email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Zoom fiscal: Impozitul specific in anul 2017

impozitul specificperioada de inactivitateimpozit pe profitLegea nr. 170/2016

Va reamintim care sunt prevederile aduse de Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, publicata in M.Of. nr. 812 din 14 octombrie si care a intrat in vigoare de la data de 01 ianuarie 2017.

CINE APLICA:
Persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit indiferent de cifra de afaceri sau de numarul de angajati, care desfasoara activitati corespunzatoare urmatoarelor coduri CAEN (activitate principala sau secundara):

            5510 – "Hoteluri si alte facilitati de cazare similare";
            5520 – "Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata";
            5530 – "Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere";
            5590 – "Alte servicii de cazare";
            5610 – "Restaurante";
            5621 – "Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente";
            5629 – "Alte servicii de alimentatie n.c.a."; ^ 5630 – "Baruri si alte activitati de servire a bauturilor"

    Entitatile platitoare de impozit pe profit sunt OBLIGATE la plata impozitului specific, daca la data de 31 decembrie a anului precedent au indeplinit, cumulativ, urmatoarele conditii:

    a) aveau inscrisa in actele constitutive, ca activitate principala sau secundara, una dintre activitatile aferente codurilor CAEN prevazute mai sus;

    b) nu se afla in lichidare.

    NU APLICA impozitul specific:
        Persoanele juridice platitori de impozit pe veniturile micro-intreprinderilor, potrivit titlului III din Codul fiscal.
         PFA-urile, II-urile si alte forme de organizare neplatitoare de impozit pe profit

    TERMENELE DE DECLARARE SI PLATA
         Declararea si plata impozitului specific se efectueaza semestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare, suma de plata reprezentand o jumatate din impozitul specific anual: 25 iulie si 25 ianuarie
         Exceptie: contribuabilii care inceteaza sa existe in cursul anului declara si platesc impozitul specific pana la data incheierii perioadei impozabile, luand in calcul si impozitul specific declarat si platit in semestrele anterioare
        Contribuabilii care au fost platitori de impozit specific si care anterior au realizat pierdere fiscala recupereaza pierderea din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi, de la data la care au revenit la sistemul de impozitare pe profit

    REGULI GENERALE DE APLICARE A IMPOZITULUI SPECIFIC
         Pentru entitatile care aplica impozitul specific, anul fiscal este anul calendaristic (daca un platitor de impozit pe profit si-a modificat anul fiscal in anul 2016 prin depunerea Formularului 014, si de la 01.01.2017 trece la impozit specific, de la 1 ianuarie 2017, trebuie sa revina la anul calendaristic ca an fiscal.)
         Contribuabilii care se infiinteaza in cursul anului care au inscrisa in actele constitutive, ca activitate principala sau secundara, una dintre activitatile corespunzatoare codurilor CAEN pentru impozitul specific si care aplica Titlul II din Codul fiscal, platesc impozitul specific, incepand cu anul urmator infiintarii.

    TERMENELE DE DECLARARE A MENTIUNILOR

    Persoanele juridice platitoare de impozit pe profit comunica organului fiscal aplicarea impozitului specific, pana la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul specific.
          In cazul in care, la data de 31 decembrie inclusiv, cele 2 conditii prevazute in lege nu mai sunt indeplinite (obiect de activitate si sa nu se afle in lichidare), contribuabilii comunica organului fiscal iesirea din acest sistem de impunere, pana la data de 31 martie inclusiv a anului urmator.
         Contribuabilii care au mai multe unitati determina impozitul specific anual prin insumarea impozitului specific aferent fiecarei unitati
         Contribuabilii care desfasoara mai multe activitati cu codurile CAEN prevazute in lege, cu exceptia celor care desfasoara activitati prin intermediul unui complex hotelier, determina impozitul specific prin insumarea impozitelor stabilite pentru fiecare activitate desfasurata.
         Atunci cand intervin modificari ca urmare a inceperii/incetarii unei activitati sau intervine modificarea suprafetelor aferente desfasurarii fiecarei activitati, incepand cu semestrul urmator acestor modificari, contribuabilii recalculeaza impozitul specific aferent perioadei ramase din an/perioadei din anul calendaristic pentru care contribuabilul a existat, prin impartirea impozitului specific anual la 365 de zile calendaristice si inmultirea cu numarul de zile aferent perioadei ramase din an/perioadei din anul calendaristic pentru care contribuabilul a existat.
         In situatia in care se infiinteaza o noua unitate cu activitati corespunzatoare codurilor CAEN prevazute in lege, incepand cu semestrul urmator, contribuabilii recalculeaza impozitul specific aferent perioadei ramase din an, conform regulii de mai sus.
    PERIOADA DE INACTIVITATE SAU iNCETAREA ACTIVITatII
         Pentru entitatile care inceteaza sa existe in cursul anului, impozitul specific se recalculeaza in mod corespunzator, prin impartirea impozitului specific anual la 365 de zile calendaristice si inmultirea cu numarul de zile aferent perioadei fiscale corespunzatoare fiecarei entitati, luand in considerare, daca este cazul, si modificarea impozitului specific in cursul anului.
        Daca in cursul anului, un contribuabil intra in inactivitate temporara, acesta nu mai datoreaza impozitul specific incepand cu semestrul urmator.
         Daca perioada de inactivitate inceteaza in cursul anului, contribuabilul datoreaza impozitul specific incepand cu semestrul urmator celui in care inceteaza perioada de inactivitate.

        In cazul retragerii definitive de catre autoritatile competente a autorizatiei de functionare/certificatului de clasificare pentru toate activitatile prevazute in lege, entitatea este obligata la plata impozitului pe profit incepand cu trimestrul urmator retragerii autorizatiei de functionare/certificatului de clasificare. Astfel, entitatea are obligatia sa comunice organului fiscal iesirea din sistemul de impunere specific in termen de 15 zile de la finalul lunii in care a avut loc retragerea.

    Sursa: ANAF

 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozitul specificperioada de inactivitateimpozit pe profitLegea nr. 170/2016


Data aparitiei: 02 Martie 2017
Ultima actualizare: 06 Martie 2017

Votati articolul "Zoom fiscal: Impozitul specific in anul 2017":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X