Cum trebuie sa actioneze o societate in cazul in care, in urma unei daune, furnizorul a trimis factura direct firmei de asigurari care i-a achitat acestuia din urma doar partial factura, iar societatea a trimis o notificare de plata firmei care a inregistrat dauna? Cum se va proceda in aceasta situatie cu privire la inregistrarile contabile si la tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA-ului si al impozitului pe profit?
Legea prevede ca factura emisa de furnizor ar trebui intocmita pe numele societatii care a inregistrat dauna. De obicei, societatea de asigurari nu suporta TVA-ul aferent facturii de reparatii. Administratorul firmei ar trebui sa solicite furnizorului factura duplicat (conforma cu originalul) sau ii va cere sa emita factura pentru diferenta de plata si nu o notificare.
In situatia in care factura de service este intocmita pe numele societatii in cauza, iar societatea de asigurari a decontat doar o parte din factura, in baza facturii duplicat - conform cu originalul, in contabilitate vor fi efectuate urmatoarele inregistrari contabile:
% = 401 analitic service
611
4426
401 = %
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
7588 cu suma suportata de firma de asigurari
5121 diferenta de plata
De asemenea, cheltuiala cu reparatiile este deductibila fiscal, TVA -ul este deductibil, iar venitul inregistrat in contul 7588 este impozabil la calculul impzoitului pe profit.
In situatia in care service-ul emite factura doar pentru diferenta de plata (nesuportata de asigurator), se realizeaza urmatoarea monografie:
% = 401 analitic service
611
4426
Si
401 = 5121
Cheltuiala cu reparatiile si TVA aferent sunt deductibile fiscal si in aceasta situatie.
inregistrari contabile, tratament fiscal, impozit pe profit