In randurile de mai jos, discutam despre un contract de asociere in participatie fara personalitate juridica pentru constuctia unui ansamblu rezidential pe o perioada de 3 ani. Contractul este incheiat intre doua companii private romanesti. Compania 1 vine in participatie cu terenul. Compania 2 vine in participatie cu investitia si tine evidenta contabila a asocierii.
In schimbul aducerii in participatie a terenului, compania 1 va primi 15% din valoarea de vanzare fara TVA a intregului ansamblu imobiliar, dupa cum urmeaza:
- suma de 100.000 euro in transe egale timp de 36 luni,
- restul sumei pana la concurenta valorii de 15% din valoarea totala a imobilului fara TVA va fi achitata ponderat in raport cu suma platita ca avans.
- Ian 2039 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2096 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Ian 20100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 151, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, editia 76, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Vom stabili astfel daca se inregistreaza contractul la Administratia Financiara, daca pentru factura emisa de catre Compania 1 pentru avansul lunar se va aplica TVA si in ce cota.
De asemenea, vom raspunde urmatoarelor intrebari:
"La finalizarea contractului de asociere in participatiune Compania 1 va factura 15% din valoarea imobiluilui din care va storna avansul incasat?
Avansul incasat reprezinta venit din vanzare imobile sau reprezinta din comision (cota de participatie)?
Care este cota de TVA aplicata deoarece la vanzarea imobilelor cota TVA este diferentiata in functie de cumparator?"
Contractul de asociere in participatiune nu se inregistreaza la ANAF. Daca lucrati ca o asociere in participatiune, atunci Compania 1 va primi veniturile pe baza de Decont – conform contractului de asociere in participatiune - si nu trebuie sa factureze absolut nimic.
Compania 1 va factura numai daca vinde Companiei 2 terenul in rate , fara nicio legatura cu asocierea in participatiune. Fiind vorba despre o vanzare de teren – chiar daca suma finala se calculeaza in functie de valoarea imobilului ce va fi construit –cota de TVA ar fi de 20% si, daca ambele firme sunt
Cartea Verde a Contabilitatii
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Conform Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal:
"102. (1) In aplicarea prevederilor art. 269 alin. (11) si art. 321 alin. (5) din Codul fiscal, asocierilor in participatiune sau altor asocieri tratate drept asocieri in participatiune, denumite in continuare asocieri, li se aplica prevederile de la alin. (3) - (16), daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) veniturile si cheltuielile asocierii sunt contabilizate de asociatul administrator si sunt repartizate pe baza de decont fiecarui asociat corespunzator cotei de participare in asociere, conform prevederilor art. 321 alin. (5) din Codul fiscal;
b) persoana desemnata prin contractul incheiat intre parti sa reprezinte asocierea, denumita in continuare asociatul administrator, este persoana care emite facturi in nume propriu catre terti pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii realizate de asociere;
c) scopul asocierii este livrarea de bunuri/prestarea de servicii catre terti. Aceasta conditie se considera indeplinita inclusiv in situatia in care, pe langa livrarea de bunuri/prestarea de servicii catre terti se efectueaza si livrari/prestari intre membrii asociati conform alin. (6).
(2) In sensul alin. (1) participatiile la o asociere pot consta in bunuri, servicii sau in bani.
(3) Bunurile care sunt puse la dispozitia asocierii de catre membrii sai fara plata, ca aport la asociere in limita cotei de participare stabilite prin contract, nu constituie livrare de bunuri cu plata in sensul art. 270 din Codul fiscal.
(4) Serviciile care sunt prestate de membrii unei asocieri corespunzand partii ce i-a fost repartizata fiecaruia dintre ei in acel contract, care sunt menite sa duca la obtinerea unui rezultat comun, nu constituie servicii efectuate cu plata in sensul art. 268 coroborat cu art. 271 din Codul fiscal. Faptul ca aceste operatiuni sunt desfasurate de asociatul administrator este irelevant in acest sens.
(5) Repartizarea pe baza de decont a veniturilor asocierii, in limita cotei de participare stabilite prin contract, de catre asociatul administrator catre membrii asocierii nu este considerata ca fiind plata pentru bunurile/serviciile prevazute la alin. (3) si (4). Repartizarea cheltuielilor asocierii de catre asociatul administrator, pe baza de decont, in limita cotei de participare stabilite prin contract, nu reprezinta operatiuni in sfera de aplicare a TVA.
(…)"
"(17) In cazul operatiunilor realizate de o asociere pentru care nu sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (1), nu se aplica regulile asocierii prevazute la alin. (3) – (16)."
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil