Va reamintim care sunt prevederile aduse de Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, publicata in M.Of. nr. 812 din 14 octombrie si care a intrat in vigoare de la data de 01 ianuarie 2017.
CINE APLICA:
Persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit indiferent de cifra de afaceri sau de numarul de angajati, care desfasoara activitati corespunzatoare urmatoarelor coduri CAEN (activitate principala sau secundara):
5510 – "Hoteluri si alte facilitati de cazare similare";
5520 – "Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata";
5530 – "Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere";
5590 – "Alte servicii de cazare";
5610 – "Restaurante";
5621 – "Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente";
5629 – "Alte servicii de alimentatie n.c.a."; ^ 5630 – "Baruri si alte activitati de servire a bauturilor"
Entitatile platitoare de impozit pe profit sunt OBLIGATE la plata impozitului specific, daca la data de 31 decembrie a anului precedent au indeplinit, cumulativ, urmatoarele conditii:
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
a) aveau inscrisa in actele constitutive, ca activitate principala sau secundara, una dintre activitatile aferente codurilor CAEN prevazute mai sus;
b) nu se afla in lichidare.
NU APLICA impozitul specific:
Persoanele juridice platitori de impozit pe veniturile micro-intreprinderilor, potrivit titlului III din Codul fiscal.
PFA-urile, II-urile si alte forme de organizare neplatitoare de impozit pe profit
TERMENELE DE DECLARARE SI PLATA
Declararea si plata impozitului specific se efectueaza semestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare, suma de plata reprezentand o jumatate din impozitul specific anual: 25 iulie si 25 ianuarie
Exceptie: contribuabilii care inceteaza sa existe in cursul anului declara si platesc impozitul specific pana la data incheierii perioadei impozabile, luand in calcul si impozitul specific declarat si platit in semestrele anterioare
Contribuabilii care au fost platitori de impozit specific si care anterior au realizat pierdere fiscala recupereaza pierderea din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi, de la data la care au revenit la sistemul de impozitare pe profit
REGULI GENERALE DE APLICARE A IMPOZITULUI SPECIFIC
Pentru entitatile care aplica impozitul specific, anul fiscal este anul calendaristic (daca un platitor de impozit pe profit si-a modificat anul fiscal in anul 2016 prin depunerea Formularului 014, si de la 01.01.2017 trece la impozit specific, de la 1 ianuarie 2017, trebuie sa revina la anul calendaristic ca an fiscal.)
Contribuabilii care se infiinteaza in cursul anului care au inscrisa in actele constitutive, ca activitate principala sau secundara, una dintre activitatile corespunzatoare codurilor CAEN pentru impozitul specific si care aplica Titlul II din Codul fiscal, platesc impozitul specific, incepand cu anul urmator infiintarii.
TERMENELE DE DECLARARE A MENTIUNILOR
Persoanele juridice platitoare de impozit pe profit comunica organului fiscal aplicarea impozitului specific, pana la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul specific.
In cazul in care, la data de 31 decembrie inclusiv, cele 2 conditii prevazute in lege nu mai sunt indeplinite (obiect de activitate si sa nu se afle in lichidare), contribuabilii comunica organului fiscal iesirea din acest sistem de impunere, pana la data de 31 martie inclusiv a anului urmator.
Contribuabilii care au mai multe unitati determina impozitul specific anual prin insumarea impozitului specific aferent fiecarei unitati
Contribuabilii care desfasoara mai multe activitati cu codurile CAEN prevazute in lege, cu exceptia celor care desfasoara activitati prin intermediul unui complex hotelier, determina impozitul specific prin insumarea impozitelor stabilite pentru fiecare activitate desfasurata.
Atunci cand intervin modificari ca urmare a inceperii/incetarii unei activitati sau intervine modificarea suprafetelor aferente desfasurarii fiecarei activitati, incepand cu semestrul urmator acestor modificari, contribuabilii recalculeaza impozitul specific aferent perioadei ramase din an/perioadei din anul calendaristic pentru care contribuabilul a existat, prin impartirea impozitului specific anual la 365 de zile calendaristice si inmultirea cu numarul de zile aferent perioadei ramase din an/perioadei din anul calendaristic pentru care contribuabilul a existat.
In situatia in care se infiinteaza o noua unitate cu activitati corespunzatoare codurilor CAEN prevazute in lege, incepand cu semestrul urmator, contribuabilii recalculeaza impozitul specific aferent perioadei ramase din an, conform regulii de mai sus.
PERIOADA DE INACTIVITATE SAU iNCETAREA ACTIVITatII
Pentru entitatile care inceteaza sa existe in cursul anului, impozitul specific se recalculeaza in mod corespunzator, prin impartirea impozitului specific anual la 365 de zile calendaristice si inmultirea cu numarul de zile aferent perioadei fiscale corespunzatoare fiecarei entitati, luand in considerare, daca este cazul, si modificarea impozitului specific in cursul anului.
Daca in cursul anului, un contribuabil intra in inactivitate temporara, acesta nu mai datoreaza impozitul specific incepand cu semestrul urmator.
Daca perioada de inactivitate inceteaza in cursul anului, contribuabilul datoreaza impozitul specific incepand cu semestrul urmator celui in care inceteaza perioada de inactivitate.
In cazul retragerii definitive de catre autoritatile competente a autorizatiei de functionare/certificatului de clasificare pentru toate activitatile prevazute in lege, entitatea este obligata la plata impozitului pe profit incepand cu trimestrul urmator retragerii autorizatiei de functionare/certificatului de clasificare. Astfel, entitatea are obligatia sa comunice organului fiscal iesirea din sistemul de impunere specific in termen de 15 zile de la finalul lunii in care a avut loc retragerea.
Sursa: ANAF