email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sfatul expertului Robert Gearba: Asocierea in participatiune

Contractul de asociere in participatiuneOMFP nr. 1802/2014decontasocierea in participatiune

Exista situatii in care persoane fizice sau societati dispun de active pe care ar dori sa le utilizeze, dar nu dispun de finantarea necesara sau de know-how-ul corespunzator.

Una din variantele pe care o pot alege sa o aplice este sa se asocieze cu un partener in vederea exploatarii in comun a respectivei afaceri. Astfel, fiecare dintre parti isi va pune in valoare punctele forte, astfel incat asocierea dintre ele sa conduca la rezultate mai bune decat daca ele ar fi actionat in mod separat.

Aceasta asociere trebuie formalizata printr-un contract scris – din punct de vedere legal, contractul de asociere in participatiune este un contract prin care doua sau mai multe persoane fizice si/sau juridice convin sa creeze o asociere in care sa contribuie anumite bunuri in vederea exercitarii in comun a unor activitati comerciale, cu scopul de a imparti profitul obtinut.

Contractul de asociere in participatiune trebuie sa cuprinda urmatoarele clauze minime:

  • partile contractante si conducatorul asocierii
  • obiectul si durata contractului
  • organizarea activitatii asocierii
  • participarea la beneficii si pierderi
  • incetarea inainte de termen
  • excluderea si sau retragerea asociatilor
  • procedura de lichidare
  • forta majora
  • dispozitii finale.

Potrivit legislatiei aplicabile (Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, sectiunea 3), asocierea in participatiune nu poate dobandi personalitate juridica si nu constituie fata de terti o persoana distincta de persoana asociatilor. Asociatii raman proprietarii bunurilor puse la dispozitia asociatiei, dar pot conveni ca bunurile aduse in asociere, precum si cele obtinute in urma folosirii acestora sa devina proprietate comuna.

Asociatii, chiar actionand pe contul asocierii, contracteaza si se angajeaza in nume propriu fata de terti. Cu toate acestea, daca asociatii actioneaza in aceasta calitate fata de terti sunt tinuti solidar de actele incheiate de oricare dintre ei.

Din punct de vedere financiar-contabil, OMFP nr. 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate prevede la sectiunea 4.14 ca evidenta asocierii in participatie se organizeaza atat la nivelul asocierii, cat si in contabilitatea fiecarui coparticipant cu ajutorul contului 458 "Decontari din operatiuni in participatie", analitic distinct pe fiecare coparticipant.

Societatea care conduce evidenta asocierii in participatie tine evidenta si intocmeste balanta de verificare distincte de cele corespunzatoare activitatii proprii.

In ceea ce priveste imobilizarile corporale si necorporale puse la dispozitia asocierii, acestea sunt cuprinse in evidenta contabila a celui care le detine in proprietate.

Cheltuielile si veniturile determinate de operatiunile asocierilor in participatie se contabilizeaza distinct de catre unul dintre asociati, conform prevederilor contractului de asociere, iar la sfarsitul perioadei de raportare, cheltuielile si veniturile inregistrate pe naturi se transmit pe baza de decont fiecarui asociat, in vederea inregistrarii acestora in contabilitatea proprie.

La data bilantului, bunurile de natura stocurilor, creantelor, disponibilitatilor, precum si a datoriilor asocierii in participatie, se inscriu in situatiile financiare anuale ale asociatului care conduce evidenta asocierii.

Din punct de vedere fiscal, asocierea in participatiune nu este o persoana impozabila distincta in intelesul impozitului pe profit; veniturile si cheltuielile inregistrate se atribuie fiecarui asociat, corespunzator cotei de participare in asociere. Asociatii din cadrul unei asocieri in participatiune isi desemneaza asociatul care va organiza contabilitatea asocierii, acesta din urma trasmitand catre membrii asociatiei veniturile si cheltuielile corespunzator cotei de participare in asociere, pe baza documentului "decont privind operatinile in participatiune ".

 


de Robert Gearba

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Contractul de asociere in participatiuneOMFP nr. 1802/2014decontasocierea in participatiune


Data aparitiei: 25 Ianuarie 2017

Votati articolul "Sfatul expertului Robert Gearba: Asocierea in participatiune":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X