email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Exercitarea optiunii de a plati impozit pe veniturile microintreprinderilor

microintreprindereveniturisistem de impunerepiata de capital

ANAF informeaza contribuabilii, persoane juridice romane, care se infiinteaza in cursul unui an fiscal si care au optat de la infiintare pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor, ca perioada impozabila incepe de la data:

- inregistrarii acesteia la registrul comertului, daca are aceasta obligatie;

- inregistrarii acesteia in registrul tinut de instantele judecatoresti competente, daca are aceasta obligatie;

 - incheierii sau, dupa caz, a punerii in aplicare a contractelor de asociere, in cazul asocierilor care nu dau nastere unei noi persoane juridice.

In cazul microintreprinderilor care se reorganizeaza prin divizare sau fuziune avand ca efect juridic incetarea existentei persoanei juridice prin dizolvare fara lichidare, perioada impozabila se incheie la data:

- inregistrarii in registrul comertului/registrul tinut de instantele judecatoresti competente a noii societati sau a ultimei dintre ele, in cazul constituirii uneia sau a mai multor societati noi;

- inregistrarii hotararii ultimei adunari generale care a aprobat operatiunea sau de la alta data stabilita prin acordul partilor, in cazul in care se stipuleaza ca operatiunea va avea efect la o alta data, potrivit legii;

- stabilita potrivit legii, in alte cazuri decat cele mentionate mai sus.

In cazul dizolvarii urmate de lichidare a microintreprinderilor, perioada impozabila se incheie la data depunerii situatiilor financiare la registrul unde a fost inregistrata, potrivit legii, infiintarea persoanei juridice respective.

Persoanele juridice romane nou-infiintate pot opta sa plateasca impozit pe veniturile

Microintreprinderilor, incepand cu primul an fiscal, daca conditia referitoare la capitalul social (detinut de alte persoane decat statul si autoritatile locale) este indeplinita la data inregistrarii la registrul comertului si conditia privind numarul de salariati (de la 1 la 9) este indeplinita in termen de 60 de zile inclusiv de la data inregistrarii.

Persoanele juridice romane aflate in inactivitate temporara, pentru care perioada de inactivitate temporara/nedesfasurare a activitatii inceteaza in cursul anului, pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor, incepand cu anul urmator celui in care perioada de inactivitate temporara/nedesfasurare a activitatii inceteaza, daca la data de 31 decembrie a anului respectiv indeplinesc conditiile de exercitare a optiunii prevazute de Codul Fiscal.

Schimbarea sistemului de impunere

Microintreprinderile care in cursul unui trimestru incep sa desfasoare activitati in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor si al pietei de capital, in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului datoreaza impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile inregistrate incepand cu trimestrul respectiv.

In situatia in care, in cursul anului fiscal, microintreprinderile realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro, acestea vor plati impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal, fara posibilitatea ca in perioada urmatoare sa mai poata opta pentru acest sistem de impunere.

Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit limita de 100.000 euro utilizand cursul de schimb de la inchiderea exercitiului financiar precedent
*
Baza legala: Hotararea Guvernului Romaniei nr. 150/2011 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, precum si pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 870/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 150/01.03.2011; Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 117/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 891/30.12.2010. (Sursa: DJFP Valcea)

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
microintreprindereveniturisistem de impunerepiata de capital


Data aparitiei: 10 Martie 2011

Votati articolul "Exercitarea optiunii de a plati impozit pe veniturile microintreprinderilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X