Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal si economist-sef Raiffeisen Bank, a prezentat un raport referitor la conformarea la plata taxelor si impozitelor in Romania, precizand insa ca opiniile exprimate sunt opinii personale ale autorului si nu implica institutiile cu care este asociat.
Referitor la povara taxelor si impozitelor, acesta a amintit ca totalul taxelor platite de catre companii in Romania este usor peste media europeana.
In ce priveste calitatea institutiilor, sunt amintite urmatoarele aspecte:
• Aplicarea corecta si eficienta a codului fiscal si a altor reglementari joaca un rol crucial in dimensiunea economiei ascunse.
• Birocratia si coruptia sunt asociate cu o economie ascunsa mai mare;
• Domnia legii, siguranta dreptului de proprietate si aplicarea stricta a contractelor stimuleaza activitatile formale.
Reglementarile din piata muncii reprezinta un factor esential pentru dimensiunea economiei ascunse.
Nivelul si calitatea serviciilor publice (1)
• Cerc vicios: economie ascunsa mare - venituri bugetare mici - calitate si cantitate scazuta a serviciilor publice - taxe mai mari pentru cei care platesc - economie ascunsa mai mare.
Nivelul si calitatea serviciilor publice (2)
Examen Consultant Fiscal 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Infrastructura, educatia si sanatatea – slabiciunile Romaniei in materie de competitivitate
Contractul social/psihologic in plata taxelor
• Conformarea voluntara la plata taxelor este determinata de un contract psihologic/social cu drepturi si obligatii intre cetatean/platitor de taxe si impozite si stat/autoritate fiscala.
• Conformarea este mai mare daca calitatea serviciilor primite de cetateni este mai buna si tratamentul primit din partea administratiei fiscale este unul corect, de parteneriat si nu unul de subordonare.
CONCLUZIE
Conformarea voluntara va creste semnificativ numai daca calitatea serviciilor primite de cetateni este mai buna si tratamentul primit din partea administratiei fiscale va fi unul corect, de parteneriat si nu unul de subordonare.