Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Planul de conturi general 2025"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Planul de conturi general 2025
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Contributii datorate pentru activitati independente

Data actualizarii: 10 Ianuarie 2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
impozit pe venitcheltuieli deductibilecontributii

Intrebare:
Un medic de familie are incheiat un contract cu Casa de Pensii si plateste 10.5 si respectiv 20.8 % dintr-un venit asigurat. Aceste cheltuieli sunt deductibile?

Raspuns:
Veniturile realizate de medicii de familie din activitatea desfasurata in mod independent sunt tratate din punct de vedere fiscal drept venituri din activitati independente din desfasurarea unei profesii libere si supuse regulilor prevazute la art. 48 din Codul fiscal indiferent daca activitatea este desfasurata pe baza certificatului de libera practica inregistrat direct la administratia fiscala sau prin organizarea activitatii in cadrul cabinetului medical.

Impozitul pe venit datorat de persoanele fizice care desfasoara activitati independente se plateste in cursul anului de catre acestea prin efectuarea de plati anticipate cu titlu de impozit urmare a depunerii declaratiei privind veniturile si cheltuielile estimate (formularu 220) sau pe baza veniturilor din anul precedent. in cursul anului, persoana fizica este supusa asadar platilor anticipate trimestriale potrivit art. 82 alin. (3) din Codul fiscal.

Impozitul pe venitul net anual impozabil datorat este declarat de persoana fizica prin completarea formularului 200 - Declaratie de impunere. Medicul ce desfasoara o profesie libera in mod independent are obligatia determinarii si declararii venitului net anual si a impozitului datorat pe venitul net anual impozabil si a stabilirii diferentelor de impozit anual rezultat din regularizarea impozitului anual datorat cu platile anticipate.

Din venitul brut realizat din activitati independente se admit la deducere numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, astfel cum rezulta din evidentele contabile conduse de contribuabili, cu respectarea prevederilor art. 48 alin. (4) - (7) din Codul fiscal. In conformitate cu art. 48 alin. (5) lit. j) din Codul fiscal, „cheltuielile reprezentand contributii sociale obligatorii pentru [...] contribuabili” sunt cheltuieli deductibile la calculul venitului net din activitati independente. Totodata in temeiul acestei reglementari, liniuta a 15-a de la pct. 38 din Normele metodologice pentru aplicarea Codului fiscal (Hotarârea Guvernului nr. 44/2004 astfel cum a fost modificata de Hotarârea Guvernului nr. 610/2005) vine sa precizeze faptul ca sunt deductibile „cheltuielile reprezentand contributiile pentru asigurarile sociale, [...] pentru contribuabil [...].”

Contributia la asigurarile sociale este o contributie obligatorie pentru medic in calitate de persoana fizica ce desfasoara o profesie liberala, in temeiul art. 5 alin. (1) pct. IV. Lit. d) si art. 61 alin. (1) din Legea nr. 19/2000. Asadar medicul va considera drept o cheltuiala deductibila la determinarea venitului net din activitati independente, contributia la asigurarile sociale platita in calitate de persoana asigurata care realizeaza venituri din activitati independente.

in temeiul art. 5 alin. (1) pct. IV. Lit. d) si art. 61 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii in sistemul public de asigurari sociale, având prin urmare obligativitatea contribuirii la acest sistem. Sunt obligate sa depuna declaratie de asigurare persoanele care realizeaza venituri ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 5 alin. (1) pct. IV din Legea nr. 19/2000, indiferent de nivelul veniturilor realizate anual.

Asadar, si medicii in calitate de persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente care au cel putin vârsta de 18 ani sunt obligate sa se asigure pe baza declaratiei de asigurare pe care trebuie sa o depuna in termen de 30 de zile de la data incadrarii in situatia respectiva la casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau de resedinta. Venitul lunar asigurat este cel stabilit de persoana fizica prin declaratia de asigurare. Persoane autorizate sa desfasoare activitati independente datoreaza integral cota de contributie de asigurari sociale corespunzatoare conditiilor de munca in care isi desfasoara activitatea.

Pentru anul 2010, cotele de contributie de asigurari sociale se stabilesc dupa cum urmeaza:
a) 31,3% pentru conditii normale de munca;
b) 36,3% pentru conditii deosebite de munca;
c) 41,3% pentru conditii speciale de munca.

Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, reglementeaza prin art. 61 alin. (2) exceptia de la obligativitatea depunerii acestei declaratii de asigurare pentru persoanele fizice autorizare sa desfasoare activitati independente, daca beneficiaza de una dintre categoriile de pensii prevazute de Legea nr. 19/2000 sau daca desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca. Plata contributiei de asigurari sociale se face in mod obisnuit lunar de catre asigurati pe baza calculului efectuat si comunicat de casele teritoriale de pensii la care sunt asigurati urmare, dar se poate face si anticipat pe o perioada de cel mult 12 luni calculata de la data la care se face plata.

Facem precizarea ca in calitate de persoana fizica ce desfasoara o activitate independenta, aveti obligatia de a contribui si la FNASS. in aces sens aveti obligatii privind contributia la asigurarile sociale de sanatate, in temeiul art. 257 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in sanatate si contributia pentru concedii si indemnizatii, in temeiul art. 1 alin. (2) lit. d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2006 privind concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.


Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Planul de conturi general 2025"


X