Consiliul Fiscal arata ca reducerea cotei unice de la 16% la 10% comporta riscuri semnificative pentru indeplinirea tintelor bugetare pe termen mediu asumate in programul sustinut de FMI, UE si BM, si solicita Camerei Deputatilor sa fie respectate prevederile Legii responsabilitatii fiscale.
"Consiliul Fiscal isi exprima ingrijorarea cu privire la faptul ca pasii procedurali prevazuti de Legea responsabilitatii fiscale nu au fost respectati, in conditiile in care avizul Consiliului referitor la respectivul act normativ nu a fost solicitat. In plus, avizul Guvernului privind initiativa legislativa in cauza este negativ, iar aceasta nu este insotita de propuneri de compensare a impactului financiar asupra bugetului general consolidat, desi consecintele asupra echilibrului bugetar sunt majore", se spune intr-un comunicat al Consiliului Fiscal.
Potrivit Legii responsabilitatii fiscale, in cazul unor propuneri de acte normative care conduc la diminuarea veniturilor bugetare trebuie realizata o fisa financiara, avizata de Ministerul Finantelor Publice si Consiliul Fiscal, conform caruia impactul financiar a fost luat in calcul in prognoza veniturilor bugetare si nu afecteaza tintele bugetare anuale si pe termen mediu.
Daca avizul nu este dat de MFP si Consiliu trebuie facute propuneri pentru compensarea impactului financiar respectiv, prin majorarea altor venituri bugetare.
Astfel, Consiliul solicita Camerei Deputatilor sa se asigure ca prevederile Legii responsabilitatii fiscale sunt respectate.
"Mentionam de asemenea faptul ca tintele bugetare pe termen mediu au fost validate de catre Senatul României cu ocazia aprobarii Strategiei fiscal-bugetare 2011-2013 in data de 17 noiembrie. In plus, ar fi pusa in pericol respectarea termenului limita 2012 pentru corectarea deficitului excesiv in conformitate cu recomandarea Consiliului ECOFIN din 16 februarie 2010, reiterata in sedinta acestuia din 19 octombrie", se mai spune in comunicat.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Potrivit acordurilor cu FMI si UE, deficitul bugetar ar urma sa scada de la 6,8% din PIB in acest an la 4,4% din PIB in 2011. In 2012, deficitul bugetar nu ar trebui sa treaca de 3% din PIB.
La un Produs Intern Brut estimat la 126 miliarde de euro pentru anul viitor, statul nu ar incasa la buget 1,26 miliarde de euro daca scade la 10% cota de impozitare incepând cu 1 ianuarie 2011.
In opinia Consiliului Fiscal, o eventuala nerespectare a angajamentelor de consolidare fiscala asumate ar fi sanctionata de pietele financiare internationale, mai ales având in vedere contextul european actual.
Senatul a adoptat, marti, o propunere legislativa pentru reducerea, de la 16% la 10%, a cotei de impozitare aferente veniturilor din activitati independente, salarii, cedarea folosintei bunurilor, investitii, pensii, activitati agricole, premii si alte surse.
Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat, dupa votul din Senat pentru reducerea cotei unice de impozitare, ca Guvernul elaboreaza proiectul bugetului de stat pe anul 2011 pe baza cotei de 16%. El a mai spus ca este convins ca initiativa legislativã va fi respinsa in Camera Deputatilor.
De asemenea, Ialomitianu a afirmat ca proiectul bugetului de stat pentru 2011 va fi prezentat Parlamentului dupa adoptarea legilor care stau la baza elaborarii bugetului, in principal legea salarizarii unitare si legea pensiilor.
Sursa: MEDIAFAX.RO