data aparitiei: 10 August 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
balanta de verificareDecont pentru operatiuni in participatieprofitul impozabilasociereparticipatieOMFP 1802/2014

O noua intrebare ne conduce, prin cele ce urmeaza, la un nou studiu de caz:

"In cazul unei asocieri in participatiune intre doua societati comerciale, cum se intocmeste balanta de verificare, distincta de cea a activitatii proprii?".

Iata si raspunsul consultantului nostru fiscal:

Conform pct. 425 din, "SECTIUNEA 4.14, Contabilitatea operatiunilor realizate in cadrul contractelor de asocieri in participatie, societatea care conduce evidenta asocierii in participatie tine evidenta si intocmeste balanta de verificare distincte de cele corespunzatoare activitatii proprii.

La sfarsitul perioadei de raportare, cheltuielile si veniturile inregistrate pe naturi se transmit pe baza de decont fiecarui asociat, in vederea inregistrarii acestora in contabilitatea proprie.

La data bilantului, bunurile de natura stocurilor, creantelor, disponibilitatilor, precum si a datoriilor asocierii in participatie, se inscriu in situatiile financiare anuale ale asociatului care conduce evidenta asocierii.

Astfel, toate operatiunile provenite din activitatea de asociere in participatie vor fi contabilizate distinct intr-o alta balanta decat balanta  intocmita pentru activitatea proprie . In contabilitatea proprie se vor inregistra cheltuielile si veniturile inregistrate pe naturi transmise pe baza decontului pentru operatiuni in participatie.

"Decont pentru operatiuni in participatie" (Cod 14-4-14), se intocmeste de catre unitatea care tine contabilitatea asocierilor in participatie, lunar, in doua exemplare, pe fiecare coparticipant, cu veniturile si cheltuielile ce revin potrivit cotelor prevazute in contractele de asociere incheiate.
La sfarsitul fiecarei perioade de raportare cheltuielile si veniturile inregistrate pe naturi se transmit pe baza de decont fiecarui asociat ( inclusiv societatii care conduce evidenta asocierii ) in functie de proportia detinuta de fiecare asociat in cadrul asocierii in participatie, prevazuta in contractul de asociere, in vederea inregistrarii acestora in contabilitatea proprie.
Cheltuielile si veniturile vor fi grupate pe conturi din clasele de conturi de cheltuieli si venituri, potrivit planului de conturi general aplicabil.
In decont se inscriu si alte transferuri, reprezentand valoarea mijloacelor banesti, a profitului realizat, amortizarea mijloacelor fixe si alte sume rezultate din operatiunile in participatie.

Cu ajutorul contului 458 "Decontari din operatiuni in participatie" se tine evidenta decontarilor din operatiuni in participatie, respectiv a decontarii cheltuielilor si veniturilor realizate din operatiuni in participatie, precum si a sumelor virate intre coparticipanti. Contul 458 "Decontari din operatiuni in participatie" este un cont bifunctional iar functiune lui este redata in continutul reglementarilor contabile.

    In contabilitatea participatiunii – societatea desemnata pentru conducerea evidentei asocierii:

Aport asociati:
5311/5121=458 analitic pentru fiecare asociat.
Achizitie marfa:
% = 401
371
4426
Vanzare marfa:
4111                =          %
                               707
                              4427
Plata furnizori:
401=5311/5121
Incasare client:
5311/5121=4111
Descarcat gestiune marfa vanduta:
                  607 = 371
  Transfer lunar al veniturilor si chetuielilor la asociati, conform procentului stabilit contractual
    707 = 458 (analitic asociat)
   458(analitic asociat)   = 607
B) In  contabilitatea proprie a societatii comerciale se va efectua urmatoarele inregistrari:
Preluarea veniturilor cuvenite din asociere:
458        =         707
Preluarea cheltuielilor cuvenite din asociere:
607        =         458
Din punct de vedere fiscal, conform art. 28 alin. (3)  din Legea 571/2003 privind Codul fiscal,  intr-o asociere fara personalitate juridica intre doua sau mai multe persoane juridice romane, veniturile si cheltuielile inregistrate se atribuie fiecarui asociat, corespunzator cotei de participare din asociere.

Astfel, veniturile si cheltuielile din asociere se includ in profitul impozabil al fiecarui asociat. Acestea nu se raporteaza distinct.
        
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil, consultant fiscal

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X