Cum poti testa un sistem de serviciu destinat asistentei unor clienti? Suni la numarul afisat si destinat celor care ar trebui sa beneficieze de asistenta sau de serviciile anuntate. De multe ori, astfel de concluzii nu sunt dintre cele mai fericite.
Acesta pare sa fie si cazul concluziilor trase de presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, care a pus mana pe telefon si a sunat la ANAF, mai exact, la Serviciul de Asistenta Contribuabili.
Acesta a mentionat astfel ca Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala are mari deficiente la partea de asistenta pentru contribuabili, asa cum scrie Startupcafe.ro. Mai mult, potrivit aceleiasi surse, Ionut Dumitru considera ca multi dintre romani nu-si platesc taxele din cauza a ceea ce a fost numit "instinct de autoaparare", in contextul in care statul guverneaza ineficient veniturile colectate.
"Romania are o pondere foarte mare a economiei ascunse. Anul trecut am avut doar 33,4% din produsul intre brut (PIB), venituri bugetare totale, sub mediile europene. Din anul 2000 si pana acum, veniturie bugetare s-au situat la 33% din PIB, veniturile fiscale la 27-28% din PIB . Indiferent de nivelul taxelor, pare ca in Romania contribuabilii sunt dispusi sa plateasca doar atat", a explicat Ionut Dumitru, in cadrul unei conferinte organizate joi de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, conform Startupcafe.ro.
Acesta a amintit astfel care sunt, in opinia sa, principalele patru motive care ii fac pe cetatenii romani sa evite sa isi plateasca taxele:
- exista lacune in functionarea sistemului de asistenta pentru contribuabili al ANAF:
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024 Cartea verde a Contabilitatii varianta online
"Partea de asistenta contribuabil este foarte deficitara si am trait-o pe pielea mea. Am dat telefon, ca orice cetatean, la <
- de asemenea, Ionut Dumitru considera ca veniturile cheltuite ineficient de catre stat reprezinta un obstacol in calea conformarii voluntare, amintind ca exista "o mare problema la eficienta cheltuielilor bugetare" si ca, desi s-a cheltuit enorm, rezultatele nu prea se vad.
- presedintele Consiliului Fiscal a amintit si de taxele si impozitele mari pe care le au de platit cetatenii, precizand in acest sens ca "sistemul taxelor este dezechilibrat, cu impozitare mica in zona profitului companiilor si relativ mare pe zona de contributii la asigurarile sociale" si ca se mentine o impozitare semnificativa a muncii.
- o alta problema care se mentine o reprezinta lipsa de predictibilitate a modificarilor legislative, alaturi de birocratie.