Prin O.U.G. 3/2017 a fost majorat plafonul pentru veniturile obtinute de microintreprinderi de la 100.000 euro la 500.000 euro.
Pentru anul 2017 se aplica urmatoarele masuri:
- I. Devin platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, incepand cu 01 ianuarie 2017, persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2016 indeplinesc urmatoarele conditii – prevazute la art. 47 din Codul fiscal in vigoare la data de 31 decembrie 2016:
1. a realizat venituri, altele decat cele obtinute din desfasurarea urmatoarelor activitati: activitati in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital (cu exceptia activitatilor de intermediere in aceste domenii), in domeniul jocurilor de noroc, activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor petroliere si gazelor naturale.
2. a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale; Incadrarea in categoria veniturilor din consultanta si management se efectueaza prin analiza contractelor incheiate si a altor documente care justifica natura veniturilor.
3. a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
4. capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
5. nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
Aceste persoane au obligatia sa depuna declaratia 010 pentru trecerea la sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor pana la data de 31 martie 2017.
- II. Devin platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, incepand cu 01 februarie 2017, persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2016 au realizat venituri cuprinse intre 100.001 euro si 500.000 euro si indeplinesc celelate conditii mai sus redate.
Aceste persoane au urmatoarele obligatii:
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Manual de politici contabile - Stick USB
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
1. vor depune declaratia de mentiuni pentru modificarea sistemului de impunere pana la data de 27 februarie 2017 inclusiv.
2. vor depune declaratia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obtinut in perioada 1-31 ianuarie 2017 (Formularul 101) pana la data de 27 februarie 2017 inclusiv.
Optiunea pentru plata impozitului pe profit
Incepand cu 01 ianuarie 2017, o persoana juridica romana nou-infiintata care, la data inregistrarii in registrul comertului, are subscris un capital social de cel putin 45.000 lei poate opta sa aplice impozitul pe profit. Optiunea este definitiva, cu conditia mentinerii valorii capitalului social de la data inregistrarii, pentru intreaga perioada de existenta a persoanei juridice respective. In cazul in care aceasta conditie nu este respectata, persoana juridica aplica impozitul pe veniturile microintreprinderilor, incepand cu anul fiscal urmator celui in care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei, daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 47 din Codul fiscal. Anterior, pentru aceasta optiune, capitalul minim era de 25.000 euro. Pentru persoanele juridice romane care au aplicat aceasta optiune pana la 31 decembrie 2016, conditia referitoare la mentinerea unui capital social de cel putin echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro se considera indeplinita si in situatia in care capitalul social scade pana la nivelul sumei de 45.000 lei.
Microintreprinderile existente care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei pot opta sa aplice sistemul de impunere pe profit incepand cu 1 ianuarie 2017 sau cu trimestrul in care aceasta conditie este indeplinita.
Persoanele juridice care opteaza pentru plata impozitului pe profit conform acestor prevederi au obligatia sa depuna declaratia de mentiuni - Fornularul 010 – pentru modificarea vectorului fiscal.
Optiunea este definitiva, cu conditia mentinerii valorii capitalului social pentru intreaga perioada de existenta a persoanei juridice respective. In cazul in care aceasta conditie nu este respectata, persoana juridica aplica prevederile sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor incepand cu anul fiscal urmator celui in care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei, daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 47 din Codul fiscal. Iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor ca urmare a optiunii se comunica organelor fiscale competente prin depunerea Formularului 010.
Calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care opteaza sa aplice impozitul pe profit se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv.
Cotele de impozitare
Incepand cu 01 ianuarie 2017 se aplica urmatoarele cote de impozitare pe veniturile microintreprinderilor:
a) 1% pentru microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati;
b) 3%, pentru microintreprinderile care nu au salariati.
Iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderii in cursul anului
Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datoreaza impozit pe profit, incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite. Limitele se verifica pe baza veniturilor inregistrate cumulat de la inceputul anului fiscal. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent.
Microintreprinderile care in cursul unui trimestru incep sa desfasoare activitati in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital (cu exceptia activitatilor de intermediere in aceste domenii), in domeniul jocurilor de noroc, activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor petroliere si gazelor naturale datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul respectiv.
In aceste cazuri calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care ies din acest sistem de impunere se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv.