Persoanele juridice romane care indeplinesc cumulativ conditiile prevazute la art. 47 din Codul fiscal la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor, acest sistem de impunere fiind obligatoriu, nu optional.
De asemenea, o persoana juridica romana care este nou-infiintata este obligata sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, daca la data inregistrarii in registrul comertului capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale si nu intentioneaza sa desfasoare activitatile exceptate, respectiv activitati in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital (cu exceptia activitatilor de intermediere in aceste domenii), in domeniul jocurilor de noroc, activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor petroliere si gazelor naturale.
Prin exceptie de la aceste reguli, Codul fiscal prevede posibilitatea persoanelor juridice care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei sa opteze pentru plata impozitului pe profit in urmatoarele conditii:
- Persoana juridica romana nou-infiintata care, la data inregistrarii in registrul comertului, are subscris un capital social de cel putin 45.000 lei poate opta sa aplice impozitul pe profit de la data inregistrarii.
- Microintreprinderile existente care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei pot opta sa aplice impozitul pe profit incepand cu trimestrul in care aceasta conditie este indeplinita. Iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor ca urmare a optiunii se comunica organelor fiscale competente, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala. Calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care opteaza sa aplice impozitul pe profit se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv.
Atentie! Aplicarea impozitului pe profit de catre persoanele juridice care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei este o optiune a acestora, nu o obligatie. Daca opteaza pentru plata impozitului pe profit optiunea este definitiva iar persoana juridica trebuie sa mentina valoarea capitalului social la nivelul acestei limite pentru intreaga perioada de existenta a acesteia.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Astfel, daca in cursul unui an fiscal o persoana juridica care a optat pentru aplicarea impozitului pe profit a redus capitalul social sub valoarea de 45.000 lei, persoana juridica va aplica impozitul pe veniturile microintreprinderilor incepand cu anul fiscal urmator celui in care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei, daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 47 din Codul fiscal. Chiar daca ulterior capitalul social este majorat peste valoarea de 45.000 lei persoana juridica nu mai poate aplica impozitul pe profit intrucat valoarea nu a fost mentinuta pe intreaga perioada de existenta.
Valoarea de 45.000 lei se aplica incepand cu 01 ianuarie 2017, pana la 31 decembrie 2016 limita fiind de 25.000 euro. Pentru persoanele juridice romane care au optat pentru plata impozitului pe profit pana la data de 31 decembrie 2016 avand un capital subscris de 25.000 euro, conditia referitoare la mentinerea unui capital social de cel putin echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro se considera indeplinita si in situatia in care capitalul social scade pana la nivelul sumei de 45.000 lei.