O noua intrebare ne conduce, prin cele ce urmeaza, la un nou studiu de caz:
"In cazul unei asocieri in participatiune intre doua societati comerciale, cum se intocmeste balanta de verificare, distincta de cea a activitatii proprii?".
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Iata si raspunsul consultantului nostru fiscal:
Conform pct. 425 din, "SECTIUNEA 4.14, Contabilitatea operatiunilor realizate in cadrul contractelor de asocieri in participatie, societatea care conduce evidenta asocierii in participatie tine evidenta si intocmeste balanta de verificare distincte de cele corespunzatoare activitatii proprii.
La sfarsitul perioadei de raportare, cheltuielile si veniturile inregistrate pe naturi se transmit pe baza de decont fiecarui asociat, in vederea inregistrarii acestora in contabilitatea proprie.
La data bilantului, bunurile de natura stocurilor, creantelor, disponibilitatilor, precum si a datoriilor asocierii in participatie, se inscriu in situatiile financiare anuale ale asociatului care conduce evidenta asocierii.
Astfel, toate operatiunile provenite din activitatea de asociere in participatie vor fi contabilizate distinct intr-o alta balanta decat balanta intocmita pentru activitatea proprie . In contabilitatea proprie se vor inregistra cheltuielile si veniturile inregistrate pe naturi transmise pe baza decontului pentru operatiuni in participatie.
"Decont pentru operatiuni in participatie" (Cod 14-4-14), se intocmeste de catre unitatea care tine contabilitatea asocierilor in participatie, lunar, in doua exemplare, pe fiecare coparticipant, cu veniturile si cheltuielile ce revin potrivit cotelor prevazute in contractele de asociere incheiate.
La sfarsitul fiecarei perioade de raportare cheltuielile si veniturile inregistrate pe naturi se transmit pe baza de decont fiecarui asociat ( inclusiv societatii care conduce evidenta asocierii ) in functie de proportia detinuta de fiecare asociat in cadrul asocierii in participatie, prevazuta in contractul de asociere, in vederea inregistrarii acestora in contabilitatea proprie.
Cheltuielile si veniturile vor fi grupate pe conturi din clasele de conturi de cheltuieli si venituri, potrivit planului de conturi general aplicabil.
In decont se inscriu si alte transferuri, reprezentand valoarea mijloacelor banesti, a profitului realizat, amortizarea mijloacelor fixe si alte sume rezultate din operatiunile in participatie.
Cu ajutorul contului 458 "Decontari din operatiuni in participatie" se tine evidenta decontarilor din operatiuni in participatie, respectiv a decontarii cheltuielilor si veniturilor realizate din operatiuni in participatie, precum si a sumelor virate intre coparticipanti. Contul 458 "Decontari din operatiuni in participatie" este un cont bifunctional iar functiune lui este redata in continutul reglementarilor contabile.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
In contabilitatea participatiunii – societatea desemnata pentru conducerea evidentei asocierii:
Aport asociati:
5311/5121=458 analitic pentru fiecare asociat.
Achizitie marfa:
% = 401
371
4426
Vanzare marfa:
4111 = %
707
4427
Plata furnizori:
401=5311/5121
Incasare client:
5311/5121=4111
Descarcat gestiune marfa vanduta:
607 = 371
Transfer lunar al veniturilor si chetuielilor la asociati, conform procentului stabilit contractual
707 = 458 (analitic asociat)
458(analitic asociat) = 607
B) In contabilitatea proprie a societatii comerciale se va efectua urmatoarele inregistrari:
Preluarea veniturilor cuvenite din asociere:
458 = 707
Preluarea cheltuielilor cuvenite din asociere:
607 = 458
Din punct de vedere fiscal, conform art. 28 alin. (3) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, intr-o asociere fara personalitate juridica intre doua sau mai multe persoane juridice romane, veniturile si cheltuielile inregistrate se atribuie fiecarui asociat, corespunzator cotei de participare din asociere.
Astfel, veniturile si cheltuielile din asociere se includ in profitul impozabil al fiecarui asociat. Acestea nu se raporteaza distinct.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil, consultant fiscal